nasmijana melanie latooy drži zv 1 u ispruženoj ruci

Moj svijet s pomoću kamere ZV-1

Melanie Latooy

„Nikad ne znam kako će izgledati moj dan. U trenutku se može dogoditi nešto neočekivano i tad vadim kameru i počinjem snimati”

Budući da svaki tjedan mora na svoj kanal na YouTubeu prenijeti dva videozapisa, za Melanie je ključno da joj se kamera savršeno uklopi u život, a i da joj stane u torbu. „Dokumentiram svoj svakodnevni život te snimam videozapise o onome što me zanima. Govorim o modi, ljepoti, putovanju i životnom stilu, a kamera je svugdje sa mnom”, objašnjava.

Zbog naglaska na pripovijedanju i dokumentiranju života, kamera za videoblogove bitno se razlikuje od tradicionalnih filmskih kamera, koje su često prepune dodatnog pribora. „Ne smije biti preteška”, kaže Melanie opisujući svoju idealnu kameru. U šali dodaje: „Ne želim da mi ruka utrne dok snimam videoblog!” „Pri snimanju videobloga snimate sebe u prirodnom okruženju i držite kameru u ispruženoj ruci, pa mi je nužno da je mogu dobro čvrsto držati da mi ne sklizne iz ruke.”

Nije tako lako snimati samog sebe kao što to na kraju izgleda, pa je za Melanie bitno da kamera ima što više mogućnosti koje će joj omogućiti da manje razmišlja o njoj i njezinim postavkama, a više o priči koju snima. „Važno je da mi lice bude u fokusu. Moram se snimiti u prirodnom stanju, a to ne mogu ako je lice mutno. Važno je i da boje izgledaju stvarno i prirodno, a ne umjetno.”

Zadnjih tjedana Melanie upotrebljava novu Sonyjevu kameru za videoblogove ZV-1, osmišljenu baš za autore kao što je ona. Od fokusa i kvalitete slike do stabilizacije i zvuka, svakome omogućuje snimanje videozapisa i prenošenje vlastite priče.

Kamera Sony ZV 1 sprijeda s postavljenim štitnikom od vjetra
„Služeći se kamerom Sony ZV-1, jedna od prvih značajki koje sam primijetila bila je brzina fokusiranja. Često postavim neki proizvod ispred kamere da bih ga pokazala gledateljima te zna trajati da se fokus prebaci na taj proizvod”, objašnjava Melanie. Potom nastavlja: „na ovoj novoj kameri fokus brzo i točno prelazi s mojeg lica na predmet koji pokazujem i obrnuto. Kamera je opremljena automatskim fokusiranjem očiju u stvarnom vremenu, što znači da automatski prati moje lice i oči da bi uvijek bili oštri. I ekspozicija se automatski prilagođava osvjetljenju da bi mi lice bilo vidljivo. Te značajke, zajedno s kvalitetom slike, osmišljene su zato da bi lica tijekom snimanja uvijek izgledala najbolje moguće.”

Budući da je uvijek u pokretu, Melanie snima iz ruke te nikad ne upotrebljava tronožac ni stabilizator. „Ključno mi je dobiti stabilnu snimku. Ne bih htjela gledati videozapis koji se stalno trese, pa to ne želim ni svojim gledateljima”, kaže Melanie. Srećom, ZV-1 sadrži ugrađenu stabilizaciju. „Stabilizacija je vrlo dobra”, prisjeća se Melanie, „mogu hodati s kamerom u ruci, a slika se neće nimalo tresti. To mi je velik plus i jako je važno za snimanje videoblogova.”

Melanie latooy drži sony ZV 1 u ispruženoj ruci

Značajke ove kamere snimateljima omogućuju da ne propuste nijednu priliku, a na njima je samo da njome brzo rukuju i upravljaju.

„ZV-1 vrlo je lagana i kompaktna kamera koju mogu uvijek nositi sa sobom.” Melanie nastavlja: „Ne moram razmišljati o postavkama kamere jer su zadane automatske postavke gotovo uvijek pravilno namještene. Kad i poželim nešto promijeniti, kamerom se vrlo jednostavno upravlja. Nema potrebe za kopanjem po izbornicima jer gotovo sve ima vrlo jednostavnu postavku za uključivanje i isključivanje, uključujući mogućnost brze primjene zamućenosti pozadine. Čak je i gumb za snimanje velik i crven, što mi olakšava život kad nekome predam kameru da me snimi jer me svi uvijek pitaju: ’Koji gumb moram pritisnuti?’”

Mnogi autori u početku zanemare zvuk te se služe ugrađenim mikrofončićem na kameri ili mobitelu. No zvuk je jednako važan kao i vizualna kvaliteta videozapisa. ZV-1 sadrži visokokvalitetan mikrofon koji naglašava ljudski glas.

„Jako me iznenadila kvaliteta zvuka na kameri”, kaže Melanie, „zvuk je vrlo čist i ugodan. A veliki je plus i štitnik od vjetra koji se standardno isporučuje i jednostavno pričvršćuje za mikrofon radi sprječavanja šumova od vjetra. Dostupna je i mogućnost dodavanja specijaliziranijeg mikrofona ako vam je to potrebno.”

S obzirom na to da su autorima videoblogova za stvaranje dostupne sve te značajke, nije ni čudo da je prvi dojam koji je kamera ostavila a Melanie sjajan: „ZV-1 objedinjuje lijepu sliku s kvalitetom zvuka da biste mogli jednostavno zabilježiti sve životne trenutke. Jedva čekam da ga svakodnevno počnem upotrebljavati!”

Predstavljeni proizvodi

Prijavite se za primanje biltena α Universe

Čestitamo! Uspješno ste se pretplatili na bilten α Universe

Unesite valjanu adresu e-pošte

Nažalost, došlo je do pogreške

Čestitamo! Uspješno ste se pretplatili