ID oznaka članka : S700024143 / Posljednja izmjena : 12/07/2018Ispis

Kako izraditi sigurnosnu kopiju podataka

  U ovom se članku nalaze opće smjernice za zaštitu vaših podataka od njihova gubitka.

  ocjena težine Ocjena težine:
  Srednja
  potrebno vrijeme Potrebno vrijeme:
  Nije bitno

  Sigurnosna kopija je sigurna kopija, po mogućnosti na vanjskom mediju, važnih podataka koji se nalaze na vašem tvrdom disku. Nedostatak sigurnosnih kopija podataka izvor je brojnih frustracija i gubitka novca/podatak/avremena pa zato toplo preporučujemo da redovito sigurnosno kopirate svoje podatke.

  Neki primjeri "vanjskih medija": vanjski USB tvrdi disk, optički diskovi, USB stick, flash memorija.
  Određene web-lokacije također nude internetska rješenja za sigurnosne kopije.


  Opcije za izradu sigurnosnih kopija podataka

  Alati za izradu sigurnosnih kopija podataka sustava Windows

  Sustav Windows sadrži unaprijed instaliran alat za izradu i vraćanje sigurnosnih kopija.

  U sustavu Windows 7 kliknite Start, zatim upišite Backup and Restore (Izradi pričuvnu kopiju i vrati).
  U sustavu Windows Vista Backup and Restore Center (Centar za izradu sigurnosnih kopija i vraćanje) nalazi se na Upravljačkoj ploči.
  Funkcija Centar za izradu sigurnosnih kopija i vraćanje sadrži odjeljak s opsežnom pomoći kojemu se može pristupati klikom na znak upitnika u gornjem desnom kutu.

  U sustavu Windows XP i ranijim sustavima Windows ovoj se funkciji izrade sigurnosne kopije može pristupati iz Start - (Svi) programi - Dodaci - Sistemski alati.
  Napominjemo da sustav Windows XP Home nema unaprijed instaliran pomoćni program za izradu sigurnosnih kopija.
  Na većini sustava možete ga pronaći na prvom disku za oporavak, u mapi \VALUEADD\MSFT\Ntbackup. Na nekim diskovima ta mapa nedostaje; u tom slučaju imate mogućnost

  • Kontaktirati podršku VAIO Link. Ta će vam služba moći dati taj pomoćni program za instaliranje.
  • Potražite taj pomoćni program za instaliranje na internetu. Postoje brojne web-lokacije na kojima se on može pronaći.
  • Budući da je Ntbackup vrlo ograničen pomoćni program, možda ćete htjeti prijeći na sljedeću mogućnost.

  Alati za izradu sigurnosnih kopija 3. strana

  Ako želite istraživati druge mogućnosti za upravljanje sigurnosnim kopijama, dobro je početi s informacijama u članku usluge Wikipedia o sigurnosnim kopijama http://en.wikipedia.org/wiki/Backup. Taj članak sadrži i veze do popisa softvera za izradu sigurnosnih kopija: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_backup_software.

  Ručna izrada sigurnosnih kopija

  Kopirajte/zalijepite važne datoteke na vanjski medij.
  Ta se opcija najmanje preporučuje jer svaki put zahtijeva ručno kopiranje i lijepljenje pa je stoga sklona ljudskoj pogrešci.

  Što kada stvari krenu po zlu

  a. vaš operacijski sustav se srušio, a vi nemate novu sigurnosnu kopiju svojih podataka.

  Ako imate prilično nov VAIO model, VAIO centar za oporavak imat će opciju Rescue Data (Spasi podatke). Ova opcija pruža mogućnost povezivanja vanjskog USB tvrdog diska i izradu sigurnosnih kopija datoteka koje trebate.

  Upute za spašavanje podataka:
  Ako još uvijek postoji particija za oporavak, prilikom podizanja sustava pritisnite tipku F10. Na popisu će se pojaviti stavka Rescue Data (Spasi podatke). Ako ste izradili diskove za oporavak, računalo možete s njih podići, a ta će se opcija pojaviti na popisu opcija za oporavak.
  Napomena: Ako se opcija Rescue Data (Spasi podatke) ne prikaže, to znači da vaše VAIO računalo nije opremljeno ovim alatom. Molimo vas da razumijete kako ga nismo mogli učiniti zasebno dostupnim.

  b. vaš se operacijski sustav srušio, a vi nemate pristup alatu Rescue Data.

  Ovo je komplicirana situaciju za koju vam ne možemo dati neposredno i jednostavno rješenje. Evo nekoliko mogućnosti koje bi mogle funkcionirati ovisno o težini vašeg problema:
  • Uporabite softver za oporavak podataka 3. strane koji omogućuje podizanje aplikacije s CD-a i izradu sigurnosne kopije na vanjski tvrdi disk. Mi ne možemo preporučiti određeni softver.
  • Možda ćete htjeti razmotriti instaliranje 2. operacijskog sustava na svoje računalo. Na taj ćete način moći locirati i izraditi sigurnosnu kopiju svojih podataka prije pokretanja kompletnog oporavka sustava.
   Upozorenje:  uzmite u obzir da vam u ovome ne možemo pomagati i da bi se stvar mogla znatno zakomplicirati.
  • Ako imate model s lako uklonjivim tvrdim diskom, disk biste mogli umetnuti u vanjsko USB kućište i pristupiti podacima s drugog računala.
   Upozorenje:  napominjemo da manipuliranje hardverom može poništiti jamstvo.
  • Razne računalne tvrtke specijalizirane su za oporavak podataka te bi čak mogle vratiti podatke s oštećenih tvrdih diskova.