Snimajte cijele filmove uređajem Xperia uz Cinematography Pro 

Stvarajte vrhunske filmove i videozapise koristeći samo pametni telefon Xperia i Cinematography Pro – izbor profesionalnih redatelja.

Slika korisničkog sučelja uređaja Xperia za Cinematography Pro na kojoj je žena koja pleše u moru
Rad s alatom Cinematography Pro

Cinematography Pro na uređaju Xperia temelji se na stručnosti naših inženjera digitalnih kinematografskih kamera te vam daje sve alate potrebne za snimanje filmova studijskom kvalitetom. Od postavki za upravljanje izgledom boja do snimanja videozapisa u formatu 21:9, 4K HDR kvalitete pri 24, 25, 30, 60 i 120 sl./s i inteligentnog filtra za vjetar, imate sve što vam je potrebno da budete kreativni i snimate videozapise na koje bi ponosni bili i profesionalci.

Stardust Children

Pogledajte Stardust Children, kratki film popularnog redatelja Eijija Uchide.

Fotoportret redatelja Eijija Uchide
Upoznajte redatelja Eijija Uchidu

Eiji Uchida rođen je u Rio de Janeiru te je karijeru počeo kao novinar prije nego što se 2005. odlučio za pisanje i režiranje filmova. Od tada je postao vrlo uspješan. 2016. godine njegov je film "Ljubav gubitnika" postao velikim hitom u Teatru u Shinjuku te je prikazan na više od 30 filmskih festivala diljem svijeta. 2019. je napisao i režirao tokijsku televizijsku dramu "I Turn", kao i dvije epizode popularne serije "Goli redatelj" na servisu Netflix. 2021. osvojio je nagradu za najbolji scenarij, najboljeg redatelja i najbolji film na 44. dodjeli nagrada Japanske filmske akademije za svoj film "Ponoćni labud".

Xperia pruža autentično kinematografsko iskustvo 

Redatelj Eiji Uchida otkriva svoje misli o snimanju filmova uređajem Xperia:

Ako znate što snimate, za mene nema veze koristim li VENICE (digitalnu kinematografsku kameru VENICE CineAlta tvrtke Sony) ili uređaj Xperia. Xperia ima potencijal za poboljšanje vašeg rada. 

Krupni plan korisničkog sučelja i postavki za kinematografiju na pametnom telefonu Xperia
Snimanje uz 24 sl./s – standard za filmove

Zadnje što sam htio jest da film izgleda kao kućni videozapis samo zbog toga jer je snimljen pametnim telefonom. Brzina snimanja videozapisa od 24 sl./s čini golemu razliku. U prošlosti sam naporno radio da bih postigao "filmski izgled". Kamere koje postižu filmski izgled vrlo su skupe. Budući da sam počeo s nezavisnim filmovima, snimanje uz filmski izgled na pametnom telefonu bilo bi tada sjajno.

Omjer 21 : 9 – stvoren za filmove 

TV ima omjer slike od 16 : 9. Čak i kada je bio 4 : 3 volio sam filmove i želio sam ih snimati u omjeru za filmove, ali nisam mogao. Pokušali smo staviti crne trake na vrh i dno zaslona da bismo stvorili nešto što izgleda "kao film". Svaka čast Sonyju na korištenju širokog zaslona koji vidite samo u kinima.

Redatelj Eiji Uchida gleda sadržaj na pametnom telefonu Xperia
Slika maskiranog lika u kapuljači sa zadanom gradacijom boja
NEOBRAĐENA SNIMKA S IZGLEDOM VENICE CS
Slika maskiranog lika u kapuljači s prilagođenom gradacijom boja
KONAČNI IZGLED SNIMKE IZ FILMA "STARDUST CHILDEN"
Gradacija boja za kinematografski izgled

Sviđa mi se ideja isticanja određene boje. Za ovaj film to su bile crvena i plava. Pričali smo o dodavanju završnih dodira s pomoću gradacije boja. Snimam na način koji u suštini sve omogućuje. U ovom sam filmu stvorio atmosferu isticanjem određenih boja.

120 sl./s za dramatične usporene snimke

Način s visokom brzinom je sjajan. Pad u zadnjoj sceni snimljen je visokom brzinom i zatim usporen. Nekada smo imali puno poteškoća sa snimanjem visokom brzinom. Stoga je moje pitanje bilo: "Na pametnom telefonu možete snimati usporene snimke?". I to je prava visoka brzina. Zapitao sam se kako im to uspijeva.

Napomena: videozapis nema zvuk.

Novi stil snimanja filmova

Mislim da bi puno redatelja voljelo snimati filmove pametnim telefonom i uvjeriti se koliko je to zabavno, uključujući i mene. Vidio sam snimke sa seta i gotov film. Moj je iskren dojam bio: "Oh, film je moguće snimiti uređajem Xperia."

