Djelić životnog prostora 2018.

Profinjeni minimalizam
Doživljaj gledanja u svakodnevnom životu

Na što se dizajneri moraju usredotočiti? Jedna je od ključnih stavki da televizor zauzme ugodan, prirodan položaj te da se prilagodi svakodnevnom životu. Tu viziju ispunio je "profinjeni minimalizam", koncept koji spaja tople oblike i teksture dobrodošlice s praktičnim konfiguracijama te produbljuje doživljaj gledanja.

Harmonija i isticanje

Kada dizajneri traže način harmonizacije televizora s dnevnim boravkom, kao inspiracija može poslužiti umjetničko djelo. Umjetnine i skulpture funkcioniraju kao prirodni stanovnici prostora, unatoč svojim zadivljujućim vizualnim atributima. Spajanjem elemenata "harmonije" i "isticanja", dviju naizgled oprečnih karakteristika, umjetnine ispunjavaju prostor jedinstvenim tonovima koji odišu udobnošću i luksuzom. Koncept "profinjenog minimalizma" fokusira se na ujedinjenje diskretnog i upadljivog izgleda TV-a kao stvarnog predmeta.

Da biste pogledali ovaj videozapis, prihvatite kolačiće za Youtube

Otvorite u nastavku svoje postavke za kolačiće i u dijelu „Funkcionalni” uključite kolačiće za Youtube.

Ugodno društvo: važna kvaliteta osoba i televizora

Kada bi televizori mogli postići tu ravnotežu, korisnici bi imali na izbor više konfiguracija. Ta sloboda televizore pomiče bliže svakodnevnom životu. Da bi takva vrsta intimnosti postala stvarnost, dizajn televizora mora biti topao. Suzdržane i hladne osobe nisu dobro društvo. Ista je stvar s televizorima. Premda je minimalizam vitalna stavka u povezivanju korisnika i doživljaja gledanja, takav se dizajn može činiti hladnim i anorganskim dovede li se do krajnjih granica.

To je osnovna premisa "profinjenog minimalizma", pristupa koji koristi nježne detalje, prožimajuće materijale i teksture te tople nijanse, čime se ublažava minimalistička konfiguracija. Rezultat? Televizor koji oduševljava dok je uključen, eliminira elemente koji odvlače pozornost radi maksimalnog vizualnog doživljaja, no koji se istovremeno udobno prilagođava okolini dok je isključen, gotovo kao umjetničko djelo. Živimo u vremenu u kojem su jednostavnost i udobnost bitnije no ikad. Na temelju toga nastali su konceptualni oblici "profinjenog minimalizma" kao utjelovljenja svega što televizor može biti.

Nove vrijednosti proizašle iz paradoksa

Stalno pokušavamo stvoriti nove doživljaje i novu vrijednost na temelju suprotnosti, kontradiktornosti i paradoksalnih elemenata dizajna. Koncept "profinjenog minimalizma" predlaže "crno-bijelo" iskustvo. S jedne strane sadrži empatičku vizualnu prisutnost, a s druge se uklapa u prostor svojim hladnim, povučenim dojmom videosustava. Naš je fokus bio na razvoju televizora koji bi uravnotežio te dvije kontradiktorne dimenzije i bio usklađen s današnjim načinom života.

Tako, glavni umjetnički direktor

Minimalizam i mekoća

AF9 sa svojim OLED zaslonom predstavlja vrhunsku fuziju doživljaja gledanja i slušanja. Sve je to objedinjeno na jednoj ploči, odnosno zaslonu koji sa stražnje strane ima samo postolje koje ga pridržava. Pokretač i niskotonac nalaze se u samom stalku. Oblik i materijal krasi mekoća, prednja je ploča zaobljena, dok je stražnja prekrivena tkaninom. Te karakteristike pružaju uređaju AF9 empatičku vizualnu prisutnost, iako se i dalje uklapa u svoje okruženje.

