OSNOVE OBJEKTIVA

Otvor blende, f-brojevi i dubina polja
Otvor blende i ekspozicija

Blenda objektiva—također poznata kao "dijafragma" ili "iris" — genijalni je proizvod mehaničkog inženjerstva te omogućuje promjenu veličine otvora na optičkom putu koji se može koristiti za upravljanje količinom svjetlosti koja prolazi kroz objektiv. Otvor blende i brzina zatvarača dva su primarna sredstva za upravljanje ekspozicijom: za zadanu brzinu zatvarača, zatamnjeno osvjetljenje zahtijeva veći to otvor blende koji dopušta prolaz veće količine svjetlosti na površinu senzora slike, a svjetlije osvjetljenje za optimalnu ekspoziciju zahtijeva manji otvor blende. Umjesto toga, možete zadržati istu postavku otvora blende i mijenjati brzinu zatvarača kako biste postigli slične ishode. No veličina otvora koji regulira blenda također određuje "usmjerenost" prolaska svjetlosti kroz objektiv te izravno utječe na dubinu polja, stoga za snimanje slika koje izgledaju točno kako želite morate regulirati i otvor blende i brzinu zatvarača.

Matematika f-broja

- Tehnički opisi -

F-broj je žarišna duljina objektiva podijeljena s efektivnim promjerom otvora blende. U slučaju G objektiva od 35 mm s F1,4, efektivni promjer otvora blende postavljene na maksimum od F1,4 iznosi 35 ÷ 1,4 = 25 mm. Uočite kako se s promjenom žarišne duljine objektiva mijenja i promjer otvora blende za zadani f-broj. Primjerice, otvor blende od F1,4 telefoto objektiva od 300 mm uvjetovao bi efektivni promjer otvora blende od 300 ÷ 1,4 ≈ 214 mm. Objektiv bi morao biti vrlo velik, glomazan i skup, stoga nema mnogo dugih telefoto objektiva s vrlo velikim maksimalnim otvorima blende. Fotograf u suštini ne treba znati stvarni promjer otvora blende, no to pomaže pri shvaćanju principa.

"F-brojevi" ili "f-koraci"

Svi objektivi imaju maksimalni i minimalni otvor blende koji se izražavaju kao "f-brojevi", no u specifikacijama objektiva najčešće se navodi maksimalni otvor blende. Uzmimo za primjer G objektiv od 35 mm s F1,4 tvrtke Sony. To je objektiv od 35 mm s F1,4: 35 mm je žarišna duljina (o tome u nastavku), a F1,4 je maksimalni otvor blende. No što točno znači "F1,4"? Tehničke detalje možete potražiti u okviru "Matematika f-broja", no za praktično razumijevanje dovoljno je znati kako manji f-brojevi odgovaraju većim otvorima blende te kako je F1,4 vjerojatno najveći otvor blende koji možete pronaći na objektivima za opću upotrebu. Objektivi s maksimalnim otvorom blende od F1,4, F2 ili F2,8 općenito se smatraju "brzima" ili "svijetlima".

Standardni f-brojevi koje ćete koristiti s objektivima fotoaparata su, od većih do manjih otvora blende: 1,4, 2, 2,8, 4, 5,6, 8, 11, 16, 22 i ponekad 32 (za matematičare, to sve su potencije kvadratnog korijena broja 2). To su puni koraci, no također možete vidjeti djelomične korake koja odgovaraju polovici ili trećini punih koraka. Povećanje veličine otvora blende za puni korak udvostručuje količinu svjetla koja prolazi kroz objektiv. Smanjenje veličine otvora blende za korak će prepoloviti količinu svjetlosti koja dolazi do senzora.

[1] Efektivni otvor blende (veličina ulaznog otvora) [2] Otvor blende [3] Žarišna duljina Napomena: prikazane vrijednosti otvora blende i žarišne duljine su približne.

Otvor blende i dubina polja

"Dubina polja" odnosi se na raspon udaljenosti od fotoaparata unutar kojih su fotografirani predmeti prihvatljivo oštri.

U ekstremnim primjerima uske dubine polja, dubina fokusiranja može biti samo nekoliko milimetara. Nasuprot tome, neke fotografije krajolika imaju vrlo duboku dubinu polja i na njima je sve dobro izoštreno, od prostora ispred fotoaparata pa do udaljenosti od nekoliko kilometara. Upravljanje dubinom polja jedna je od najkorisnijih tehnika za kreativno fotografiranje.

U osnovi, veći otvori blende daju užu dubinu polja, pa ako želite snimiti portret s lijepo zamućenom pozadinom, trebate široko otvoriti blendu. No, važni su i drugi čimbenici. Objektivi s duljim žarišnim duljinama u pravilu daju užu dubinu polja (djelomično zato što je, kako smo prethodno naučili, otvor blende od F1,4, primjerice objektiva od 85 mm, mnogo veći od otvora blende od F1,4 širokokutnog objektiva od 24 mm), a udaljenost između predmeta u fotografiranom prizoru također utječu na doživljaj dubine polja.

Otvor blende (s lijeva na desno) : otvorena (veliko) do zatvorene (malo) Dubina polja (s lijeva na desno) : od plitkog do dubokog

Tri ključa za učinkovito defokusiranje

- Savjet za snimanje -

Za snimanje slika s predivno defokusiranom pozadinom potrebno je više od izbora svijetlog objektiva i potpunog otvaranje blende. To je prvi ključni čimbenik, no ponekad samo veliki otvor neće dati željene ishode. Drugi čimbenik je udaljenost između objekta i pozadine. Ako je pozadina vrlo blizu objektu, može ući u dubinu polja ili biti tako blizu da obujam defokusiranja nije dovoljan. Kada god je to moguće, održavajte veliku udaljenost između objekta i pozadine koju želite defokusirati. Treći čimbenik je žarišna duljina upotrijebljenog objektiva. Kako je prethodno rečeno, s duljim žarišnim duljinama lakše je ostvariti usku dubinu polja, stoga iskoristite tu karakteristiku. Mnogi fotografi smatraju kako su žarišne duljine između približno 75 mm i 100 mm idealne za snimanje portreta s lijepo zamućenim pozadinama.