ID oznaka članka : 00190145 / Posljednja izmjena : 11/12/2017Ispis

Uvezeni proizvodi koji nisu namijenjeni za lokalno tržište iz zemalja izvan Europskog gospodarskog prostora i ?vicarske

  Tvrtka Sony svjesna je da jedan dio prodavača uvozi originalne proizvode tvrtke Sony iz zemalja izvan Europskog gospodarskog prostora (EGP) i Švicarske i prodaje ih korisnicima u Europskom gospodarskom prostoru i u Švicarskoj.  Ovi proizvodi često su namijenjeni američkom ili azijskom tržištu gdje vrijede drugačiji standardi i pravni propisi.

  Ako ste stanovnik Europskog gospodarskog prostora ili Švicarske i ako kupite proizvod od jednog od ovih prodavača ili u zemlji izvan Europskog gospodarskog prostora ili Švicarske, trebate biti svjesni određenih rizika prilikom kupovine takozvanih uvezenih proizvoda koji nisu namijenjeni za lokalno tržište („proizvodi sivog uvoza“). Uvezene proizvode koji nisu namijenjeni za lokalno tržište (ili paralelno uvezene proizvode) možemo opisati kao proizvode koji nisu krivotvoreni i koji potječu iz zemalja izvan Europskog gospodarskog prostora i Švicarske.

  Uvezeni proizvodi koji nisu namijenjeni za lokalno tržište možda neće ispuniti očekivanja korisnika iz Europskog gospodarskog prostora i Švicarske jer ti proizvodi nisu konfigurirani i prilagođeni za njihovo tržište. Primjer:

  • takvi proizvodi možda neće imati CE oznaku koja je (između ostalog) neophodna sukladno europskim zakonima i koja označava da proizvod ispunjava europske sigurnosne zahtjeve zbog čega se može plasirati na europsko tržište.
  • Tvrtka Sony u Europskom gospodarskom prostoru i Švicarskoj ne popravlja uvezene proizvode koji nisu namijenjeni za lokalno tržište i zato jamstvo proizvođača tvrtke Sony ne obuhvaća servisnu podršku za te uređaje*. Ovo znači i da jamstvo u Europskom gospodarskom prostoru i Švicarskoj ne pokriva ni proizvode koji su bili neispravni još pri isporuci. Na poveznici u nastavku možete saznati više o uvjetima našeg jamstva:     
   http://services.sony.hr/support/hr/warranty/general.
  • S obzirom na to da tvrtka Sony ne namjerava lansirati uvezene proizvode koji nisu namijenjeni za lokalno tržište na tržište Europskog gospodarskog prostora i Švicarske, ti proizvodi ne ispunjavaju uvjete europskih promotivnih kampanja.
  • Pakiranje možda ne sadrži izvor napajanja (priključak/kabel) namijenjen Europskom gospodarskom prostoru ili Švicarskoj ili može potencijalno sadržavati izvor napajanja koji nije osigurala tvrtka Sony i zato tvrtka Sony nije u mogućnosti obaviti odgovarajuće provjere kvalitete.
  • Postoji mogućnost da proizvodi i dodatna oprema namijenjeni drugim zemljama/regijama neće biti međusobno kompatibilni.

  Na poveznici u nastavku možete pronaći najbližeg ovlaštenog distributera tvrtke Sony:
  https://www.sony.hr/dealerlocator/search

  * Turistički modeli koji imaju jamstveni list Tourist Limited pokriveni su jamstvom proizvođača tvrtke Sony čak i ako su kupljeni izvan Europskog gospodarskog prostora i Švicarske.