BRAVIA – održivost u svakoj sceni

Uz sve veću potražnju za TV-ima velikog zaslona sve je veća opasnost od veće potrošnje resursa i energije. No Sonyjev angažman na području održivosti daje rezultate u pogledu učinkovitosti od razvoja proizvoda do gledanja televizora.

Prožimajući doživljaj uz brigu za okoliš

Uz televizore BRAVIA uživat ćete u najboljim doživljajima gledanja TV-a i vrhunskim dizajnima uz inovacije kojima se smanjuje utjecaj na okoliš uz manju potrošnju energije i upotrebu neobnovljivih resursa.

Učinkovitija izrada, prijevoz i upotreba

Napredni inženjering za održivost

Da bismo smanjili utjecaj na okoliš, radimo na više aspekata u cijelom životnom ciklusu proizvoda, kao što su smanjenje upotrebe nereciklirane plastike, poboljšanje učinkovitosti prijevoza i provjera potrošnje energije tijekom upotrebe.

Izrada

Korištenje manje nereciklirane plastike

Kombiniranje visoke kvalitete recikliranja i proizvoda

U svakom aspektu dizajna, od razvoja materijala do estetike, uspjeli smo povećati upotrebu recikliranih materijala uz zadržavanje visoke kvalitete završne obrade. Posebno se to vidi u OLED TV-ima u kojima se Sonyjeva reciklirana plastika SORPLAS™ koristi za stražnji poklopac, koji je najveći dio TV-a, čime je ukupna upotreba nereciklirane plastike smanjena za oko 60 %.

Slika stražnje strane proizvoda i pelet SORPLAS
Reciklirano i prekrasno 

Pri korištenju recikliranih plastičnih materijala za vanjske dijelove ponekad je teže postići željenu kvalitetu izgleda. No naša reciklirana plastika SORPLAS™ može se koristiti uz pažljiv odabir sirovina, prilagodbu sastava tijekom proizvodnje i zaštićeni recept za aditiv, što daje prekrasan izgled crne boje visokog sjaja koji korisnici i očekuju od televizora BRAVIA.

Slika izvedbe testa izdržljivosti.
Trajna izdržljivost za dugotrajnu upotrebu

Plastika za kućanske aparate kao što su TV-i sadrži aditive za čvrstoću i otpornost na vatru. Razvoj materijala SORPLAS™ omogućuje minimalnu upotrebu aditiva za dobivanje svojstava jednakih standardnim TV-ima za koje se koristi plastika. To rezultira duljim vijekom trajanja TV-a uz manje štetnog utjecaja na okoliš.

Put ka zatvorenoj petlji neprestanog recikliranja

Jedna je prednost materijala SORPLAS™ to što mu se kvaliteta previše ne smanjuje čak ni nakon nekoliko recikliranja. Reciklirani dijelovi od materijala SORPLAS™ mogu smanjiti količinu otpada i doprinijeti društvu koje je okrenuto reciklaži.

Proizvodnja uz manju masu

Ubrizgavanje vanjskog zraka

Tehnike precizne izrade kalupa daju snažne i prekrasne ploče uz smanjenje mase, što znači da je i ambalaža tanja, čime se smanjuje upotreba plastike. Injekcija vanjskog zraka pritišće dijelove od smole čime se sprječava izobličenje i nastanak otpada.

[1] Izbočenja nastala neravnomjernim pritiskom uz normalnu izradu kalupa  [2] Izostanak izbočenja uz injekciju vanjskog zraka  [3] Vanjska površina 
[4] Unutarnja površina  [5] Umjesto prekomjernog ispunjavanja plastike, zračni pritisak primjenjuje se sa stražnje strane da bi se izbjegao neravnomjerni pritisak.

Prijevoz

Put prema održivijoj logistici
Slika na kojoj se prikazuje smanjena masa i poboljšana struktura pakiranja u odnosu na model iz 2018.
Bolje pakiranje s manje plastike

Obično je materijal za pakiranje potreban iznad i ispod televizora BRAVIA te na lijevoj i desnoj strani. Nakon brojnih simulacija i desetljeća iskustva u globalnoj logistici optimizirali smo dizajn ambalaže da bismo zaštitili TV uz manje materijala, čime je ostvareno približno 35-postotno smanjenje plastične ambalaže.

