Razgovor o fotoaparatima s Bobom Martinom

Sonyjev međunarodni sportski fotograf

S obzirom na to da ima više od 30 godina iskustva u vrhunskoj sportskoj fotografiji, Boba Martina nije potrebno predstavljati kao jednog od vodećih stručnjaka u svom području. Prije dvije godine Boba je zaintrigirala ideja potpuno nečujnog snimanja, pa je prvi put isprobao α7R II i nakon toga se nije odvajao od njega.

Nedavno smo uspjeli uhvatiti Boba između angažmana i pitali smo ga koji su mu omiljeni Sonyjevi fotoaparati i objektivi.

bob martin sony alpha 9 profilni portret moa faraha ispred zelenog raslinja u pozadini

© Bob Martin | Sony α9 + FE 100 – 400 mm f/4,5 – 5,6 GM OSS | 1/500 s @ f/5,6, ISO 800

Jesam li u pravi kada kažem da ste velika ljubiteljica tehnologije, ali samo ako pridonosi kvaliteti vašeg rada? 

Koristim sve tehničke novitete koji pridonose kvaliteti fotografija – i zašto ne bih? Prigrlila sam digitalnu tehnologiju kada je postala dobra i isto vrijedi za automatsko fokusiranje. Mislim da su fotoaparati bez zrcala sljedeći veliki korak nabolje zbog prednosti koje pružaju.

Kada sam prvi put vidjela Sonyjev fotoaparat, odmah sam ga poželjela jer je nečujan, ali mi se nije sviđalo elektroničko tražilo. Prešla sam preko toga jer su prednosti prevladale nedostatke. Sada mislim da je to najveća prednost fotoaparata i značajka bez koje ne mogu živjeti. Ako snimam portrete uz slabo osvjetljenje, mogu vrlo brzo pretpregledati i prilagoditi snimku, a zahvaljujući nečujnom zatvaraču, osoba koju snimam ni ne zna da je snimam! Da bi se osoba koju snimam opustila, mogu razgovarati s njom dok namještam postavke.

bob martin sony alpha 9 gimnastičarka se potpuno presavila vrteći vrpcu

© Bob Martin | Sony α9 + FE 400 mm f/2,8 GM OSS | 1/2000 s @ f/3,5, ISO 3200

Nečujni zatvarač je iznimno koristan. Ljudi su danas navikli čuti zvuk zatvarača i promijene položaj tijela ili izraz lica svaki put kad ga čuju, ali uz nečujni okidač fotograf drži stvari pod kontrolom – vi im dajete do znanja da izgledaju dobro, a ne škljocanje.

Mogu stajati uz Tigera Woodsa kod 18. rupe netom prije nego što osvoji Masters i ne ometati ga – neće ni znati da snimam 20 sl./s.

Kao što sam rekao, mislim da je tehnologija fotoaparata poboljšala sportsku fotografiju jer fotografi ne moraju više brinuti o tehnici i snimanju pravog trenutka. Nekoć su novinski i umjetnički fotografi na sportske fotografe možda gledali kao na drugorazredne fotografe jer su samo „snimali pravi trenutak”, ali sada, kada koristimo tako korisnu opremu, možemo se usredotočiti na umjetničku stranu kompozicije i osvjetljenja.

bob martin sony alpha 9 potišteni skijaš čučnuo pokraj crte cilja nakon što je izgubio

© Bob Martin | Sony α9 + FE 24 – 70 mm f/2,8 GM | 1/4000 s @ f/5,6, ISO 2000

Je li vam prijelaz s DSLR objektiva na objektiv bez zrcala bio lak?

Nije bilo lako. Na Sonyjev sam se objektiv navikla tek nakon nekoliko mjeseci korištenja. Godinama koristim DSLR-ove iste marke, pa s njima radim intuitivno. Sonyjev sam objektiv koristila uz DSLR-ove i postupno sam se počela osjećati dovoljno sigurno da potpuno prijeđem na njega. Značajka prilagođene funkcije na Sonyjevu objektivu posebice je korisna i uz nju su mi značajke koje najčešće koristim lako dostupne.

