Sve je u očima

Robert Wolanski

Dobar portret predstavlja emociju uhvaćenu u trenutku, djelić sekunde istine, zapamćenu. Da biste je uhvatili, morate biti spremni. Ili barem spremni kako kaže Robert Wolanski koji je napravio karijeru hvatajući takve trenutke i pretvarajući ih u vrhunske portrete.

robert wolanski sony alpha 7RII portret dominica millera

© Robert Wolanski | Sony α7R II + FE, 85 mm f/1,4 GM | 1/100 s, @ f/2,8, ISO 800

"Kada je riječ o portretu, za mene su važne emocije", objašnjava "a umjetnost je u hvatanju trenutka. Po tome se razlikuje od mode i svijeta ljepote u kojima su šminka i styling važniji. I dalje mi je važan izgled osoba koje snimam, ali na portretu je važan karakter... priča. Volim skromnost i jednostavnost, ali iznad svega istinu".

Otkrivanje istine Robertu počinje s komunikacijom, ali naposljetku oslanja se na sposobnost odlučnog reagiranja. Na kraju krajeva, ti trenuci mogu biti vrlo kratki.

Što je odnos s objektom bolji, više je komunikacije i jednostavnije je pronaći te trenutke. Ali možete biti teško prilikom snimanja ikona.

 

robert wolanski sony alpha 7RII stingov portret

© Robert Wolanski | Sony α7R II + FE, 85 mm f/1,4 GM | 1/25 s, @ f/3,2, ISO 320

"Najvažnije mi je uspostaviti kontakt prije snimanja, ako je to moguće, ali to je rijetko. Uostalom, teško je zamisliti Piercea Brosnana ili Stinga kako piju kavu i čavrljaju sa mnom!", odgovara uz smijeh. "Takve su prilike gotovo uvijek spontane i događaju se uz koncert ili premijeru filma. Ali, paradoksalno, to je često i trenutak kada se može razgovarati". Neovisno je li riječ o pauzi radi popravljanja šminke ili kostima "nema pravila, ali ako možete razmijeniti nekoliko rečenica prije snimanja, čak i o vremenu ili o djeci... tada dolazi do protoka energije".

robert wolanski sony alpha 7RIII portret rafala krolisowskog

© Robert Wolanski | Sony α7R III + FE, 55 mm f/1,8 ZA | 1/160 s, @ f/5,0, ISO 80

Biti spreman znači reagirati u trenutku, a za to se Robert oslanja na fotografsku opremu i umijeće iskorištavanja dostupne svjetlosti. Rijetko kad je bez fotoaparata Sony α7R III ili RX1R II i kaže: "Mislio sam da će biti teško nadmašiti α7R II, no unatoč sitnim – ali moćnim – promjenama, α7R III doista je san svakog fotografa".

Jedan način rada posebno je važan za Robertov rad. "Često kažem da nisam 'tehnička' osoba – ne poznajem detaljno cijeli izbornik fotoaparata – ali jedna se značajka posebno ističe – Eye AF. Važna je jer fokus čini savršenim u trenutku kada ga trebam – u trenutku kada se pojavi pred očima. Eye AF uklanja rizik i omogućuje mi da uhvatim trenutak. Sada ne mogu zamisliti raditi bez te funkcije".

robert wolanski sony alpha 7RII portret katarzyne warnke

© Robert Wolanski | Sony α7R II + FE, 85 mm f/1,4 GM | 1/125 s, @ f/5,6, ISO 160

Drugi aspekt fotoaparata α7R III koji privlači Roberta jest "fizička veličina u usporedbi s njegovim raznovrsnim mogućnostima. Zadivljujuće je da vrhunska profesionalna oprema može biti više od upola manja od uređaja koje sam prije koristio. Uvijek želim imati profesionalni fotoaparat, stoga mi je potreban neki koji ne zauzima pola torbe!"

Uz α7R III uglavnom koristi FE 55 mm f/1,8 ZA "zbog kvalitete i jer zadovoljava 95 % mojih potreba. Preostalih 5 % zadovoljava objektiv FE 70 – 200 mm f/2,8 GM koji često koristim između 105 i 135 mm".

robert wolanski sony alpha RX1RII portret marceline zawadzke

© Robert Wolanski | Sony RX1R II | 1/160 s @ f/3,2, ISO 50

Da bi iskoristio prilike koje se pojave, kao dio opreme nosi malu LED svjetiljku, ali priznaje "otkako sam počeo koristiti Sony, moj se pristup osvjetljenju promijenio jer znam da mogu dobiti odličnu kvalitetu uz visoke ISO postavke. Nekorištenje složenog osvjetljenja stvara intimniju i ugodniju atmosferu".

To znači da mu je jednostavnije raditi s dostupnim osvjetljenjem, što je usavršio kad je radio na televiziji i filmu: "Osobno preferiram korištenje fiksnog, filmskog osvjetljenja za portrete – trajno osvjetljenje,a ne bljeskalicu. Volim vidjeti efekt ili stvoriti ga. Volim stvoriti atmosferu u kojoj je osvjetljenje prirodna pratnja".

robert wolanski sony alpha 7RIII portret malgorzate kozuchowske

© Robert Wolanski | Sony α7R III + FE, 70 – 200 mm f/2,8 GM OSS | 1/160 s, @ f/4,0, ISO 80

Kako Robert zna da je uhvatio savršen trenutak? Kada je istina objekta pronađena na portretu? Sve je u očima, kaže Robert, "a to može biti kao kompas i pokazivati u pravom smjeru. Meni je kompozicija gotovo uvijek u pozadini jer se koncentriram na oči. Čekam trenutak kada će zaboraviti na sebe, otvoriti ih i pogledati u mene s istinom – slikom duše".

Proizvodi spomenuti u ovom članku
ILCE-7RM2
Fotoaparat α7R II sa senzorom punog kadra s pozadinskim osvjetljenjem

ILCE-7RM2

ILCE-7RM3
Fotoaparat α7R III punog kadra od 35 mm s automatskim fokusiranjem

ILCE-7RM3

DSC-RX1RM2
Kompaktan profesionalni fotoaparat RX1R II sa senzorom od 35 mm

DSC-RX1RM2

SEL70200GM
FE 70 – 200 mm F2,8 GM OSS

SEL70200GM

SEL85F14GM
FE 85 mm F1,4 GM

SEL85F14GM

SEL55F18Z
Sonnar T* FE 55 mm F1,8 ZA

SEL55F18Z

Robert Wolański
Alpha Universe

Robert Wolański

Poljska

Kad pojednostavnite svoj život, i zakoni svemira bit će jednostavniji

Prikaz profila


x