Odraz planine u blizini jezera Lago d'Antorno na mirnoj površini vode

FE 35 mm f/1,4 GM: Bilo kakvo osvjetljenje, bilo kakvi vremenski uvjeti

Stefan Liebermann i Dennis Schmelz

Sony 35 mm f/1,4 G Master

Sonyjevi ambasadori Stefan Liebermann i Dennis Schmelz među prvima su na svijetu isprobali novi objektiv FE 35 mm f/1,4 G Master, model koji se pokazao podjednako inspirativnim za fotografske projekte i za videoprojekte.

jutarnje svjetlo pada na stablo u jezeru hintersee

© Stefan Liebermann | Sony α7 III + FE 35mm f/1.4 GM | 1/200s @ f/9.0, ISO 400

Iznimno širok otvor blende te prirodni prikaz u kombinaciji s iznimnom kvalitetom slike, laganim kućištem i zaštitom od vremenskih uvjeta fotografima i videografima nudi nove kreativne mogućnosti u proizvodu koji nudi za svakog ponešto. FE 35 mm f/1,4 GM inspirirao je Dennisa, iskusnog snimatelja turističkih, reklamnih i glazbenih videozapisa, da snimi kratki atmosferični film sa snažnim elementima američkog folklora.

„Htio sam iskoristiti prednosti novih značajki objektiva”, objasnio je, „i ispričati priču koju je moguće ispričati samo uz njegovu pomoć. 35 mm za mene je savršena žarišna duljina za filmove. Vrlo je prilagodljiva različitim objektima snimanja i obožavam kinematografski ugođaj. Nije preširoka, ali daje dobru predodžbu o mjestu i odlična je za snimanje osoba. I najbolje od svega, otvor blende na 1,4 proizvodi predivni efekt zamućenja i omogućuje rad s atmosferičnim osvjetljenjem.”

FE 35 mm f/1,4 GM koristi fizički prsten blende na kojem se mogu isključiti čujni koraci pomoću gumba na cijevi za snimanje filmova tako da bude spreman za snimanje fotografija ili videozapisa. „To znači da možete dobiti gotovo neprimjetne prijelaze otvora blende, uz sužavanje ili proširivanje fokusa, ovisno o priči koju stvarate, te promjene ekspozicije na isti način”, objasnio je Dennis. „Pomaže mi kao videografu jer nema nagle promjene koja gledatelju može pokvariti doživljaj. Prijelaz je jednostavno prirodan i postupan.”

dennis schmelz drži svoj alpha 7s3 iznad glave dok snima glazbeni sastav na pozornici

© Christopher Schmid

Dok je na fotoaparatu α7S III koristio automatsko fokusiranje s prepoznavanjem lica, Dennisa su impresionirali brzina fokusiranja, preciznost i tih rad motora objektiva FE 35 mm f/1,4 GM. „Koristi XD linearni motor bez trenja”, objasnio je, „pa je automatsko fokusiranje nevjerojatno brzo i točno. Snimili smo samo šest fotografija uz ručno fokusiranje. Sve su ostale bez ikakvih poteškoća snimljene s prepoznavanjem lica na f/1,4.” Tijekom snimanja kratkog filma na ulicama noću i po kiši zaštita od vremenskih uvjeta objektiva FE 35 mm f/1,4 GM pokazala se učinkovitom, a zahvaljujući laganom dizajnu, Dennis ga je mogao pomicati na kardanskom mehanizmu uz potpunu slobodu. „Nitko ne želi objektiv koji ga sputava”, priznao je, „ali FE 35 mm f/1,4 GM čini upravo suprotno. Tijekom snimanja padala je jaka kiša i objektiv se prilično smočio, ali to nije predstavljalo nikakav problem! Velika je prednost i mala težina. U usporedbi s objektivima od 35 mm s brzom blendom koje sam prije koristio, sa svega 524 g ovaj je objektiv mnogo prenosiviji.”

