skijaš brzo skija niz varljivu padinu

Uzbuđenje planine

Mine Kasapoğlu

Siječanj je 2021., a profesionalna sportska fotografkinja Mine Kasapoğlu gleda prema isprepletenoj traci snijega i leda koja se proteže između drveća i stijena. Ovo je Streif, staza za spust na muškom Svjetskom prvenstvu u Hahnenkammu u Kitzbühelskim Alpama u Austriji. Spust od više od 860 m smatra se jednim od najzahtjevnijih na svijetu. Na njemu nema prostora za pogrešku.

“Ovo je najteži spust koji postoji.”, ističe Mine. “Nevjerojatno je težak, no sjajno je pratiti sportaše kako testiraju svoju hrabrost i vještine u utrci do ciljne ravnine.”

Jasno je koliko divljenje Mine ima za skijaše koji skijaju po ovoj varljivoj stazi. “Kada snimam, uvijek želim da izgledaju savršeno i kao junaci ako je to moguće. Ne zanima me snimanje padova, jer oni ne dočaravaju kako ih ja vidim. Smatram da zaslužuju taj pristup, jer su za mene superjunaci i želim ih prikazati u njihovu lovu na savršenstvo. Da sam u publici, navijala bih za njih, no podršku im mogu pokazati i svojim fotografijama.”

skijaš se naginje na stranu tijekom spusta po padini

© Mine Kasapoğlu | Sony α9 II + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/16000s @ f/3.2, ISO 800

Dio je njezina pristupa istraživanje ljudske strane profesionalnog sporta, što često pada u drugi plan ako su na svim slikama pojedinci koji se spuštaju prema podnožju planine. “Volim snimati trkače u akciji, no vrijednih trenutaka ima i u njihovoj pripremi. To je, primjerice, slika Maxa Franza, koji je pronašao tihi prostor u kojem je analizirao stazu i prolazio kroz skretanja i spuštanja u svojoj glavi.”

skijaš odmara na štapovima nakon utrke

© Mine Kasapoğlu | Sony α9 + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS | 1/2000s @ f/3.2, ISO 400

Što se tiče same utrke, i fotografi i sportaši susreću se s određenim izazovima! Ako skijaši nemaju prostora za pogrešku tijekom spusta, isto vrijedi i za snimatelje. “Odabir pravog položaja je važan”, objašnjava Mine, “ali, baš kao i kod svakog vanjskog sporta, osvjetljenje i vremenske prilike mogu sve promijeniti. U Kitzbühelu sjajne slike možete snimiti na zadnjem skoku kada se u pozadini vidi publika – no 2021. publike nije bilo!”

Naravno, zahtjevno je i fokusirati i kadrirati osobu koja se kreće brzinom od 140 km/h, osim ako ne koristite Sony Alpha 9 II. Na ovom je događaju Mine Alpha 9 II uparila s objektivom FE 400 mm f/2,8 GM OSS te je, kao i obično, snimila niz sjajnih fotografija. “Tempiranje je ključno jer pri toj brzini skijaši mogu izaći iz kadra u tren oka. Kompozicija proizlazi iz iskustva i koncentracije, a uvijek postoji nekoliko znakova da će skijaš ući u kadar. U kadar ulaze u intervalima od oko 45 sekundi, tako da možete biti spremni, a ponekad ćete vidjeti i televizijske kamere kako se okreću prema njima prije nego se pojave.”

skijaš u zraku

© Mine Kasapoğlu | Sony α9 II + FE 400mm f/2.8 GM OSS + 1.4x Teleconverter| 1/10000s @ f/4.0, ISO 640

Elektroničko tražilo bez zatamnjivanja na fotoaparatu Alpha 9 II važan je čimbenik uspjeha, kaže Mine koja kombinira elektronički zatvarač i brzinu prijenosa, čime dobiva savršen alat za akciju. “Ovaj je fotoaparat iz temelja promijenio način na kojoj snimam skijaše jer ih sada jednostavno mogu pratiti uz 20 sl./s znajući da je svaka slika fokusirana. Elektroničko tražilo zapravo je nevjerojatno na snijegu. Toliko je svijetlo da ne možete pregledavati slike na glavnom zaslonu, no uz Alpha 9 II ionako znam da su sve oštre.”

“Većinu vremena koristim način praćenja u stvarnom vremenu koji fiksira skijaša i drži ga u savršenom fokusu. Ako je moguće, počinjem ga koristiti na prethodnim vratima da bih dulje pratila skijaša koji se spušta prema meni. U tome mi pomaže činjenica da je kontrast između skijaša i snijega toliko velik, no fantastično funkcionira i u situacijama koje nisu toliko savršene.”

Zamrzavanje kretnje uz toliko povećan prikaz također ovisi o brzinama zatvarača koje možete postići, a Mine se u tom pogledu oslanja na elektronički zatvarač i visoke ISO performanse fotoaparata Alpha 9 II pri čemu koristi postavke do 1/16 000 sekundi. “Uvijek koristim elektronički zatvarač. On je za mene potpuni pobjednik. Dobivam više kadrova, oštrije slike, a uz to je i potpuno tih, pa fotografi oko mene ne znaju točno kada snimam, što mi se doista sviđa!”

skijaš se brzo spušta planinom

© Mine Kasapoğlu | Sony α9 II + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/10000s @ f/3.2, ISO 800

Na kraju imamo i pobjednika. 2021. je na spustu u Hahnenkammu prvak bio Švicarac Beat Feuz, s vremenom od 1:53.77, što je bilo blizu rekordnoj brzini. Uspjeh pak se za fotografe očituje na različite načine. Za Mine je to “uspješno dočaravanje osjećaja. Želim da nečije srce preskoči kada vidi moju fotografiju, baš kao što je i moje preskočilo u tom trenutku. To može biti izraz na licu sportaša, njihov govor tijela ili način na koji se savijaju pri skretanju. Sve što trebam je to uzbuđenje.”

Mine Kasapoğlu

Mine Kasapoğlu | Turkey

"Traženje svjetlosti, energije i emocija snimljenih u pravom trenutku"

Povezani članci

Prijavite se za primanje biltena α Universe

Čestitamo! Uspješno ste se pretplatili na bilten α Universe

Unesite valjanu adresu e-pošte

Nažalost, došlo je do pogreške

Čestitamo! Uspješno ste se pretplatili