Sada MOŽETE snimati sport sustavima bez zrcala

 Yonathan Kellerman

Nekad se govorilo da se sport ne može fotografirati fotoaparatom bez zrcala. Međutim, fotograf Yonathan Kellerman samo je jedan od mnogih kojima je prelazak s DSLR-a na Sony A9 promijenio način snimanja.

“Sony je iznova napisao udžbenike fotografije.”

Yonathan Kellerman

© Yonathan Kellerman | Sony α9 + 100-400mm f/4.5-5.6| 1/40s @ f/6.3, ISO 100

Yonathan smatra da je ‘pokret tako dojmljiv’, bilo da je riječ o umjetnosti baletnog plesača, odlučnosti sprintera koji prelazi ciljnu crtu ili jednostavnom promatranju zadivljenosti na licima publike dok prvak pobjeđuje u svojoj sportskoj borbi. Sport fotografima nudi zadivljujuće raznolik teren, ali da vam ne bi promakli trenuci kakvi se ukazuju jednom u životu, trebate pravi fotoaparat s pratećom opremom. Kanadski fotograf godinama je upotrebljavao DSLR; odluka o prelasku na fotoaparat bez zrcala nije mu bila laka.

"Prije su, u slučaju da sam htio razmotriti prelazak s DSLR-a na C najveća zapreka bile radne značajke automatskog fokusiranja, no Sony α9 je to promijenio.”

Sa 693 točke diljem senzora, praćenjem AF-a i brzinom snimanja od 20 fps, α9 fotografima pruža slobodu stvaranja vlastitih slika na način koji njima odgovara.

Yonathan Kellerman

© Yonathan Kellerman | Sony α9 + 100-400 mm f/4.5-5.6| 1/2500 s @ f/5.6, ISO 1250

“Jedna stvar vezana uz primjenu autofokusa modela α9 stvarno je promijenila način na koji radim. Točke koje α9 upotrebljava za automatsko fokusiranje raspoređene su po cijelom kadru i nisu ograničene na njegovo središte, kao na DSLR-u. Moj se objekt može nalaziti na rubu kadra, a da svejedno znam da će biti savršeno fokusiran. Zahvaljujući tome, manje se bavim naknadnim kadriranjem. Sada imam fotografija koje nisu kadrirane u postprodukciji, što se prije vrlo rijetko događalo.”

Sportaš se može nalaziti na rubu kadra ostavljajući, na primjer, mjesta za naslov koji će umetnuti novinski urednici fotografije.

Yonathan Kellerman

© Yonathan Kellerman | Sony α9 + 100-400 mm f/4.5-5.6| 1/1000 s @ f/5.6, ISO 6400

Da bi zabilježili one ključne trenutke, svi se fotografi oslanjaju na svoj fotoaparat s pratećom opremom, a Yonathan nije iznimka od tog pravila; senzor punog kadra rezolucije 24,2 MP na modelu α9 mora mu osigurati potrebnu kvalitetu slike čak i kad ga se pogurne do krajnjih granica.

Yonathanova trenutna ljubav, fotografiranje plesa, donosi vlastite izazove; ponajviše teške uvjete osvjetljenja.

“Ja u suštini živim pri osjetljivosti ISO 6400. Ona mi pruža prostor za manevriranje ostalim postavkama, a to za α9 nije nikakav problem. Kad fotografirate balet, neke će točke biti vrlo svijetle, ali jedna je često izuzetno tamna i njome se predstavljaju snovi. Nju je najteže fotografirati. Za to povećavam postavku sve do ISO 12 800”

Yonathan Kellerman

© Yonathan Kellerman | Sony α9 + 70-200 mm f/2.8| 1/400 s @ f/2.8, ISO 10000

Kad je riječ o sportu, očekivali biste da su u središtu pažnje veliki telefoto objektivi, ali kako Yonathan ističe, nije uvijek tako.

“Kad snimam ples, koristim se širim objektivom 16-35 mm f/4 jer su, kad radim u operi, scena i dekor također dio izvedbe pa je širokokutni objektiv važan dodatak. Isto vrijedi i za snimanje sportova – često ću upotrijebiti široki kut prilikom snimanja krupnih planova sportaša jer želim u kadar uhvatiti i stadion. Sve je to dio šire slike.”

Yonathan Kellerman

© Yonathan Kellerman | Sony α9 + 100-400 mm f/4.5-5.6| 1/800 s @ f/5.6, ISO 2500

Druga prednost nečujnog zatvarača modela α9 je što fotografi mogu snimati na mjestima na kojima bi DSLR bio naprosto preglasan. Fotografi mogu bez straha snimati pri 20 fps dok igrač golfa izvodi svoj zamah.

“Još ću se malo približiti zbivanjima jer znam da me se ne može čuti ni vidjeti. Siguran sam da će ubuduće početi od fotografa tražiti da donose tiše fotoaparate, osobito u tenisu, kao što to već čine u golfu.”

 Proizvodi spomenuti u ovom članku 
ILCE-9
α9 fotoaparat bez zrcala punog kadra sa slojevitim slikovnim CMOS senzorom
SEL70200GM
FE 70 – 200 mm F2,8 GM OSS
SEL28F20 / SEL28F20FEC / SEL28F20UWC
Supertelefoto objektiv za zumiranje FE 100 – 400 mm iz serije G Master


x