Jutarnja svjetlost na jezeru Lago d'Antorno blago pada na planinu čiji se odraz vidi na mirnoj površini vode

© Stefan Liebermann | Sony α7 III + FE 35mm f/1.4 GM | 1/15s @ f/8.0, ISO 100

Za Stefana, fotografa prirode i pejzaža koji se specijalizirao za noćne prizore, FE 35 mm f/1,4 GM bio je nešto posve novo, ali vrlo se brzo navikao na njega. „Inače koristim šire objektive”, objasnio je, „npr. modele od 16 mm ili 20 mm i isprva nisam znao kako korisno upotrijebiti ovaj objektiv, ali mi je ubrzo postalo jasno! Otkrio sam da je fantastičan za istraživanje drukčijeg pogleda na prirodu. Obično težim izraženom prednjem planu, ali otkad sam prešao na 35 mm, sve sam više istraživao srednji plan i nebo, što mi je dalo sasvim novi pogled.”

red čamaca usidrenih na planinskom jezeru

© Stefan Liebermann | Sony α7 III + FE 35mm f/1.4 GM | 1/160s @ f/9.0, ISO 250

Premda je pogled bio nov za Stefana, optička kvaliteta ispunila je sva njegova očekivanja. FE 35 mm f/1,4 GM koristi jedan ED element (iznimno niske disperzije) i dva XA (iznimno asferična) elementa, premaz Nano AR II i kružni otvor blende s 11 listića za iznimnu jasnoću i uz slabo osvjetljenje. „Ovaj objektiv jamči iznimnu oštrinu od ruba do ruba”,

objasnio je Stefan. „Nevjerojatno je dobar i ima potpuno otvorenu blendu na f/1,4 za fotografije noćnog neba, ali u potpunosti otvorena blenda nije mi uvijek potrebna, a posebice kada noću koristim sustav za praćenje zvijezda ili snimam uobičajene pejzaže u sumrak ili zoru.  Kada vrijednost smanjim na f/2,8 i f/3,5, i dalje nema vinjetiranja, kome ni aberacija.”
kočiona svjetla automobila na planinskoj cesti sa slikovitom crkvom u pozadini

© Stefan Liebermann | Sony α7 III + FE 35mm f/1.4 GM | 30s @ f/5.0, ISO 3200

Stefan, koji je i iskusan snimatelj panoramskih pejzaža, otkrio je i da je ovaj objektiv odličan i za njih. Uz manje izobličenja na 35 mm nego na širokim žarišnim duljinama napravio je nekoliko spojeva i stvorio slike ogromne rezolucije. „Kada mi je bio potreban veći prednji plan ili širi prikaz”, objasnio je, „jednostavno sam koristio nekoliko snimki od 35 mm da bih obuhvatio cijeli prizor i zadržavanje fokusa novog objektiva bilo je savršeno za to jer mi je omogućilo da zaključam oštrinu za različite ekspozicije.”

zora na jezeru Hintersee s planinama i stablima koji se održavaju na površini vode

© Stefan Liebermann | Sony α7 III + FE 35mm f/1.4 GM | 30s @ f/5.0, ISO 3200

Kao i Dennis, Stefan smatra da je mala težina objektiva FE 35 mm f/1,4 GM velika prednost. „Fantastično je što mogu uzeti α7 III, 24 mm f/1,4 GM i ovaj novi objektiv i jednostavno poći na putovanje s njim. Mogu s penjati po brdima i planinama, putovati sa šatorom i neću se mučiti. Siguran sam da ću mnogo češće snimati s ovim objektivom.”

sony alpha 7M3 na stativu s planinskim pejzažom prikazanim na stražnjem zaslonu

© Stefan Liebermann

Predstavljeni proizvodi

Stefan Liebermann

Stefan Liebermann | Germany

"To je posebna vrsta fotografije: nešto što nije vidljivo ljudskom oku, ali je stvarno"
Dennis Schmelz

Dennis Schmelz | Germany

„Uvijek postoji neka priča koju treba ispričati i novi pogled na stvari koji treba otkriti”

Prijavite se za primanje biltena α Universe

Čestitamo! Uspješno ste se pretplatili na bilten α Universe

Unesite valjanu adresu e-pošte

Nažalost, došlo je do pogreške

Čestitamo! Uspješno ste se pretplatili