Xperia prilagođena audiofilima uz Marka Wildera 

Da bismo postigli onakav zvuk kakav je autor i zamislio, doveli smo tonskog majstora Marka Wildera iz studija Battery Studios tvrtke Sony Music da prilagodi i pregleda kvalitetu zvučnika i slušalica. Saznajte kako su audioinženjer Kenichi Matsumoto i Mark surađivali na ovom modelu uređaja Xperia da bi postao jedan od najboljih pametnih telefona za glazbu.

U suradnji s legendarnim tonskim majstorom Markom Wilderom
Mark Wilder u studiju

Mark, recite nam nešto o sebi.

Mark:
Ja sam viši tonski majstor za Battery Studios, dio tvrtke Sony Music Entertainment u New Yorku. S njima sam već 33 godine i radio sam na više od 3000 albuma. Imam 11 nominacija za Grammyja, osvojio sam ih 6, a još radim na sjajnim albumima. Uživam što mogu raditi na glazbi koju sam obožavao kao mlad.

„Ovo je pametni telefon koji je posebno prilagođen audiofilima”

Matsumoto-san, kako biste opisali svoju predanost ovom projektu?

Matsumoto:
Većina ljubitelja glazbe na mobilnim uređajima glazbu sluša u osrednjoj kvaliteti. Budući da sam ljubitelji glazbe, time nisam bio zadovoljan. Htio sam zadržati užitak autentičnog zvuka i kad nisam uz svoj Hi-Fi sustav. Cilj mi je omogućiti sjajnu kvalitetu zvuka ma gdje bili. 

Kenichi Matsumoto sluša putem slušalica

Što želite da ljubitelji glazbe dožive s pomoću uređaja Xperia?

Matsumoto:
Želim da korisnici čuju glazbu onako kako ju je autor zamislio, bilo da slušaju putem slušalica ili ugrađenog stereozvučnika. Vjerujem da se glazba može točno reproducirati te bih htio da oni koji vole glazbu izaberu uređaj Xperia da im to omogući. Da bismo istaknuli samu srž pjesme putem teksta, melodije, ritma i drugih elemenata, morali smo shvatiti važnost prostornog izražaja za prožimajući doživljaj slušanja. Smatram da je naglasak na stvaranju zvuka ono što uređaj Xperia čini jedinstvenim.

„Nisam vjerovao da ćemo moći postići tako jasan zvuk na pametnom telefonu”
Mark Wilder recenzira mobitel Xperia 1 II

Kako vam zvučnik zvuči, Mark?

Mark:
Na ovoj Xperiji najprije primjećujem vrlo jasan zvuk glasa. Detalji, okruženje, prostor između instrumenata mnogo su jasniji od bilo čega što sam čuo na mobilnom telefonu. Ima veću snagu i ostavlja bolji dojam, uzbudljiviji je. Kretanje dinamike, od malih promjena do onih dramatičnijih, slično je kretanju koje se postiže na većim zvučnicima punog raspona. To je impresivno jer se takvim zvukom postiže mnogo veći doživljaj slušanja.

Što je sa zvukom kroz slušalice?

Mark:
Kad sam prvi put slušao kroz ožičene slušalice, doista me iznenadio zvučni učinak ovog modela uređaja Xperia. Kvaliteta, prostranost, jasnoća i glasnoća zvuka – sve mi se čini mnogo bolje nego na bilo kojem mobilnom telefonu koji sam slušao. Ja sam osoba koja uvijek putuje s Walkmanom® i radovao sam se danu kad ću moći birati hoću li glazbu slušati na Walkmanu ili na pametnom telefonu dok sam u pokretu. Mislim da je došao taj dan.

Što mislite o audiopriključnici od 3,5 mm?

Mark:
Veseli me povratak priključnice za slušalice. Više volim ožičene slušalice. S njima se, na neki čudan način, osjećam povezanije. Želim da pojačanje zvuka dolazi iz telefona te kad sam vidio da na ovom telefonu postoji priključnica za slušalice, samo sam se nasmiješio!

„Ovim uređajem Xperia postižete doista autentičan zvuk”

Kenichi Matsumoto

„Bio je užitak surađivati s inženjerima za mobilne uređaje. Zajedno smo sjajan tim.”

Mark Wilder

Matsumoto-san, kakva je bila suradnja?

Matsumoto:
Suradnja s Markom bila je vrlo korisna. Tijekom podešavanja u Tokiju razmišljali smo o njegovim riječima. Postavili smo si visoke ciljeve, pa mi je trebalo dosta vremena da pogodim zvuk. Katkad sam mislio da ne mogu postići više, no tad bi mi se prikazalo Markovo lice i ponavljao bih da on ne bi bio zadovoljan tom kvalitetom. Pa bih nastavio raditi.

Mark Wilder i Kenichi Matsumoto surađivali su na prilagođavanju kvalitete zvuka za uređaj Xperia

Mark, je li to partnerstvo i vama bilo korisno?

Mark:
Da, svakako. A drago mi je što čujem da sam bio noćna mora inženjerima! Pri svakoj suradnji postoji bojazan da se ne kreću svi istim pravcem. S nama to nije bio slučaj. Veselilo me kad sam uvidio da su od prvog do drugog prototipa naše ideje o tome kako bi telefon trebao zvučati bile vrlo slične. Svojim smo raspravama postigli velika unaprjeđenja zvuka za ovaj model uređaja Xperia.

A što je s budućnošću, Matsumoto-san?

Matsumoto:
Siguran sam da je ova suradnja iznjedrila dosad najbolji zvuk uređaja Xperia. Ima, dakako, još nekih ideja na kojima bismo mogli raditi da bi telefon bio još bolji. To je sad možda teško postići, ali ćemo marljivo raditi te bih rado i dalje profitirao od Markova jedinstvenog znanja i stručnosti.

Imate li kakve završne riječi, Mark?

Mark:
Drago mi je što sam uključen u postupak dizajniranja svih novih pametnih telefona Xperia. To mi je velika čast, a i jako me veseli.