Xperia: put prema održivosti 

Otkrijte kako Sony i Xperia rade na većoj održivosti svega što čine.

Logotip puta ka potpunom smanjenju
Put ka potpunom smanjenje grupacije Sony Group

Sony je svjestan da cijela korporacija ovisi o dobrom stanju Zemlje. Zato smo osmislili globalni plan za zaštitu okoliša, tj. put ka potpunom smanjenju, čiji je cilj do 2050. svesti utjecaj na okoliš na nulu u cijelom životnom ciklusu proizvoda i poslovnih aktivnosti.

Ekološko upravljanje 2025.

Sony svakih pet godina određuje srednjoročne ekološke ciljeve da bi do 2050. postigao cilj nultog utjecaja na okoliš. Ciljevi su povezani sa svim fazama životnog ciklusa proizvoda u pogledu klimatskih promjena, resursa, kemijskih tvari i bioraznolikosti. Svojim najnovijim ciljevima za Green Management 2025 Sony progresivno smanjuje plastiku u ambalaži novih malih proizvoda s ciljem potpunog ukidanja plastike.

Logotip strategije Green Management 2025
Bočica bijelih plastičnih kuglica pokraj hrpe crnih i hrpe bijelih plastičnih kuglica
Sonyjeva reciklirana plastika koja usporava gorenje SORPLAS™

Sony je 2011. počeo u praksi primjenjivati održivu recikliranu plastiku SORPLAS koja usporava gorenje, a izrađena je od vlasničke tehnologije spoja originalnog nehalogenog i nefosfornog materijala za usporavanje gorenja, koji se proizvodi Sonyjevim procesima, te otpadne plastike (polikarbonatne smole) iz različitih izvora.

Nov pristup pakiranju

Problemi s okolišem, kao što je zagađenje mora, zadnjih su godina istaknuli potrebu za smanjenjem jednokratne plastike. Sony već dulje vrijeme radi na ukidanju plastike u ambalaži, a 2021. postavio je primat u industriji uređajem Xperia PRO-I. U ambalaži nema nimalo plastike, pri čemu su plastični dijelovi uklonjeni ili zamijenjeni papirnim materijalima.

Ambalaža proizvoda Xperia
Put do održivijeg uređaja Xperia

Uz planove u vezi s okolišem koji obuhvaćaju cijelu grupaciju Sony provodimo i niz inicijativa za održivost koje su specifične za uređaje Xperia.

Dijagram tijeka smanjenja plastike u ambalaži uređaja Xperia od 2018. do objavljivanja uređaja Xperia PRO-I 2021. godine
Prestanak upotrebe plastike u ambalaži uređaja Xperia

Premda smo već godinama usredotočeni na smanjenje utjecaja ambalaže uređaja Xperia na okoliš, isprva smo mogli samo veće plastične dijelove ambalaže zamijeniti papirnatima. Zbog toga se u ambalaži modela uređaja Xperia iz 2018. još upotrebljavalo oko 27 % plastike. No s vremenom smo razvili procese i uspjeli ukinuti plastiku i u najmanjim dijelovima ambalaže. Vrhunac je toga Xperia PRO-I i njezina ambalaža bez imalo plastike.

Pravila o papiru za veću održivost

Osim želje da smanjimo iskorištavanje dragocjenih izvora papira, prioritet nam je i nabava papira po pravilima održivosti, kao što su papir s certifikatom FSC i reciklirani papir. Kartonske posudice u ambalaži pametnog telefona izrađuju se od otpadnog papira koji se ne može reciklirati u druge papirne proizvode. Odabirom sirovine u skladu s bojom vanjskog pakiranja može se oblikovati kakav jest bez izbjeljivanja ili bojenja.

Hrpa zgužvanog papira

Da biste pogledali ovaj videozapis, prihvatite kolačiće za Youtube

Otvorite u nastavku svoje postavke za kolačiće i u dijelu „Funkcionalni” uključite kolačiće za Youtube.

Bez plastične ambalaže

U ovom videozapisu inženjer za dizajn ambalaže Tomoyuki Nishizaki govori o tome kako namjeravamo postići ambalažu bez imalo plastike za Xperia PRO-I.

Smanjena ambalaža

Drugi je ključni dio naše težnje k održivošću smanjenje veličine ambalaže modela Xperia iz 2022. za 50 % u usporedbi s prijašnjim modelima. Time smo smanjili masu paketa i tako emisije CO₂ za do 36 % po jedinici tijekom transporta.

Usporedba ambalaže uređaja Xperia 1 IV s prijašnjim modelima, koja prikazuje da je ambalaža za Xperia 1 IV 50 % manja
Ilustracija USB kabela i punjača precrtanih zelenom linijom, uz dodatak ikone planeta Zemlje i pametnog telefona Xperia
Zajednička izgradnja održivog društva

Osim internih inicijativa, Sony potiče i poslovne partnere, potrošače i druge dionike da počnu djelovati da bismo zajedničkim naporima izgradili održivo društvo. Više, primjerice, uz pametne telefone Xperia ne isporučujemo USB kabele i punjače, jer ih većina kupaca već ima, a kupce uređaja Xperia molimo da recikliraju ambalažu pametnog telefona.