usamljena osoba u sumrak stoji na visokom uskom vrhu

Vrijeme za uzbuđenje

Daniel Ronnback

„Odabir pravog trenutka i svevremenost za mene su ključne komponente fotografije”, kazao je Daniel Ronnback, a to se najviše ogleda u njegovu nedavnom projektu o norveškim otocima Lofoten. Tijekom avanturističkog snimanja Daniel se penjao na neke od najviših vrhunaca tog otočja u ljetnim i zimskim uvjetima, što znači da je dobro vidio jasne promjene u pejzažu.

„Zimi su otoci i planine gotovo jednobojni”, objasnio je, „ali su na ljetnim slikama prekrasno prošarani zelenom, crvenom i zlatnom bojom.”

daniel ronnback sony alpha 9 muškarac stoji na stijeni i gleda otoke lofoten u norveškoj © Daniel Ronnback | Sony α9 + FE 16-35mm f/4 ZA OSS | 1/1250s @ f/4.0, ISO 100

Kako doživljavamo vrijeme? Nesumnjivo ga možemo doživjeti isključivo iz ljudske perspektive, pa su u sve Danielove fotografije utkani ljudi, koji daju kontekst tim nevjerojatnim prizorima. Katkad je na slici on, a katkad netko drugi, ali prisutnost ljudi uvijek pomaže ispričati priču i gledatelju dati predodžbu o veličini lokacije, ali i pomoći mu da sebe zamisli na toj lokaciji.

daniel-ronnback-sony-alpha-9-silueta-muskarca-koji-stoji-na-stijeni-s-planinama-u-pozadini © Daniel Ronnback | Sony α9 + FE 16-35mm f/4 ZA OSS | 1/6400s @ f/4.0, ISO 640
„To je tema svih mojih fotografija”, priznao je, „volim snimati široke kadrove u kojima se nalazi mala osoba. Gotovo nikad ne snimam prazne pejzaže, čak i kada je pogled prekrasan. Jednostavno mi nisu zanimljivi, kao prazna pozornica.”

Daniel savršeno kadrira likove na svojim fotografijama i postavlja ih „u prazna područja ili nasuprot svjetlosti da bi postigao kontrast i jak dojam, a pomoću komplementarnih boja plijeni pažnju gledatelja. Što je lik jasniji u odnosu na nevjerojatan pejzaž, to dublje osjećaje slika može pobuditi u gledatelju, na primjer uzbuđenje gledanja slike sa siluetom alpinista koji stoji na vrhu planine.”

daniel ronnback sony alpha 9 silueta muškarca koji stoji na vrhu litice uz plavo nebo u sumrak u pozadini © Daniel Ronnback | Sony α9 + FE 16-35mm f/4 ZA OSS | 1/640s @ f/8.0, ISO 800

No nije važna samo kompozicija slike jer Daniel koristi fotoaparat Alpha da bi bio siguran da je ono što snima savršeno fokusirano. „Znam da je fokusiranje tako dobro”, kazao je Daniel, „da mogu samo okrenuti fotoaparat prema osobi koju snimam i osloniti se na njega. To znači da se mogu odvažiti na još teže stvari, otići još više i usredotočiti se na kompoziciju i okolinu.”

Baš kao i protjecanje vremena, postoji pravi trenutak. Za dolazak na te lokacije u pravi trenutak i u pravim vremenskim uvjetima potrebno je planiranje, pa je Daniel pomno istražio svoja putovanja. „Da biste imali vremena za snimanje tih slika, potrebna je dugotrajna priprema”, kazao je. „Sve označavam na karti”, nastavio je, „te koliko traje vožnja od jedne točke do druge i kako pješice doći do određenog vidikovca. Gledam i gdje će sunce izaći ili zaći. Zatim svakodnevno provjeravam vremensku prognozu i na kraju mogu kazati, „ovo će jutro biti najbolje za tu lokaciju!’”

daniel ronnback sony alpha 9 skijaš se penje uz strmu snijegom prekrivenu padinu © Daniel Ronnback | Sony α9 + FE 16-35mm f/4 ZA OSS | 1/800s @ f/6.3, ISO 160

„Za dolazak na ta mjesta i njihovo snimanje važna je težina i veličina opreme”, objasnio je Daniel. „Otoke Lofoten snimao sam fotoaparatom α9, ali koristim i α7R III. Njihov je dizajn uvijek odgovarao mom načinu snimanja. Važno mi je nositi malo opreme i brzo se kretati. Često sa sobom nosim samo jedno kućište i objektiv, a fotoaparati Alpha tako su lagani i malih dimenzija da sve što mi je potrebno stane mali pretinac u torbi. I naravno, izdržljivi su, pa ih mogu nositi ruksaku dok sam na skijama, a ako padnem ili fotoaparat ispustim iz ruke, to nije problem.”

Kada nakon višekilometarskog pješačenja uhvatite pravi trenutak, kvaliteta slike fotoaparata Alpha neće vas razočarati, kazao je Daniel. „Jedna je od glavnih prednosti dinamički raspon senzora. Imate veliki potencijal za uređivanje, što znači da snimka koja je previše eksponirana neće propasti. Tu je i ogromna rezolucija, što znači da mi ostaje ogromna slika i nakon što, primjerice, odrežem nekoga tko se našao na rubu snimke.”

daniel ronnback sony alpha 9 žena se penje uz stjenovit obronak uz zalazak sunca iza nje © Daniel Ronnback | Sony α9 + FE 16-35mm f/4 ZA OSS | 1/1600s @ f/6.3, ISO 800

„Svako mjesto ima svoje nezaboravne poglede”, dodao je na kraju, „a mi samo prolazimo pokraj njih. Lofoten krasi jedinstven kontrast između mora i planina koje se uzdižu iz vode i to je na ovoj slici odlično preneseno. To je jedinstveno mjesto i uvijek se može vidjeti nešto novo, pa se namjeravam vratiti i otići još dalje i više da bih pronašao nova mjesta za fotografiranje, što uvijek vrijedi potrošenog vremena.”

Predstavljeni proizvodi

Prijavite se za primanje biltena α Universe

Čestitamo! Uspješno ste se pretplatili na bilten α Universe

Unesite valjanu adresu e-pošte

Nažalost, došlo je do pogreške

Čestitamo! Uspješno ste se pretplatili