BRAVIA, zabava za budućnost

Uz sve veću potražnju za TV-ima velikog zaslona sve je veća i potrošnja resursa i energije. Sonyjev rad na području održivosti daje rezultate u pogledu učinkovitosti od razvoja proizvoda do gledanja TV-a.

Spoj zabave i brige za okoliš

Uz televizore BRAVIA uživat ćete u najboljim doživljajima gledanja televizije i vrhunskim dizajnima uz inovacije kojima se smanjuje utjecaj na okoliš uz manju potrošnju energije i upotrebu neobnovljivih resursa. Uz BRAVIA televizor jednostavno je odabrati postavke kojima ćete dodatno doprinijeti smanjenju utjecaja na okoliš.

Učinkovitija izrada, prijevoz i upotreba

Napredno inženjerstvo za okoliš

Da bismo smanjili utjecaj na okoliš, radimo na više aspekata životnog ciklusa proizvoda, kao što su smanjenje upotrebe izvorne plastike, poboljšanje učinkovitosti prijevoza i provjera potrošnje energije tijekom upotrebe.

Korištenje

Sve postavke uštede energije na jednom mjestu

Postavkama uštede energije možete središnje upravljati putem fleksibilne i podesive eko nadzorne ploče. Postavke uštede energije možete jednostavno podesiti da odgovaraju upotrebi televizora, okruženju gledanja i sadržaju koji gledate, sve na jednom mjestu, a možete i vizualizirati koliko doprinosite smanjenju utjecaja na okoliš.

[1] Zadane postavke   [2] Postavke uštede energije uključene

Slika sobe u kojoj dvoje ljudi gleda zaslon televizora, slijeva je tamnije okruženje, a zdesna svjetlije.
Optimalno gledanje i potrošnja energije uz automatsku svjetlinu

Značajke uštede energije uključuju isključivanje TV-a uslijed neaktivnosti i automatsku uštedu energije putem svjetlosnog senzora. Primjerice, kada je senzor ambijentalnog svjetla omogućen na eko nadzornoj ploči, svjetlina zaslona automatski se prilagođava osvjetljenju sobe, optimizirajući potrošnju energije.

[1] Tamnije okruženje  [2] Svjetlije okruženje

Slika dva trakasta grafikona. Desni prikazuje smanjenje od 32 %.
Ušteda energije uz eko nadzornu ploču

Potrošnju energije možete smanjiti za otprilike 32 % uključivanjem postavki uštede energije na eko nadzornoj ploči.

[1] Zadane postavke [2] Postavke uštede energije uključene

Automatsko otkrivanje gledatelja za dodatnu uštedu energije

Kada postavite uređaj BRAVIA CAM za otkrivanje pokreta gledatelja, zaslon može automatski smanjiti svjetlinu kako bi se smanjila potrošnja energije kada se nitko ne nalazi ispred televizora, čime se potrošnja energije smanjuje za otprilike 32 %.

Učinkovita potrošnja energije u skladu sa svjetlinom svakog dijela slike

Naša jedinstvena obrada signala osmišljena je za izuzetan kontrast i optimalnu upotrebu energije. Preraspodjelom napajanja s tamnih na svijetle dijelove slike možete uživat u realističnijim slikama, kao i potrošnji energije smanjenoj za otprilike 33 %.

[1] Tamno  [2] Uobičajena svjetlina  [3] Svijetlo

Izrada

Izrada proizvoda s manje izvorne plastike

Visoka kvaliteta proizvoda uz primjenu recikliranih materijala

U svakom aspektu dizajna, od razvoja materijala do estetike, uspjeli smo povećati upotrebu recikliranih materijala uz zadržavanje visoke kvalitete završne obrade. Na primjer, za stražnje poklopce OLED televizora, površinski najveće dijelove uređaja, upotrebljavamo SORPLAS™, Sonyjevu vlastitu recikliranu plastiku, čime se upotreba izvorne plastike smanjuje za otprilike 60 %.

