petar sabol sony alpha 7RM4 vodomar sjedi na ledom prekrivenoj grani

Umijeće strpljenja

Petar Sabol

"U vodomare sam se zaljubio još 2013.", kaže stručnjak za divljinu i prirodu Petar Sabol. "Najprije sam pratio njihovo ponašanje u blizini ribnjaka u Maloj Subotici u Hrvatskoj, učivši kako ih snimiti fotoaparatom."

Petrova predanost i tehničke vještine vidljive su u cijelom njegovom opusu. Rad na terenu temelj je njegova posla, što vrijedi za sve izvrsne fotografe divljine, no potrebni su mu i pouzdani alati. Trenutno za fotografiranje koristi α7R IV, a fotoaparate i objektive Alpha koristi od samog početka.

petar sabol sony alpha 7RM4 vodomar sjedi na ogoljeloj grani s ribom u kljunu

© Petar Sabol | Sony α7R IV + FE 200-600mm f/5.6-6.3 G OSS | 1/160s @ f/9.0, ISO 1600

Tijekom snimanja vodomara koji se zimi okupljaju i hrane iz malih ribnjaka, jezera i kanala Petra su posebno zadivile boje i kretnje ptica. "Te je ptice zaista sjajno snimati jer se njihove boje mijenjaju iz tamnoplave u svijetloplavu pa u cijan, ovisno o kutovima i osvjetljenju. Zanimljive su i zbog načina na koji love...najprije se potpuno smire, a zatim sunovrate s iznimnom preciznošću. To je vrlo zanimljivo gledati, a snimanje pak je jedan potpuno drugačiji izazov."

petar sabol sony alpha 7RM4 vodomar izranja iz vode s malom ribom u kljunu

© Petar Sabol | Sony α7R IV + FE 135mm f/1.8 GM | 1/5000s @ f/6.3, ISO 2000

Senzor visoke rezolucije fotoaparata α7R IV oživljava svjetlucavo perje vodomara te iznimno oštro prikazuje svaki detalj. Naravno, ti pikseli ništa ne znače ako je ptica zamućena ili toliko mala u kadru da se gotovo ni ne vidi. Petar taj problem rješava pravim izborom načina automatskog fokusiranja i objektiva te popunjavanjem kadra objektima snimanja. Pritom pazi da ih snima u razini očiju radi postizanja savršene ravnoteže u odnosu na uglađene, defokusirane pozadine.

petar sabol sony alpha 7RM4 vodomar svijetlonarancastih prsa mirno sjedi s ribom u kljunu

© Petar Sabol | Sony α7R IV + FE 200-600mm f/5.6-6.3 G OSS | 1/25s @ f/10.0, ISO 1600

"Kompozicija mi je vrlo važna. Unatoč tome što α7R IV ima senzor koji omogućuje izrezivanje velikih dijelova, volim je koristiti što je više moguće."

U mnogim se snimkama ptica koriste vrlo dugi telefoto objektivi, no Petar češće koristi srednje telefoto objektive kao što su FE 70 – 200 mm f/2,8 GM OSS i FE 135 mm f/1,8 GM te se pouzdaje u poznavanje terena da bi se dovoljno približio objektima snimanja. "Kada snimam zaron ptica u vodu, moram se dobro približiti vodi. Kada sam to pokušavao s supertelefoto objektivima bilo mi je teže pratiti ptice jer je njihov zaron bio vrlo brz. Osim toga, što je objektiv dulji, to je svaki pokret naglašeniji, pa je teško zadržati oštar fokus na vodomaru. No ako se dobro pripremite i imate strpljenja, snimati možete i kratkim telefoto objektivima za portrete kao što je 85 mm."

petar sabol sony alpha 7RM4 suncem obasjani vodomar sjedi na grani s ulovom u kljunu

© Petar Sabol | Sony α7R IV + FE 200-600mm f/5.6-6.3 G OSS | 1/500s @ f/9.0, ISO 250

"Strpljenje je ključno, i to ne samo prilikom snimanja. Na isto se mjesto vraćati morate dan za danom i zaista posvetiti vrijeme onome što snimate. Potrebno vam je dobro skrovište i kamuflaža da biste se lakše približili pticama i da ih ne biste uplašili, a u skrovištu možete provesti i nekoliko sati čekajući da ih vidite. No ponekad se dogodi i suprotno – čim se sakrijete, odmah se pojave svuda oko vas."

petar sabol sony alpha 7RM4 vodomar narancastih prsa sjedi na grani i jede ulov

© Petar Sabol | Sony α7R IV + FE 135mm f/1.8 GM | 1/1000s @ f/1.8, ISO 500

Kada se ukaže prilika, α7R IV ima nekoliko ključnih načina snimanja koji Petru omogućuju da snimi ono što je čekao. "Tihi je zatvarač obavezan jer ne želite preplašiti ni otjerati objekt koji snimate. Kada snimam u načinu rada AF-C, malu točku fokusa fiksiram na objekt te ga pratim s pomoću načina praćenja u stvarnom vremenu. Taj je način toliko brz i precizan da se svaki puta mogu pouzdati u savršen fokus, čak i uz potpuno otvoreni objektiv. Da ne bih propustio savršen oblik ptice koji se sunovratila ili najbolji pljusak vode, snimam brzinom od 10 sl./s. Osim toga, znam da se mogu pouzdati u kvalitetu koja će održati visoki ISO i zamrznuti objekt, pa često snimam uz postavku od 1600, 3200 ili više. Sporije snimam samo kada ptica odmara na grani – tada se i ja mogu opustiti!"

petar sabol sony alpha 7RM4 krupni kadar vodomara narančastih prsa i prodornih crnih ociju

© Petar Sabol | Sony α7R IV + FE 200-600mm f/5.6-6.3 G OSS | 1/60s @ f/10.0, ISO 640

Kako bi, uz nabrojene prednosti, usporedio α7R IV sa Sonyjevim kompletom koji si prije koristio?

"Novi fotoaparat za mene otvara nove mogućnosti snimanja, i to se ne odnosi samo na kvalitetu slike, performanse ISO-a i dinamički opseg, već i na ono što mi je potrebno da reagiram na objekte snimanja, kao što su velik broj točaka automatskog fokusiranja, napredni načini praćenja fokusa, tiho snimanje i stabilizacija slike SteadyShot.

Petrova konačna presuda?: "Pravi je užitak koristiti fotoaparat poput ovog."

Predstavljeni proizvodi

Petar Sabol

Petar Sabol | Croatia

"Uvijek pokušavam postići da moje fotografije izgledaju još bolje, ma koliko vremena i napora to tražilo"

Prijavite se za primanje biltena α Universe

Čestitamo! Uspješno ste se pretplatili na bilten α Universe

Unesite valjanu adresu e-pošte

Nažalost, došlo je do pogreške

Čestitamo! Uspješno ste se pretplatili