Filmska ekipa na glavu glumca stavlja kameru Xperia montiranu na kacigu za snimke iz perspektive protagonista
Snimanje iz perspektive protagonista

Na početku i na kraju nalazi se snimka iz perspektive protagonista koja je snimljena uređajem Xperia pričvršćenim na glavu glumca. To ne možete postići s velikim uređajima, tako da je tu novost bilo zabavno gledati.

Savršen alat za ambiciozne snimatelje filmova

Da sam mlad i da snimam nezavisne filmove, bio bih oduševljen. Puno smo se mučili s usporenim snimkama i omjerom slike da bismo dobili taj "filmski izgled". Zavidan sam zbog činjenice da to sada možete postići na pametnom telefonu – sada biste na taj način mogli snimiti cijeli film. 

Pametni telefon s profesionalnim mogućnostima snimanja filmova

Naravno, Sony proizvodi i kinematografske kamere – i sam sam ih koristio. Siguran sam da su do ove ideje došli jer izrađuju profesionalne kamere. Nijedna druga tvrtka ne bi to mogla ostvariti. Kada ste mladi nemate novca, a oprema za snimanje filmova zauzima velik dio vašeg proračuna, posebice rasvjeta i kamere. Velika je sreća nadvladati taj problem. Zanimljivo je da srednjoškolac sada može pametnim telefonom Xperia u školi snimiti remek-djelo.

Logotip za Cinematography Pro koji omogućuje CineAlta
Pogledajte intervju s Eijijom Uchidom
Kratki je film obrađen u programima Adobe Premiere Pro CC 2020 i Blackmagic Design DaVinci Resolve s pomoću snimki dobivenih značajkom Cinematography Pro na uređaju Xperia. Neki programi za obradu ne omogućuju uređivanje snimki dobivenih značajkom Cinematography Pro. Softver uređaja Xperia djelomično je izmijenjen za korištenje u ovoj produkciji.

Promocija nove generacije autora sadržaja

Sony ambicioznim kinematografima daje tehnologiju za stvaranje filmova i videozapisa profesionalne kvalitete, a pritom im nudi i mogućnosti da pokažu svoje radove.

Logotip filmskog festivala Short Shorts i Asia 2021
Festival filma Short Shorts i natječaj Asia 2021

Kao tvrtka za kreativnu zabavu utemeljena na tehnologiji, Sony s ponosom podržava filmski festival Short Shorts i natječaj Asia 2021. Short Shorts ima akreditaciju ustanove Academy Awards® te je jedan od najvećih međunarodnih festivala kratkog filma u Aziji. Novim generacijama autora sadržaja omogućuje da se pokažu svijetu i definiraju filmsku kulturu budućnosti.

Natječaj za filmove snimljene pametnim telefonom

Uz podršku tvrtke Sony u sklopu filmskog festivala Short Shorts i natječaja Asia, natječaj za filmove snimljene pametnim telefonom potiče sudionike na pomicanje granica kreativnosti i izražavanja isključivo s pomoću mobilnih uređaja. Budući da se tehnologija pametnih telefona i dalje razvija, natječaj je idealna platforma za istraživanje i promociju tog uzbudljivog novog načina snimanja filmova.

Logotip natječaja za filmove snimljene pametnim telefonom koji podržava Sony


Eyes by Anonymouz

Pogledajte Eyes pjevačice Anonymouz, glazbeni spot koji je profesionalni redatelj Kanji Suto u cijelosti snimio uređajem Xperia. Tajanstvena pjevačica i autorica tekstova Anonymouz najprije se etablirala na japanskoj YouTube sceni, a zatim je postala popularna diljem svijeta. Ovaj glazbeni spot dočarava njezin prirodni pjevački talent, ali i sjajne rezultate koje je moguće postići najnovijim pametnim telefonima Xperia.Slika Kanjija Suta vani
Upoznajte redatelja Kanjija Suta

Kanji Suto počeo je kao grafički dizajner i dizajner računalne grafike, a zanat je izučio radom na glazbenim spotovima i reklamama pod stručnim okom filmskog redatelja Shuichija Tana. Sada njegova stručnost u ulozi nezavisnog redatelja pokriva širok spektar tehnika, uključujući snimke uživo, računalnu grafiku i virtualnu stvarnost. Za svoj je rad primio brojne nagrade, uključujući nagradu Space Shower za televizijski glazbeni spot 2015. i The One Show 2017. za vještine u snimanju videozapisa i vizualne inovacije.

"Ova bi kamera mogla proširiti obzore u pogledu snimanja videozapisa"

Suto:
Od samog početka snimanja znao sam koliko je nevjerojatna. Pametni telefon pruža prednost svoje male veličine. Želio sam to iskoristiti. Mogli smo snimati odozdo ili iz položaja koji do sada nije bio moguć. Bilo je uzbudljivo isprobavati nove ideje. Zaista sam osjetio da bi ova kamera mogla otvoriti nove obzore u pogledu snimanja videozapisa.

