Pakiranje za planet

U sklopu svojih nastojanja očuvanja resursa Sony nastoji znatno smanjiti količinu plastike koja se koristi u pakiranju njegovih slušalica. 

Inicijativa 1

Od plastike do papira
Smanjenje udjela plastike za 90 %

U sklopu svojih širokih nastojanja u pogledu obnove vanjsko pakiranje postojećih modela mijenjamo iz plastičnog u papirnato. Konkretno, vanjsko pakiranje slušalica MDR-EX15AP redizajnirano je radi smanjenja ukupnog udjela plastike s približno 96 % na manje od 5 %.

Slika s pojašnjenjem usporedbe korištenja plastike
Usporedba udjela korištenja plastike

[1]  Prije obnove  [2]  Nakon obnove

Slika dvaju pakiranja proizvoda – prije obnove i nakon obnove
Ukupni prikazi pakiranja slušalica MDR-EX15AP

[1] Prije obnove  [2] Nakon obnove

Manje plastike radi jednostavnijeg recikliranja

U dizajnu pojedinačnih kutija prije se koristila polipropilenska laminacija koja je onemogućivala recikliranje. Sada je zamijenjena lakom otpornim na abraziju koji omogućuje recikliranje pakiranja. 

[1]  Postupak laminacije površine papira polipropilenom
[2]  Primjena UV laka tehnologijom ispisa

Ilustracija

Inicijativa 2

Pakiranje s manje plastike

Održivost je bila jedna od glavnih tema dizajna proizvoda za WF-1000XM4, kod kojeg je ostvareno prvo veliko smanjenje plastičnog pakiranja u našoj seriji slušalica. Polietilenska vrećica i plastični unutrašnji dio pakiranja za slušalice i kabel zamijenjeni su papirom, što označava prvo korištenje papirnatog unutrašnjeg dijela pakiranja u seriji slušalica. EVAmaterijal otporan na grebanje i izolacijska površina, koja je prije bila plastična, zamijenjeni su papirnatim materijalom.

Sonyjev "originalni miješani materijal"

Naše inovativno pakiranje od miješanog papira osmišljeno je za potpunu održivost od proizvodnje do recikliranja. Osim naljepnice, pakiranje slušalica WF-1000XM4 u potpunosti je izrađeno od Sonyjeva "originalnog miješanog materijala".

Slika karte izvora materijala
Podrijetlo i proizvodnja

Proizvedeno od recikliranog papira i uz održivo upravljanje šumama

Slika papirnatog materijala
Materijali

Razne komponente pakiranja proizvedene su od miješanog materijala, koji omogućuje jednostavno i pristupačno recikliranje

Keita Sakane

Voditelj za elektroniku / voditelj projekata

Poslovni odjel za mobilne proizvode,
Poslovna grupa za kućnu zabavu i proizvode za zvuk
Sony Corporation

Portret voditelja odjela za električne sklopove

Kada sam prije nekoliko godina bio zadužen za ovaj model, brinuli su me neiskorišteni prostor u pakiranju i debljina priručnika s uputama i htio sam to poboljšati. U istraživanjima tržišta u regiji i državama ljudi su nam dali do znanja da žele kupovati proizvode ekološki prihvatljivog dizajna, što je za nas bila velika motivacija.

Tim je razmislio o smanjivanju neiskorištenog prostora u pakiranju i izraza koji se koriste u priručniku s uputama. Korištenje materijala koji pridonose zaštiti okoliša nose probleme s troškovima, ali uspjeli smo ih riješiti smanjivanjem veličine cijelog proizvoda i smanjivanjem područja materijala za pakiranje. Smanjivanjem veličine smanjen je i negativni utjecaj na okoliš i skraćeno je vrijeme isporuke.
Ponosan sam što smo uspjeli stvoriti proizvod koji ne samo što zadovoljava naše korisnike, već i pridonosi zaštiti okoliša. Htio bih zahvaliti svima uključenima u suradnju tijekom pandemije bolesti COVID-19.

Portret voditelja odjela za mehaniku
Katsuro Hashimoto

Voditelj odjela za mehaniku

Poslovni odjel za mobilne proizvode,
Poslovna grupa za kućnu zabavu i proizvode za zvuk
Sony Corporation

Radio sam na brojnim pakiranjima Sonyjevih slušalica, ali mislim da je pakiranje slušalica WF-1000XM4 u potpunosti bez plastike Sonyjeva glavna i vjerojatno na tržištu vodeća mjera zaštite okoliša.
Dosad se uvijek uzimalo zdravo za gotovo da je pakiranje plastično, ali potreba da pakiranje u ovom slučaju mora biti u potpunosti bez plastike drastično komplicira dizajn.
Razmjenom ideja i rješavanjem problema jedan po jedan konačno smo došli do pakiranja koje uopće ne koristi plastiku.
Želimo i ubuduće koristiti pakiranje koje pridonosi zaštiti okoliša.