Smanjenje emisija CO2 uz manju i lakšu ambalažu

Promjenom ambalaže koja štiti proizvod tijekom isporuke smanjili smo veličinu paketa za 15 % i ukupnu masu za 10 %. Time smo oko 1,3 puta povećali broj jedinica koje stanu na paletu. Na temelju toga emisije CO2 po jedinici tijekom prijevoza proizvoda smanjene su za približno 15 %.

Slika usporedbe postupka kalupljenja s ubrizgavanjem vanjskog zraka i uobičajenog postupka kalupljenja
Slike s usporedbom starih i novih ambalaža proizvoda
Uz manje tinte štede se resursi

Podaci o proizvodu otisnuti na ambalaži pažljivo su razmotreni s obzirom na jednostavnost i duljinu da bi se korištenje tinte smanjilo za približno 90 % i time smanjio utjecaj na okoliš bez ugrožavanja dizajna i izgleda ambalaže.

Korištenje

Visoka kvaliteta slike i niska potrošnja energije
Slika na kojoj se prikazuje svjetlina zaslona prilagođena okruženju
Optimalno gledanje i potrošnja energije uz automatsku svjetlinu

Uz senzor ambijentalnog osvjetljenja svjetlina zaslona optimizira se za osvjetljenje u vašoj sobi i potrošnja energije može se smanjiti.

 [1] Tamnije okruženje  [2] Svjetlije okruženje

Slika na kojoj se prikazuje upravljanje potrošnjom energije u skladu sa svjetlinom zaslona.
Automatski senzor gledatelja

Kada pričvrstite ekskluzivni dodatak BRAVIA CAM za prepoznavanje kretnji gledatelja, TV će se automatski zatamniti da bi se smanjila potrošnja energije kada nikoga nema ispred TV-a.  .

Korisničko sučelje TV-a postavljenog na način rada za uštedu energije
Lako postavljanje, sjajna slika i ušteda energije

Jednostavno postavite TV u jednom koraku. Na početnom izborniku za postavljanje jednostavno možete odabrati način rada za uštedu energije uz koji ćete dobiti željenu ravnotežu između svjetline slike i potrošnje energije.

[1] Isključeno  [2] Visoko

Slika na kojoj se prikazuje upravljanje potrošnjom energije u skladu sa svjetlinom zaslona
Učinkovita potrošnja energije u skladu sa svjetlinom svakog dijela slike

Uživajte u jasnim i živopisnim slikama s jedinstvenom obradom signala kojom se optimiziraju svi dijelovi slike.

[1] Tamno  [2] Uobičajena svjetlina  [3] Svijetlo

Preobrazba plastike za okoliš

Shusuke Tomonaga

Odjel 2 za dizajn proizvoda, poslovna grupa za TV-e
Sony Corporation

Slika zvučnika koji se spominju u razgovoru

Od 2010. naš odjel za televizore aktivno koristi SORPLAS™, recikliranu plastiku s visokom stopom reciklaže, za dizajniranje proizvoda na ekološki osviješten način.

 Kako televizori postaju veći i kako se povećava broj isporučenih jedinica, tako povećava i negativan utjecaj na okoliš. Da bismo proizvodili veće televizore uz manji utjecaj na okoliš, od 2018. u suradnji s drugim tvrtkama razvijamo materijale i koristimo SORPLAS™ ne samo za unutrašnje dijelove, već i za vanjske, koji su velikim dijelom načinjeni od plastike.

Da bismo SORPLAS™ koristili za vanjske dijelove, potrebna je visoka razina stručnosti u pogledu dizajna, ali nakon brojnih prototipa i poboljšavanja postupka razvili smo formulu SORPLAS™ koji se može koristiti za stražnji poklopac, koji ima najveću površinu i koristit će se na nekim modelima BRAVIA XR za 2021. i novijima, čime se dvostruko smanjuje upotreba nereciklirane plastike u odnosu na prethodne modele.

 BRAVIA će osim materijala SORPLAS™ uvesti i druge reciklirane materijale u svojim tvornicama i nastavit će pridonositi smanjenju štetnog utjecaja na okoliš diljem svijeta.