gustav kiburg sony alpha 7RM4 magloviti pejzaž s vjetrenjačom u zoru

Test adaptera za objektiv LA-EA5

Gustav Kiburg

Sony LE-EA5 novi je adapter koji maksimizra mogućnosti A-mount objektiva na najnovijim E-mount kućištima tako što omogućuje brzo i precizno automatsko fokusiranje uz brzo neprekidno snimanje.

Zahvaljujući ugrađenom motoru omogućuje automatsko fokusiranje i na A-mount objektivima u koje nije ugrađen uz prednosti prepoznavanja faza u žarišnoj ravnini fotoaparata. Sve su te mogućnosti dostupne u kompaktnom, elegantnom cilindričnom dizajnu.

sony le ea5 adapter za objektiv

Godinama sam vjerni korisnik Sonyjevih proizvoda, ali kada sam prije nekoliko godina prešao na E-mount kućišta, moj stari Alpha 99 II skuplja prašinu na polici. Tijekom godina skupio sam mnogo kvalitetnih objektiva i premda sam ih postupno zamjenjivao kako je E-mount sustav rastao, zadržao sam ih nekoliko, konkretno 300 mm f/2,8 SSM, koji mi je bio jedan od omiljenih objektiva za divlje životinje, i 70 – 200 mm f/2,8 G SSM II, koji je uvijek bio vrlo oštar objektiv. Naravno, bilo mi je drago kada me Sony zamolio da testiram novi adapter LA-EA5 jer sam dobio izgovor da obrišem prašinu sa starih objektiva i provjerim jesu li dobri kao u mom sjećanju.

sony alpha 9M2 s adapterom le-ea5 i 70 – 200 mm objektivom

Sony Alpha 9 II s adapterom LE-EA5 na 70 – 200 mm f/2,8 G SSM II objetktivu

Navikao sam na brzinu fokusiranja fotoaparata Alpha 9 II i 7R IV s FE objektivima, ali htio sam vidjeti kako će se oni ponašati sa starijim objektivima uz adapter. Moja prva lokacija bila je šuma u blizini sela Hulst. To mi je omiljena lokacija, na kojoj sam mnogo puta fotografirao prekrasne crvene vjeverice koje tu obitavaju i odlučio sam se za 300 mm f/2,8 SSM postavljen na fotoaparat Alpha 7R IV. Prvo što sam primijetio u vezi s novim adapterom bilo je to kako je malen i praktičan – nema nezgrapni donji dio kao stari adapteri.

gustav kiburg sony alpha 7RM4 crvena vjeverica na grani

© Gustav Kiburg | Sony α7R IV + 300mm f/2.8 G | 1/1250s @ f/2.8, ISO 640

Smjestio sam se pokraj jezerca i ubrzo su se pojavile vjeverice i kada sam snimio nekoliko fotografija, gotovo sam zaboravio da koristim stari A-mount objektiv – brzina i preciznost fokusiranja bili su fantastični. Nisam bio siguran kako će funkcionirati Eye-AF za životinje, ali bez problema je prepoznao oko vjeverice i svaka je snimka bila savršeno oštra. Volim snimati iz ruke jer tako mogu brzo promijeniti kadriranje dok se vjeverice kreću i stabilizacija u fotoaparatu odlično se nosila s mojim laganim pokretima.

gustav kiburg sony alpha 7RM4 crvena vjeverica s ispruženim šapama

© Gustav Kiburg | Sony α7R IV + 300mm f/2.8 G | 1/400s @ f/3.2, ISO 800

I druželjubiva je ptica došla piti na jezerce!

gustav kiburg sony alpha 7RM4 ptica pije iz šumskog jezerca

© Gustav Kiburg | Sony α7R IV + 300mm f/2.8 G | 1/640s @ f/2.8, ISO 800

Sljedeća je lokacija bila Rotterdamska luka. Tamo često ima mnogo glisera i htio sam provjeriti hoće li moj stari 70 – 200 mm f/2,8 G SSM II objektiv moći fokusirati pokretni objekt snimanja uz praćenje.

gustav kiburg sony alpha 9M2 niz fotografija glisera koji se kreće velikom brzinom

© Gustav Kiburg | Sony α9 II + 70-200mm f/2.8 G SSM II | 1/4000s @ f/4.0, ISO 400

Kao što možete vidjeti, automatsko fokusiranje funkcioniralo je bez problema i precizno je pratilo gliser.

Posljednji objektiv koji sam htio isprobati bio je moj stari Zeiss 16 – 35 mm f/2,8 ZA SSM II, koji je bio fantastičan. Moram priznati da mi nije previše nedostajao jer je moj G Master 16 – 35 mm f/2,8 vrlo oštar, ali sam toliko uživao u korištenju adaptera da sam htio vidjeti kako će funkcionirati.

gustav kiburg sony alpha sunce proviruje kroz oblake iznad mirnog jezerca u zoru

© Gustav Kiburg | Sony α7R IV + 16-35mm f/2.8 ZA SSM II | 1/13s @ f/18, ISO 50

Moje iskustvo korištenja adaptera LE-EA5 sa starim A-mount objektivima vrlo je pozitivno. Svi objektivi koje sam isprobao reagirali su brzo i omogućili su mi precizno fokusiranje, a najviše me iznenadila preciznost praćenja uz Eye-AF i AF. Fotografima koji još imaju stare A-mount objektive isplati se uložiti u LE-EA5!

Predstavljeni proizvodi

Gustav Kiburg

Gustav Kiburg | Netherlands

„Loše vrijeme izvrsna je prilika za fotografije“

Prijavite se za primanje biltena α Universe

Čestitamo! Uspješno ste se pretplatili na bilten α Universe

Unesite valjanu adresu e-pošte

Nažalost, došlo je do pogreške

Čestitamo! Uspješno ste se pretplatili