Slike djevojke s trakom koja gleda u akvarij snimljena uređajem Xperia
Kanji Suto vani snima akvarij uređajem Xperia 5 II
"Svi su se detalji jasno vidjeli...zaslon je zaista prekrasan"

Korištenje zaslona CinemaScope (s formatom prikaza 21:9) na mobilnom uređaju zaista je inovativno. Pretpregled je vrlo praktičan te me oduševilo koliko nevjerojatno slika izgleda. Mogu provjeriti što snimam u istom korisničkom sučelju. Mogućnost trenutne provjere kvalitete videozapisa zaista je važna. Snimali smo vani na sunčan dan. Kada smo koristili postavku najveće svjetline i gledali u zaslon pod suncem, sve smo detalje jasno vidjeli. To nam je iznimno pomoglo. Zaslon je zaista prekrasan.

"Na snimkama snimljenim u visokoj kvaliteti pri 120 sl./s nije bilo nikakvih smetnji te su bile vrlo jasne"

Imali smo scene u kojima su zlatne ribice pjevale i razgovarale. To je snimljeno kao usporena snimka visoke kvalitete, a tijekom obrade dodane su varijable ili izrezivanje. Željeli smo usporenom snimkom prikazati zlatne ribice kao da pričaju i pjevaju. "Na snimkama snimljenim u visokoj kvaliteti pri 120 sl./s nije bilo nikakvih smetnji te su bile vrlo jasne."

Slika ribe u akvariju
Slika korisničkog sučelja na zaslonu prilikom snimanja s pomoću uređaja Xperia 5 II
"To je isto korisničko sučelje kao i na standardnoj kameri koje je vrlo jednostavno za upotrebu"

Profesionalna oprema za kamere može imati puno detalja, pa korisničko sučelje može biti složeno. No Xperia je stvorena za opću populaciju i njome se rukuje intuitivno, što je sjajno. Jednostavno je mogu koristiti i profesionalci. To je isto korisničko sučelje kao i na standardnoj kameri koje je vrlo jednostavno za upotrebu. 

"VENICE CS odmah daje filmsku kvalitetu"

Prilikom obrade nijansi nakon snimanja raspon boja se zadržava, a VENICE CS daje filmsku kvalitetu, pa videozapis odmah izgleda sjajno. Bio sam oduševljen.

Postavke Venice Colour (CS) zadane su postavke upravljanja bojama u alatu Cinematography Pro, poznate i kao postavke "LOOK". Daju vam uglađenu gradaciju boja, blagu krivulju tona niskog kontrasta i 10-bitne postavke prikladne za produkciju filmova i drama. Temelje se na postavkama s709 Look s kamere CineAlta VENICE. 

Slika ribe u akvariju na polju
Filmska ekipa postavlja akvarij za snimanje
"Mobilnost je najveća prednost snimanja uređajem Xperia"

Kada želimo pomaknuti kameru, potrebna nam je dizalica ili šina koju nazivamo lutkom. Uz uređaj Xperia jednostavno možemo ovako snimati. Koristio sam maleni kardan za manje kretnje. Mogućnost snimanja u tako visokoj kvaliteti uštedjela nam je mnogo vremena. To je fantastično. Pričvrstili smo i makro objektiv kupljen u trgovini za 100 jena za krupni plan zlatne ribice i svjetlucavog mramora. Time smo dobili zanimljiv efekt.

Osnova je sam pametni telefon te uz takav mali uređaj koji svi nose sa sobom možemo snimati na isti način kao i svi drugi. Ako je netko zainteresiran za snimanje videozapisa, jednostavno ga može snimiti u profesionalnoj kvaliteti. Smatram da je to vrlo atraktivna kamera.

Pogledajte intervju s Kanjijem SutomOtkrijte još videozapisa snimljenih s pomoću uređaja Xperia

Eiji Uchida i Kanji Suto nisu sami – sve više priznatih profesionalaca iz svijeta snimanja videozapisa i filmova otkriva mogućnosti snimanja uređajem Xperia, u što se možete uvjeriti u kratkim filmovima u nastavku.

After Dark 

Snimio Liam Wong s pomoću uređaja Xperia 5 II

Snimatelj Liam Wong s pomoću uređaja Xperia s alatom Cinematography Pro "koji omogućuje CineAlta" snimio je London tijekom karantene.

TASTE

Kratak film snimljen na uređaju Xperia

Ispunite osjetila uz TASTE, kratak film studija Shep Films snimljen u suradnji sa studijom Sony Innovation Studios.

Twin Palms

Kratak film snimljen na uređaju Xperia

Profesionalni snimatelj Jeff Berlin s pomoću uređaja Xperia 5 II stvorio je ovaj očaravajući kratki plesni film.