Detalji Alpha Universe priče
Snaga pokreta

Virgo Haan

Jeste li ikada gledali slike na Instagramu i zaustavili se na portretu, a osoba na njemu bi vam nakon nekoliko sekundi namignula? Ako vam se to dogodilo, vjerojatno ste vidjeli cinemagraf, kombinaciju fotografije i pokretne slike. Prvi vas je puta to zasigurno iznenadilo jer mozak nije mogao shvatiti što se događa. Upravo je to privlačenje pozornosti pomoglo porastu popularnosti cinemagrafa, naročito kada su ih robne marke počele koristiti za privlačenje već ograničene pozornosti na mreži.

virgo haan sony alpha 7RII žena u crvenoj haljini sjedi za crvenim stolom s usklađenim stolnim ventilatorom

© Virgo Haan | Sony α7R II + FE 85 mm f/1,4 GM | 1/125 s @ f/2,2, ISO 320

Jedan je od majstora cinemagrafa Virgo Haan. Nakon što je proveo vrijeme pomažući fotografima, s vremenom je promijenio karijeru i počeo raditi za oglašivačku agenciju, gdje je naučio više o mrežnom marketingu i kako zaista privući pozornost drugih. No zapravo iznenađujuć izvor inspiracije odveo ga je na putovanje na kojem je postao vodeći stručnjak za cinemagrafe – Harry Potter.

"Tijekom 2011. pogledao sam film o Harryju Potteru", pojasnio je, "a likovi su čitali novine gdje su slike na stranicama bile žive. Shvatio sam koliko bi zanimljivo bilo kada bismo mogli snimiti slike koje bi se kretale na takav način."

Ideja je predstavljena, no što nakon toga?

"Nekoliko mjeseci kasnije pročitao sam članak o dvojici fotografa, Kevinu Burgu i Jamieju Becku koji su izmislili novi fotografski koncept – cinemagraf – i odmah sam znao da to želim isprobati i stvarati."

virgo haan sony alpha 7RII žena nosi žutu majicu ispred žutog stola i u rukama drži usklađeni raspršivač vode

© Virgo Haan | Sony α7R II + FE 85 mm f/1,4 GM | 1/125 s @ f/2,2, ISO 320

Koncept koji stoji iza cinemagrafa zapravo je relativno direktan. Zamislite dva sloja, od kojih je gornji fotografija s izrezanim dijelom. Recimo da je riječ o portretu i izrezani je dio oko objekta. Ispod gornjeg sloja nalazi se pokretni sloj koji je identičan fotografiji, no pokazuje objekt koji trepće. Izrez na gornjem sloju otkriva pokret na pomičnom dijelu sloja koji se ispod njega nalazi. Završni rezultat? Prikaz objekta koji trepće, no pri tome nema drugih pokreta glave ni mišića lica.

Puno je trikova koji dovode do stvaranja cinemagrafa. Naravno, kadar mora ostati savršeno miran za snimanje videozapisa, pa je potrebno koristiti stativ. Objekti moraju ostati savršeno smireni, osim onog dijela koji se kreće, pa ih je potrebno držati u istom položaju s pomoću postolja ili priručnih dodataka za podršku.

virgo haan sony alpha 7RII žena u ljubičastoj košulji gleda u veliku zdjelu koja se nalazi iznad njezine glave

© Virgo Haan | Sony α7R II + FE 85 mm f/1,4 GM | 1/125 s @ f/2,2, ISO 320

Važan je i sam pokret. Virgo je objasnio da postoje tri vrste petlje koje se koriste pri stvaranju cinemagrafova. "Objekti poput oblaka mogu stvoriti petlju koja blijedi tako da pri promjeni neprekidno ostavljaju dojam da se oblak pomiče", pojasnio nam je. "Tu su i petlje koje odskakuju, odnosno one gdje petlja dolazi do određene točke i onda se odvija unazad. Savršen je primjer treptanje okom. Osoba otvara oko, a zatim se isječak vraća unatrag do početka tako da započinje i završava na istom mjestu. Tu su i petlje s naglim prekidima gdje se objekt mora pobrinuti za to da pokret započinje i završava na istom mjestu. Te su petlje najteže i zahtijevaju najviše prakse."

Možda zvuči složeno, no tehnologija korištena pri stvaranju cinemagrafa dostupna je svima. Virgo koristi Sony α7R II! koji mu omogućuje da snimi fotografije visoke rezolucije, ali i 4K videozapis uz iste postavke boja. To mu olakšava savršeno usklađivanje fotografije i videozapisa pri uređivanju u programu Adobe Photoshop. Postoje brojne različite softverske aplikacije koje je moguće koristiti za stvaranje stvarnih cinemagrafa, no za one koji tek započinju s tim oblikom Virgo preporučuje Flixel, koji je dostupan kao aplikacija i softver za računala.

virgo haan sony alpha 7RII žena s ružičastom košuljom svira flautu ispred ružičastog stola

© Virgo Haan | Sony α7R II + FE 85 mm f/1,4 GM | 1/125 s @ f/2,2, ISO 320

Druge su značajke fotoaparata Sony α7R II koje Virgu pomažu pri snimanju cinemagrafa Eye AF i tiho snimanje. Eye AF omogućuje mu da uz objektiv FE 85 mm f/1,4 GM oko uvijek bude savršeno fokusirano, dok tihi zatvarač jamči da objekt neće biti ometan prilikom snimanja.

Usprkos činjenici da su cinemagrafi dizajnirani tako da se pregledavaju na mreži na malim zaslonima, rezolucija slika i dalje je važan element za Virga, i to naročito u nedavnom projektu koji je radio za modni časopis. "Serija slika morala je biti svijetla i šarena", pojasnio je Virgo, "no želio sam stvoriti seriju koja prikazuje i potrošačku narav društva. Ako pozorno gledate, vidjet ćete da likovi na slikama uzgajaju različite stvari, kao što su automobili i hamburgeri u teglama za biljke. Te su slike ispisane kao fotografije na stranicama časopisa, no uz aplikaciju proširene stvarnosti na pametnom telefonu možete zadržati uređaj iznad stranice i gledati sliku kako oživljava u obliku cinemagrafa na zaslonu."

Dobivamo gotovo istu scenu s kojom se Virgo suočio kada je prvi put pogledao film o Harryju Potteru prije mnogo godina.

Fotografije:

Pomoćnik: Jaanar Nikker
Model: Gertrud (E.M.A Model Management)
Šminka i frizura: Maret Ubaleht
Odjeća: Kriss Soonik, Tallinn Dolls, Embassy of Fashion

Predstavljeni proizvodi
ILCE-7RM2
Fotoaparat α7R II sa senzorom punog kadra s pozadinskim osvjetljenjem

ILCE-7RM2

SEL85F14GM
FE 85 mm F1,4 GM

SEL85F14GM

Slični članci
Virgo Haan
Alpha Universe

Virgo Haan

Estonija

"Dajem sve od sebe da stvorim radove veće od svakodnevnog života."

Prikaz profila


x