Slika poklopca televizora i gomile plastičnih peleta.
Reciklirano i prekrasno

Pri korištenju recikliranih plastičnih materijala za vanjske dijelove ponekad je teže postići željenu kvalitetu izgleda. No naša reciklirana plastika SORPLAS može se koristiti uz pažljiv odabir sirovina, prilagodbu sastava tijekom proizvodnje i zaštićeni recept za aditiv, što daje prekrasan izgled crne boje visokog sjaja koji korisnici i očekuju od televizora BRAVIA.

Krupni plan plastičnog panela, vidimo osobu u rukavicama koja drži alat.
Trajna izdržljivost za dugotrajnu upotrebu

Plastika za kućanske aparate kao što su televizori sadrži aditive za čvrstoću i usporavanje gorenja. Razvoj SORPLAS-a omogućuje minimalnu upotrebu aditiva za dobivanje svojstava jednakih konvencionalnim TV-ima za koje se koristi plastika opće namjene. To rezultira duljim vijekom trajanja TV-a uz manji utjecaj na okoliš.

Rad na zatvaranju kruga uz višekratno recikliranje

SORPLAS je reciklirana plastika od korištenih boca za vodu i otpadnih optičkih diskova iz tvornica i s tržišta te originalnog usporivača gorenja. Prednost SORPLAS-a je to što se kvaliteta previše ne smanjuje čak ni nakon nekoliko recikliranja. Reciklirani SORPLAS potencijalno može smanjiti količinu otpada i doprinijeti društvu orijentiranom na recikliranje.

Slika diska na lijevoj strani, na desnoj je zdrobljen na manje otpadne dijelove.
Recikliranje u Sonyju

Zdrobljeni otpadni optički diskovi proizvođača diskova Sony Music Solutions Inc. jedni su od sastojaka SORPLAS-a koji se upotrebljava za stražnje poklopce.

Slika dva trakasta grafikona. Desni prikazuje smanjenje od 43 %.
Pridonosi smanjenju emisija CO2

Emisije CO2 od proizvodnje SORPLAS-a za stražnje poklopce BRAVIA televizora mogu se smanjiti za otprilike 57 % u usporedbi s proizvodnjom izvorne plastike s usporivačem gorenja s istom svrhom.

[1] Izvorna plastika s usporivačem gorenja [2] SORPLAS

Slika poklopca od SORPLAS-a s uzdignutim znakovima
Pripreme za recikliranje SORPLAS-a u budućnosti

Imajući na umu prikupljanje SORPLAS-a za daljnje recikliranje, dijelovi izrađeni od njega sada su označeni kako bi se mogli razlikovati od ostalih materijala.

Proizvodnja BRAVIA televizora uz manji utjecaj na okoliš

BRAVIA televizori proizvode se u postrojenjima okrenutima okolišu Naša postrojenja u Kini za proizvodnju proizvoda koriste energiju iz 100 % obnovljivih izvora od fiskalne 2020. godine.

Prijevoz

Put prema održivijoj logistici

Ponovno proučavamo sve aspekte ambalaže s time da vodimo računa o okolišu i u obzir uzimamo brojne simulacije i desetljeća iskustva u globalnoj logistici.

Slika dva paketa na vagi, jedan iz 2018., drugi iz 2023., prikazano je smanjenje od 48 %
Bolje pakiranje s manje plastike

Obično je materijal za pakiranje potreban iznad i ispod BRAVIA televizora te na lijevoj i desnoj strani. Nakon brojnih simulacija i desetljeća iskustva u globalnoj logistici optimizirali smo dizajn ambalaže da bismo zaštitili televizor uz manje ambalaže.

Slika plastičnih i papirnatih ambalažnih traka.

Nadalje, plastične ambalažne trake zamijenjene su snažnim papirnatim trakama. Postigli smo ukupno smanjenje obujma plastike u ambalaži za otprilike 48 %.