Tekstura koja potiče funkcije

ZF9 je zahvaljujući svojoj iznimno visokoj kvaliteti slike san svakog autora. Prednja ploča ima crni završetak s točkicama nalik onome na DSLR fotoaparatima koji je otporan na ogrebotine, a ujedno se i ističe u odnosu na metalne elemente ostatka televizora. Minimalistički se stil nastavlja na postoljima koja su jednostavno oblikovana od aluminija. ZF9 koji karakterizira prirodna elegancija zaista izgleda kao umjetničko djelo.

Zaslon se isključi, no stil ostaje

Ne mora sve u životnom prostoru imati neku funkciju, primjerice umjetnine i skulpture. Isključeni televizor pripada istoj kategoriji. Umjetnička djela proizvode vrstu energije i bogatstvo samom svojom prisutnošću, a naš je cilj bio izrada televizora koji bi činio to isto. Stoga smo primijenili novu perspektivu pri stvaranju "profinjenog minimalizma". Umjesto da fizičku prisutnost televizora doživljavamo kao smetnju koju valja ukloniti, prenamijenili smo ga u umjetničko djelo.

Yokota, umjetnički direktor

Zadivljujuća prisutnost uz naglasak na prostoru

Stalak BRAVIA® odiše elegantnom prisutnošću skulpture, a obuhvaća jednostavnu strukturu od kvadratnih, metalnih šipki koje se na pojedinačnim točkama povezuju s osnovnom površinom. Takvim je dizajnom stvoren jedinstven doživljaj ravnoteže i napetosti, karakterističan za umjetničke galerije.

Zahvaljujući čvrstoj konstrukciji obrnutog V-oblika, stalak omogućuje postavljanje televizora na različitim lokacijama, kao i elegantno prilagođavanje estetici životnog prostora.

BRAVIA OLED TV obuhvaća minimalnu strukturu od dvije ploče – jedna se koristi za stalak, a druga za zaslon. Zaokruživanjem njihovih rubova naglašen je elegantan dizajn konfiguracije, čime se stječe lagan i prozračan dojam.

Ugodna solidarnost

Često kombinacija različitih stvari u dnevnom boravku zaokružuje čitavu prostoriju. Da bi takvu komplementarnu heterogenost ukomponirao u BRAVIA® televizore, tim dizajnera poravnao je kutove stalka i kućišta soundbara, dvaju vizualno različitih elemenata, radi boljeg usklađivanja.

Profinjene, meke konture ručne izrade

Ručno izrađeni oblici na prirodan način savršeno pristaju svojoj svrsi, bez obzira držite li u ruci tanjur ili alat odnosno sjedite u fotelji. Tim dizajnera BRAVIA® televizora želio je prenijeti taj osjećaj različitim prilagodbama, npr. zaokruživanjem rubova i kućišta soundbara, čime se postigao profinjen, nježan oblik.

Uzorci i materijali koji otkrivaju funkcionalnu ljepotu

Dizajneri BRAVIA® televizora inovativno su osmislili stražnju ploču. Dizajn obuhvaća utore za otpuštanje topline i poklopce terminala u obliku mreže geometrijskih oblika. Na taj je način TV elegantan i sprijeda i straga. Soundbar se sastoji od jedinstvene kombinacije različitih materijala koji dodatno ističu funkcionalnost komponenti uz vizualne detalje, no i obogaćuju estetsku harmoniju sveukupnog dizajna i okruženja u kojem se televizor nalazi.

Ključ je u pronalaženju ravnoteže

Soundbar može generirati vrstu zvuka koju sam televizor ne može, a može i bez mnogo truda stvarati zvuk u višim dimenzijama. U dizajniranju soundbara fokusirali smo se na postizanje višerazinske ravnoteže, povezanosti s televizorom i harmonije s dnevnim boravkom.

Wada, viši voditelj

Dizajn BRAVIA® televizora zbližava korisnike i uređaje u toplijem, ugodnijem odnosu te predstavlja korak naprijed u doživljaju gledanja u dnevnom boravku.