Osim tehnologije fotoaparata, s kojom ste očito zadovoljni, možemo li razgovarati o objektivima

Bit ću iskrena – kada sam se odlučila za Sony, zanimao me samo nečujni aspekt i mislila sam da ću koristiti DSLR objektive uz pomoć adaptera. No oni su nezgrapni i nemaju dobro automatsko fokusiranje, pa sam brzo počela isprobavati G Masters.

Možda zato što nije bilo potrebno razvijati objektive iz starog sustava ili zbog korištenja najnovije optičke tehnologije u njima, ali mogućnosti objektiva G Master su fantastične – a posebice objektiva 70 – 200 mm f/2,8 – koji je po mom mišljenju daleko ispred konkurencije. Mislim da je činjenica da su Sonyjevi objektivi iz temelja osmišljeni kao „digitalni” objektivi ogromna prednost. To su moderni objektivi za moderne fotoaparate.

Mislim i da se Sonyjevi objektivi mogu nositi sa senzorima visoke rezolucije i za mene je to jedna briga manje. To se može reći i za neke „slabije” objektive, npr. 12 – 24 mm f/4 G. Ne razumijem zašto taj objektiv nije brendiran kao G Master jer se radi o iznimno oštrom objektivu! Isto vrijedi za 24 – 105 mm f/4 G – još jedan fantastičan objektiv.

bob martin sony alpha 9 olimpijska bob posada kreće se velikom brzinom na olimpijskim igrama u pyeongchangu

© Bob Martin | Sony α9 + FE 100 – 400 mm f/4,5 – 5,6 GM OSS | 1/80 s @ f/11, ISO 50

Čini se da imate prilično veliku kolekciju objektiva! Koji vam je najdraži?

Kao što sam već napomenuo, volim 70 – 200 mm f/2,8 G Master i koristim ga na većini fotografija. Imao sam sreću i nedavno sam isprobao 400 mm f/2,8 G Master, glavni objektiv svih ozbiljnih sportskh fotografa. Osim odličnih optičkih performansi, mala je težina ogromna prednost, a posebice za nekoga tko je prilično pokretan prilikom snimanja. Posebno su me oduševile performanse uz telekonverter – brzina fokusiranja i oštrina su savršene. Uz to, ima teži prednji dio, što omogućuje brzo reagiranje prilikom snimanja spontanih fotografija.

Prije nego što sam nabavio 400 mm, sa sobom sam nosio 100 – 400 mm G Master i priznajem da nisam mnogo očekivao. Zbog prijašnjih iskustava nisam bio sklon dugačkim objektivima za zumiranje i preferirao sam prime objektive, ali sam ga odlučio isprobati dok sam u Etiopiji snimao Moa Faraha. Tijekom njegova televizijskog intervjua stajao sam iza i pokušavao snimiti nekoliko obrezanih portreta. Oduševila me je njegova oštrina i sada ga uvijek nosim sa sobom.

Proizvodi spomenuti u ovom članku
ILCE-9
α9 sa slojevitim CMOS senzorom punog kadra

ILCE-9

SEL2470GM
FE 24 – 70 mm F2,8 GM

SEL2470GM

SEL70200GM
FE 70 – 200 mm F2,8 GM OSS

SEL70200GM

SEL100400GM
Supertelefoto objektiv za zumiranje FE 100 – 400 mm iz serije G Master

SEL100400GM

SEL400F28GM
FE 400 mm F2,8 GM OSS

SEL400F28GM

Bob Martin
Alpha Universe

Bob Martin

UK

Sony α9 – tih rad, Eye AF i aktivno tražilo za mene su najvažniji!

Prikaz profila

Slični članci


x