Susreti u divljini

Süha Derbent

Tijekom 30 godina profesionalne fotografske karijere Süha Derbent proputovao je cijeli svijet i pritom snimao neke od najfascinantnijih životinja na planetu. Njegove je fotografije moguće kupiti na servisu Getty Images. Na zadnjoj je avanturi ostavio uobičajenu fotografsku opremu i zamijenio je snažnim fotoaparatom RX10 IV da bi snimao lisice na temperaturama do –28 ºC

suha derbent lezi u snijegu s fotoaparatom sony rx10

"Lisice mogu čuti mišje korake u tunelima ispod snijega. Čak i kada hodaju cijeli dan, čim čuju zvuk miša ispod tla, odmah naćule uši. Kada vidim da je lisica nagnula glavu, znam da je čula zvuk i da se priprema na lov."

suha derbent sony rx10IV lisica skace u snijegu

© Süha Derbent | Sony RX10 IV | 1/1000 s @ f/4,0, ISO 80

Njegov je uobičajen odabir Sony α7R III koji omogućuje zamjenu objektiva, no na nedavnoj je avanturi snimanja lisica na ledenim temperaturama Karsa u Turskoj snimao od zore do sumraka koristeći premium kompaktni fotoaparat RX10 IV.

suha derbent sony rx10IV lisica hoda po snijegu i gleda u fotografa

© Süha Derbent | Sony RX10 IV | 1/1000 s @ f/4,0, ISO 80

"Budući da dugo putujem da bih došao do divljih životinja, prijenos opreme veliki je izazov. RX10 IV zbog toga je idealan jer je malih dimenzija i otklanja potrebu za iscrpljujućim prenošenjem teške opreme. Pritom mi senzor Exmor RS od 1,0" i 20,1 megapiksela jamči da kvaliteta slike neće biti ugrožena."

suha derbent sony rx10IV lisica viri iznad snjeznog grebena i vide joj se samo oci

© Süha Derbent | Sony RX10 IV | 1/8000 s @ f/4,0, ISO 200

Vožnja, planinarenje u šumama i susreti s lisicama na različitim udaljenostima primorale su Sühu da nabavi fotoaparat koji će mu omogućiti fleksibilan rad. Veličina i masa čine Sony RX10 IV agilnim fotoaparatom, no odgovarajući je optički stabilizirani objektiv od 24 – 600 mm prava zvijezda cijele priče.

Taj je objektiv Sühi omogućio snimanje nevjerojatnih slika lisica bez upotrebe velikih telefoto objektiva koji se obično koriste na safariju. "Zumiranje od 24 mm do 600 mm već mi puno znači, no RX10 IV, baš kao i α7R III koji obično koristim, ima vrlo brz sustav automatskog fokusiranja. Brzina praćenja automatskog fokusiranja doista je impresivna."

suha derbent sony rx10IV lisica sjedi u snijegu pokraj svojih tragova

© Süha Derbent | Sony RX10 IV | 1/6400 s @ f/4.0, ISO 250

No fantastičan je objektiv samo dio priče; ako želite snimiti akciju, potreban vam je fotoaparat koji brzo može reagirati. "Tijekom snimanja divljih životinja uvijek koristimo fotoaparate u načinu rada neprekidnog snimanja. Uz brzinu snimanja u nizu od 24 sl./s, RX10 IV zapanjujuće je brz. Zamislite da putujete kilometrima, pronađete životinju u teškim prirodnim uvjetima kako radi ono što i očekujete, ali fotoaparat ne može pratiti njezinu brzinu. Ne želim ni razmišljati o tome! No RX10 IV praktički jamči da ništa nećete propustiti."

suha derbent sony rx10IV lisica kopa njuskom po snijegu

© Süha Derbent | Sony RX10 IV | 1/640 s @ f/4,0, ISO 80

Süha je RX10 IV prvi put koristio na projektu u Karsu u ekstremno hladnim uvjetima, pa nije bio siguran kako će fotoaparat funkcionirati na niskim temperaturama i visokoj nadmorskoj visini. No pokazalo se da nije morao brinuti. "Snimao sam u vrlo teškim uvjetima, do –28 stupnjeva. Iskustvo me naučilo da fotoaparat i baterije treba održavati čim toplijima. No iznenadilo me što sam, nakon što sam ujutro potpuno napunio bateriju, cijeli dan snimao bez da sam je morao zamijeniti!"

Proizvodi spomenuti u ovom članku
DSC-RX10M4

RX10 IV s 0,03 s AF / 25x optičkim zumom

DSC-RX10M4

Süha Derbent
Alpha Universe

Süha Derbent

Turska

Putovanje u sebe.

Prikaz profila


x