Varijete

Terry Donnelly

Mnogi su profesionalci započeli snimajući svašta, snimali su sve teme i većina se naposljetku specijalizirala. Ali ne i svi. Terry Donnelly, korisnik modela Sony Alpha, snima različite teme, od arhitekture i sporta do reklama i divljine. Unatoč raznovrsnosti, vrhunski snima različite žanrove, privlači klijente i osvaja brojne nagrade. To je priča o uspjehu utemeljena na jednoj, ali ključnoj činjenici – ljubavi za snimanjem fantastičnih fotografija.

terry donnelly sony alpha 9 širokokutni portret žene u vjenčanici uz žitnicu

© Terry Donnelly | Sony α9 | FE 12-24mm f/4 G | 1/40 s @ f/4,0, ISO 1000

"Uvijek me zanimalo mnogo stvari, kada je riječ o fotografiji, i to me pratilo dok sam se razvijao u profesionalca. Nikada nisam htio odustati od nijedne stvari, na različitim sam poslovima naučio različite vještine, stoga sam mogao jednostavno prebacivati se s jednog posla na drugi. Ako radim za novinsku agenciju, mogu im ponuditi željenu vrstu fotografija. Ako je riječ o snimanju interijera hotela, brzo se mogu prebaciti u takav stil".

terry donnelly sony alpha 9 ragbijaš juri držeći loptu

© Terry Donnelly | Sony α9 | FE 400 mm f/2,8 GM OSS | 1/3200 s @ f/2,8, ISO 200

Terryjev raznovrstan rad i teme definira zajednička estetika. Terry kaže: "Iako možda promatram vrlo različite teme i vještine, stvarna temeljna vrijednost uvijek je ista – stvoriti djelo umjetničke vrijednosti".

Kompozicija je najvažnija komponenta koja mu omogućuje postizanje cilja. Nadalje kaže: "Neovisno o objektu, želim pružiti neobično gledište, nešto upečatljivo. To može biti snimanje na neuobičajenoj visini ili pod neobičnim kutom, odabir širokokutnog objektiva ili telefoto objektiva te upečatljivi kadar."

terry donnelly sony alpha 9 portret žene uz klavir

© Terry Donnelly | Sony α9 | FE 35 mm f/1,4 ZA | 1/200 s @ f/1,4, ISO 125

Terry uvijek prilikom snimanja koristi i "dobro razdvajanje jer se tako objekt ističu od okoline", što postiže na mnogo načina, na primjer odabirom objektiva, položajem snimanja, osvjetljenjem objekta ili korištenjem širokog otvora blende radi zamućivanja pozadine i izoliranja objekta.

terry donnelly sony alpha 7RII željezni kip čovjeka na obali noću

© Terry Donnelly | Sony α7R II | 25 s, ISO 50

"Sve to može najobičniji objekt pretvoriti u dobru fotografiju."

Različite teme održavaju njegove radove svježim i omogućuju mu da vještine prenosi iz jedne discipline u drugu. "Nemoguće je da ne prenosim saznanja iz jedne teme u drugu", objašnjava Terry, "stoga tehnike snimanja pejzaža primjenjujem na arhitekturu, načine snimanja interijera na portrete. Naposljetku, otkrio sam da iste temeljne vrijednosti funkcioniraju u mnoštvu različitih stilova."

terry donnelly sony alpha 9 gimnastičarka u zraku sa zatvorenim očima

© Terry Donnelly | Sony α9 | FE 85 mm f/1,4 GM | 1/2500 s @ f/1,4, ISO 1000

Treba reći da je fotografu koji snima različite žanrove potreban fotoaparat koji se može prilagoditi gotovo svakoj situaciji. Terry prvenstveno koristi α9, ali i α7R III ako klijenti žele iskoristiti prednosti više rezolucije.

" α9 nudi sve što mi treba i znam da se mogu u potpunosti osloniti na njega. Uzastopno snimanje niza fotografija brzinom do 20 sl./s, na primjer, znači da mogu uhvatiti savršeni izraz lica sportaša, a sustav AF-a omogućit će da pokretni objekt bude u fokusu u svakom kadru, stoga ne trebam više željeti da najbolja poza bude oštra – sve su takve!" Mogućnost da se osloni na vrhunski AF znači da može snimati uz šire otvore blende i ostvariti razdvajanje objekta u svim djelima.

terry donnelly sony alpha 9 ragbijaša ruši protivnik

© Terry Donnelly | Sony α9 | FE 400 mm f/2,8 GM OSS | 1/2000 s @ f/2,8, ISO 320

Počeo je snimati uz tihi zatvarač modela α9 te naglašava mogućnost snimanja golfaša u zamahu (nešto što jednostavno ne možete ako ne želite da vas izbace s terena) i kaže: "Kada je riječ o ISO performansama, mogu forsirati više nego ikada da bih dobio željenu brzinu zatvarača. A dostupna je i ugrađena stabilizacija slike koja, s druge strane brzine zatvarača, pojednostavnjuje dodavanje efekata kretanja, kao što je pomicanje".

terry donnelly sony alpha 9 3 ragbijaša u borbi na terenu

© Terry Donnelly | Sony α9 | FE 400 mm f/2,8 GM OSS | 1/3200 s @ f/2,8, ISO 320

Naposljetku, Terry kaže da tražilo i stražnji zaslon fotoaparata α9 uvelike unaprjeđuju njegov način rada.

"Mogućnost prikaza fotografije prije snimanja apsolutno je nevjerojatna jer mi omogućuje da radim brže i intuitivnije no ikada prije, ali to znači i da imam bolju vezu s objektom ili klijentom s kojim surađujem. Ne moram više snažno pritisnuti gumb za reprodukciju, kao kada sam koristio DSLR, da bih bio siguran da koristim željenu ekspoziciju. Sada mogu gledati u klijenta ili objekt snimanja i održavati tu vezu, a to fotografiju čini dobrom, neovisno o objektu."

Proizvodi spomenuti u ovom članku
ILCE-9
α9 fotoaparat bez zrcala punog kadra sa slojevitim slikovnim CMOS senzorom

ILCE-9

ILCE-7RM2
Fotoaparat α7R II sa senzorom punog kadra s pozadinskim osvjetljenjem

ILCE-7RM2

SEL1224G
FE 12-24mm F4 G

SEL1224G

SEL35F14Z
Distagon T* FE 35 mm F 1,4 ZA

SEL35F14Z

SEL85F14GM
FE 85 mm F1,4 GM

SEL85F14GM

SEL400F28GM
FE 400 mm F2,8 GM OSS

SEL400F28GM

Terry Donnelly
Alpha Universe

Terry Donnelly

UK

Unatoč tome što snimam više vrsta fotografija, kombinacija vještina koje time stječem moje radove čine još upečatljivijima. Oduvijek sam uživao u različitim žanrovima fotografije i čvrsto vjerujem da bismo svi trebali snimati ono u čemu najviše uživamo jer nam to omogućuje da se nastavimo razvijati.

Prikaz profila


x