ID oznaka članka : S700024157 / Posljednja izmjena : 12/07/2018Ispis

Čišćenje VAIO prijenosnog računala

  Vaše je VAIO prijenosno računalo tijekom njegova životnog vijeka možda potrebno povremeno čistiti. Ovaj će vam članak pružiti brojne savjete i upozorenja kako bi vam pomogao da efikasno čistite svoje VAIO računalo i izbjegavate njegovo slučajno oštećivanje.

  ocjena težine Ocjena težine:
  Vrlo lako
  potrebno vrijeme Potrebno vrijeme:
  10 minuta aktivnosti

  Za čišćenje različitih dijelova VAIO računala potrebne su različite metode. U nastavku ćete pronaći odgovarajuće metode za čišćenje posebnih područja VAIO računala i upute za općenito čišćenje.

  Čišćenje prikaza
   
  UPOZORENJE: Ne rabite bilo kakva kemijska sredstva za čišćenje, abrazivne materijale i vodu. Uporabom bilo kojeg od navedenih sredstava možete oštetiti oblogu površine prikaza ili njegovu elektroniku. Na LCD zaslon ne primjenjujte pritisak. Čak i ako ne uzrokujete stvaranje pukotina možete uništiti pojedinačne elemente LCD-a stvarajući tamne oblake unutar zaslon.

  1. Nabavite meku, suhu krpu. Preferira se krpa od mikrovlakana.
  2. Isključite VAIO, iskopčajte AC adapter i uklonite bateriju.
  3. Prikaz VAIO računala nagnite pod kutom od 90 stupnjeva i okrenite računalo tako da stoji na stražnjem poklopcu prikaza umjesto na nožicama. Kako biste izbjegli grebanje poklopca prikaza, uporabite krpu.
  4. Uporabite meku, suhu krpu za nježno brisanje prikaza bez pritiska. Uporabite svijetlo koje se reflektira od površine prikaza kako biste uočili prašinu.
   Ako više nema prašine, prijeđite na sljedeći korak.
  5. Operite mrlje koje su ostale na prikazu, a zatim ih pokušajte ponovno obrisati mekom i suhom krpom.
   Ako više nema prašine, prijeđite na sljedeći korak.
  6. Jednu ruku postavite pod tekuću vodu. Zatvorite vodu pa s ruke otresite višak vode.
  7. Primite suhu krpu mokrom rukom da je lagano navlažite, zatim uporabite tako lagano navlaženu krpu kako biste s prikaza obrisali sve preostale mrlje.
  Čišćenje tipkovnice i dodirne plohe

  UPOZORENJE: Ne rabite bilo kakva kemijska sredstva za čišćenje, abrazivne materijale i vodu. Uporaba tih sredstava mogla bi oštetiti tiskana slova na tipkama, elektroniku tipkovnice pa čak i glavnu ploču ako se primijeni prekomjerna količina tekućine. 
  Imajte na umu da su pojedinačne tipke tipkovnice spojnicama vezane i da se mogu olabaviti ako se na njih bočno primijeni pritisak.

  1. Nabavite meku, suhu krpu. Preferira se krpa od mikrovlakana. Koristan je i kist s mekim dlačicama.
  2. Isključite VAIO, iskopčajte AC adapter i uklonite bateriju.
  3. Postavite VAIO u radni položaj na stol.
  4. Uporabite meku, suhu krpu za nježno brisanje tipkovnice i dodirne plohe. Kako biste doprli do razmaka između tipki, uporabite meki kist.
   Ako ovo nije dovoljno, prijeđite na sljedeći korak.
  5. Držite pritisnutim i čistite pojedinačne tipke koje je potrebno još čistiti. Ako tipke držite pritisnute, moći ćete sigurnije primijeniti bočni pritisak.

  Čišćenje sustava za hlađenje VAIO računala


  UPOZORENJE: Kako bi sustav za hlađenje VAIO računala radio, potreban je njegov odziv na postojani, neometani protok zraka kroz izmjenjivač topline. Ako se u VAIO računalo usiše prašina i zaglavi u izmjenjivaču topline, njegova će se efikasnost uvelike smanjiti. Temeljito čišćenje zahtijeva rastavljanje VAIO računala i smije se provesti samo u VAIO centru za popravke. Postupak u nastavku namijenjen je smanjenju količine prašine u izmjenjivaču topline.
  Imajte na umu da će ovisno o temperaturi i uporabljenoj količini komprimirani zrak biti tekuć. Ispitajte spremnik komprimiranog zraka prije nego što ga uporabite na VAIO računalu.

  1. Nabavite spremnik s komprimiranim zrakom. Možete ga kupiti u trgovinama računala i elektroničke opreme.
  2. Isključite VAIO, iskopčajte AC adapter i uklonite bateriju.
  3. VAIO računalo postavite naopako na stol. Kako biste izbjegli grebanje poklopca prikaza, uporabite krpu.
  4. Pronađite ispuh sustava za hlađenje VAIO računala. Izmjenjivač topline trebali biste moći vidjeti kroz rešetku.
  5. Uporabite spremnik s komprimiranim zrakom kako biste otpuhali prašinu s unutrašnje površine izmjenjivača topline.