Detalji Alpha Universe priče
Pričanje priče o gradu 

İlkin Karacan Karakuş 

"Fotografije s putovanja pružaju nam pogled u prekrasne dijelove svijeta s udaljenosti", kaže İlkin Karacan Karakuş, "no sjajna fotografija putovanja natjerat će gledatelja da rezervira let do te lokacije."

Unatoč tome što je Ilkin poslovno proputovao cijeli svijet, mjesto koje najbolje poznaje i u kojem je snimio neke od svojih najpoznatijih slika jest njegov rodni grad Istanbul. Višegodišnjim snimanjem poznatih ulica grada Ilkin pokazuje da upoznatost s mjestom može rezultirati još atraktivnijim slikama.

"Upoznajem se s karakteristikama mjesta i načinom na koji reagira na svjetlost i godišnja doba. Jesu li, primjerice, povijesna džamija Ortaköy i most preko Bospora bolji tijekom zalaska ili izlaska sunca? Analiza tih čimbenika omogućuje vam da budete tamo u pravom trenutku i s pravom opremom, a o tome ovisi hoćete li uspjeti utjecati na ljude."

İlkin Karacan Karakus sony A7RM3 ubrzani protok krvavog mjeseca iznad dzamije u istanbulu

© İlkin Karacan Karakuş | Sony α7R III + FE 70 – 200 mm f/4 G OSS | 0,4 s @ f/8,0, ISO 400

Savršen je primjer tog pažljivog pristupa İlkinova snimka s protokom vremena s motivom krvavog mjeseca – pojave koja se događa jednom svakih 149 godina – koji se spušta iznad poznatog tornja Galata. Za kadriranje tornja pri 200 mm i istodobno davanje dovoljne količine prostora mjesecu da se pomiče po slici tijekom spuštanja İlkin je koristio funkciju snimanja u intervalima fotoaparata Alpha 7R III te je okidanje zatvarača postavio na svakih nekoliko minuta tijekom trajanja te pojave. "Slike su kasnije spojene tijekom uređivanja, ali najzahtjevniji dio posla bilo je samo snimanje potrebnih slika. Svoje sam istraživanje proveo puno prije da bih se dovoljno upoznao s mjestom; mnogo sam puta posjetio tu lokaciju i snimao druge mjesece da bih znao kako pristupiti snimanju i na kojem položaju biti. Kada sam se probudio idući dan vidio sam da je mnogo državnih i međunarodnih medija upotrijebilo moje slike, što me doista razveselilo, posebice jer sam svijetu mogao predstaviti gdje sam rođen, gdje sam odrastao i gdje još uvijek živim."

İlkin Karacan Karakus sony A7RM2 istanbulski tramvaj na kisi

© İlkin Karacan Karakuş | Sony α7R II + FE 70 – 200 mm f/4 G OSS | 1/160 s @ f/4,0, ISO 1600

"U prekrasnim, živopisnim gradovima kao što je Istanbul", otkriva İlkin, "nije teško na cestama pronaći sjajne motive. To može biti prodavač kukuruza, djeca koja igraju nogomet ili tramvaj koji se probija kroz kišu... No da bi te fotografije izazvale osjećaje u gledateljima, potrebno je pronaći pravo osvjetljenje ili prave uvjete, a izlazak i zalazak sunca zasigurno spadaju u tu kategoriju. Sunce koje je nisko na horizontu pruža nevjerojatne lomove svjetlosti koja se odbija se od drevnog kamenja i daje osvjetljenje za portrete ili otkriva dim iz restorana, čime ulični prizori postaju sneno magloviti."

İlkin Karacan Karakus sony A7RM2 zalazak sunca iznad bospora u istambulu

© İlkin Karacan Karakuş | Sony α7R II + FE 16 – 35 mm f/4 ZA OSS | 1/100 s @ f/4,0, ISO 640

No izlazak i zalazak sunca također su uvjeti u kojima može biti teško postići točne ekspozicije. İlkin se zbog toga pouzdaje u izvanredan dinamički opseg i dubinu bitova fotoaparata Sony α7R III. "Preferiram snimati u ručnom načinu rada koristeći elektroničko tražilo kao vodič. Rezultati takvog snimanja su odlični, no snimam i u načinu Raw, što mi omogućuje jednostavniju kontrolu nad svijetlim i tamnim područjima prilikom uređivanja. U nekomprimirane 14-bitne Raw datoteke mogu se spremiti razne vrste podataka, pa niste ni na koji način ograničeni tijekom uređivanja, već je sve prepušteno vama."

İlkin Karacan Karakus sony A7RM2 muskarac sjedi drzeci hrpu crvenih balona u obliku srca

© İlkin Karacan Karakuş | Sony α7R II + FE 24 – 70 mm f/2,8 GM | 1/40 s @ f/2,8, ISO 3200

"Oprema poput ove daje vam veću vjerojatnost da ćete uspjeti snimiti prolazne trenutke na ulicama, poput ovog koji više nikada neću doživjeti. Poboljšava vaše reflekse i pruža vam bolju priliku da dobijete tehnički savršene rezultate. Budući da su Sonyjeva kućišta tako mala i kompaktna, uvijek su uz mene kada sam u pokretu te jednostavno mogu nositi dva fotoaparata s pričvršćenim objektivima. Na jedan fotoaparat, primjerice, pričvrstim 16 – 35 mm f/4 ZA OSS, a na drugi 24 – 70 mm f/2,8 GM, pa ne gubim vrijeme na zamjenu objektiva i mogu u trenu promijeniti prikaz." 

İlkin Karacan Karakus sony A7RM3 sunce koje zalazi iznad bospora fotografirano kroz zvjezdastu ogradu

© İlkin Karacan Karakuş | Sony α7R III + FE 24 – 70 mm f/2,8 GM | 1/125 s @ f/3,2, ISO 250

"Istanbul je fascinantno mjesto", zaključuje İlkin. "To je jedan od najstarijih gradova na svijetu koji je kroz povijest bio domaćin mnogim kulturnim razlikama, vjerovanjima, idejama, umjetničkim djelima i znanstvenim otkrićima. Istanbul priča s vama dok hodate njegovim ulicama. Kao netko tko je tamo, među džamijama, crkvama, školama, plažama i drevnim građevinama, živio od djetinjstva, smatram da su moje slike bolje jer grad poznajem na intiman način. Naravno, Sonyjevi fotoaparati znatno mi olakšavaju pričanje te priče."

Predstavljeni proizvodi
ILCE-7RM3
Fotoaparat α7R III punog kadra od 35 mm s automatskim fokusiranjem

ILCE-7RM3

ILCE-7RM2
Fotoaparat α7R II sa senzorom punog kadra s pozadinskim osvjetljenjem

ILCE-7RM2

SEL2470GM
FE 24 – 70 mm F2,8 GM

SEL2470GM

SEL1635Z
Vario-Tessar T* FE 16 – 35 mm, F4 ZA OSS

SEL1635Z

SEL70200G
FE 70-200 mm, F4 G OSS

SEL70200G

Slični članci
İlkin Karacan Karakuş
alpha universe

İlkin Karacan Karakuş

Turska

"Osobe koje nikad nisu slijedile svoje snove od rođenja nam govore što bismo, a što ne bismo trebali činiti. No ja sam ih slijedio…"

Prikaz profila


x