Ilustracija 2 kamiona, jedan može prevoziti više jedinica odjednom, “15 %” i strelica okrenuta prema dolje pokazuju smanjenje emisija CO2
Smanjenje emisija CO2 uz manju i lakšu ambalažu

Promjenom ambalaže koja štiti proizvod tijekom transporta smanjili smo veličinu paketa za cca 15 %, a ukupnu masu za cca 12 %. Time se više jedinica može utovariti na jednu paletu što rezultira time da su emisije CO2 po jedinici tijekom transport proizvoda smanjene za približno 15 %.

Uz manje tinte štede se resursi

Podaci o proizvodu otisnuti na ambalaži pažljivo su razmotreni s obzirom na jednostavnost i duljinu da bi se korištenje tinte smanjilo za približno 91 % i time smanjio utjecaj na okoliš bez ugrožavanja dizajna i izgleda ambalaže.

Slika 2 kutije, za jednu se koristi velika količina tinte, a za drugu minimalna, pokazuje se smanjenje količine tinte za ambalažu uz tekst “-91 %”.

Intervjui s inženjerima

Portret sugovornika
Jusuke Aošima

Odjel dizajna proizvoda 2; Divizija dizajna proizvoda 1
Poslovna grupa za kućnu zabavu
Poslovna grupa za kućnu zabavu i proizvode za zvuk
Sony Corporation

Naprednim tehnologijama smanjujemo utjecaj na okoliš

Uz sve veću potražnju za televizorima velikog zaslona sve je veći i utjecaj na okoliš te smo zbog toga uložili napore u smanjenje potrošnja energije BRAVIA televizora. Ključ toga leži u pogonskoj tehnologiji zaslona, glavne komponente televizora. BRAVIA televizori postižu visoku kvalitetu slike s vrhunskim radnim značajkama zaslona uz smanjenje potrošnje energije preciznim upravljanjem LED elementima pozadinskog osvjetljenja temeljenim na raznim podacima, poput scena videozapisa, osvjetljenja okoline, temperature i prisutnosti i položaja osoba koje uređaj BRAVIA CAM prepoznaje. Također smo uložili napore u dizajn korisničkog sučelja eko nadzorne ploče kako bi korisnici na intuitivniji i lakši način mogli upravljati postavkama uštede energije. Putem ovog i sličnih pristupa nastavljamo pridonositi smanjenju utjecaja na okoliš.

Kunihiro Iši

Odjel dizajna 1, Divizija dizajna proizvoda 2
Poslovna grupa za kućnu zabavu
Poslovna grupa za kućnu zabavu i proizvode za zvuk
Sony Corporation

Portret sugovornika
Trajni napori na smanjenju upotrebe izvorne plastike

Sonyjevu jedinstvenu recikliranu plastiku SORPLAS aktivno upotrebljavamo dulje od desetljeća te je sada primjenjujemo za stražnje poklopce nekih modela naših televizora. Prvu primjenu te plastike pratili su brojni izazovi. Međutim, suradnjom s odjelom zaduženim za razvoj SORPLASA opetovano smo poboljšavali recept, provodili simulacije i izrađivali prototipe te uspješno primijenili SORPALS u televizorima bez narušavanja radnih značajki ili kvalitete te time smanjili upotrebu izvorne plastike. Uz to, važno je i smanjiti količinu amortizacijskog materijala u ambalaži kojim se proizvod štiti. Tako će se smanjiti ukupna upotreba plastike, a paketi će biti manji i lakši što će transport učiniti efikasnijim, a to će dovesti do smanjenja emisija CO2. Primjenom tehnologije simulacije čvrstoće i logističkog znanja, opetovano smo testirali stvarne proizvode kako bismo pronašli optimalan oblik kojim se smanjuje upotreba amortizacijskog materijala istovremeno zadržavajući svojstva nužna za zaštitu proizvoda. Naše ćemo iskustvo i stručnost i dalje primjenjivati kako bismo postigli daljnja smanjenja utjecaja na okoliš kroz naše aktivnosti dizajna.