Xperia™: na putu prema održivosti

Otkrijte kako Sony i Xperia rade na većoj održivosti svega što čine.

Naša posvećenost okolišu

Kako bismo postigli cilj plana Road to Zero, nastavljamo s raznim promjenama kojima doprinosimo zaštiti okoliša. 

Da biste pogledali ovaj videozapis, prihvatite kolačiće za Youtube

Otvorite u nastavku svoje postavke za kolačiće i u dijelu „Funkcionalni” uključite kolačiće za Youtube.

Logotip puta ka potpunom smanjenju
Put ka potpunom smanjenje grupacije Sony Group

Sony je svjestan da cijela korporacija ovisi o dobrom zdravlju Zemlje. Zato smo osmislili globalni plan za zaštitu okoliša, Road to Zero, tj. put k potpunom smanjenju, čiji je cilj do 2050. svesti utjecaj na okoliš na nulu u cijelom životnom ciklusu proizvoda i poslovnih aktivnosti.

Ekološko upravljanje 2025.

Sony svakih pet godina određuje srednjoročne ekološke ciljeve da bi do 2050. postigao cilj nultog utjecaja na okoliš. Ciljevi su povezani sa svim fazama životnog ciklusa proizvoda u pogledu klimatskih promjena, resursa, kemijskih tvari i bioraznolikosti. Svojim najnovijim ciljevima za Green Management 2025 Sony progresivno smanjuje plastiku u ambalaži novih malih proizvoda s ciljem potpunog ukidanja plastike.

Logotip strategije Green Management 2025
Bočica bijelih plastičnih kuglica pokraj hrpe crnih i hrpe bijelih plastičnih kuglica
SORPLAS™, originalna reciklirana plastika tvrtke Sony

2011. godine Sony je započeo s upotrebom održive reciklirane plastike (SORPLAS). Ta reciklirana plastika sa sporogorećim svojstvima za potrebe potrošačke elektronike izrađena je primjenom vlastite tehnologije kombiniranja. Jedinstveni proces kombinira originalne, nehalogene i nefosforne sporogoreće materijale razvijene u laboratorijima tvrtke Sony i otpadnu plastiku (polikarbonatnu smolu) iz raznih izvora.

Put do održivijeg uređaja Xperia

Uz planove u vezi s okolišem koji obuhvaćaju cijelu grupaciju Sony provodimo i niz inicijativa za održivost koje su specifične za uređaje Xperia.

Više recikliranih dijelova, manji utjecaj na planet

Kako bismo smanjili utjecaja naših uređaja na okoliš, u izradi mnogih njihovih ključnih komponenti upotrijebljen je "SORPLAS™". Upotrijebili smo ga i za izradu cijelog kućišta elegantne futrole s postoljem.

Snimka modela Xperia 10 V s ljubičastom elegantnom futrolom i izborom ljubičaste, zelene, bijele i crne boje u pozadini
Slika materijala od vlakana drva, papira i biljaka na staklenoj ploči
Izdržljivost, pouzdanost i održivost 

Originalni miješani materijal izdržljiv je materijal nalik papiru, izrađen od biljaka koje brzo rastu, uključujući vlakna bambusa i šećerne trske, kao i recikliranog papira nakon upotrebe. Biljke koje brzo rastu generiraju manje CO2 budući da se mogu uzgajati, sortirati i brati po potrebi, za razliku od stabala i životnog ciklusa trajnica.

Predstavljamo "originalni miješani materijal"

Prešli smo na upotrebu originalnog miješanog materijala za pakiranje pametnih telefona u 2023. Upotrebom kvalitetnih materijala 100 % od papira doprinosimo našim ciljevima održivosti i izgradnji veće ekološke svijesti svojih korisnika.

Slika prednje i stražnje strane pakiranja pametnog uređaja Xperia od originalnog miješanog materijala na bijeloj pozadini
Dijagram tijeka smanjenja plastike u ambalaži uređaja Xperia od 2018. do objavljivanja uređaja Xperia PRO-I 2021. godine
Prestanak upotrebe plastike u ambalaži uređaja Xperia

Premda smo već godinama usredotočeni na smanjenje utjecaja ambalaže uređaja Xperia na okoliš, isprva smo mogli samo veće plastične dijelove ambalaže zamijeniti papirnatima. Zbog toga se u ambalaži modela uređaja Xperia iz 2018. još upotrebljavalo oko 27 % plastike. No s vremenom smo razvili procese i uspjeli ukinuti plastiku i u najmanjim dijelovima ambalaže. Vrhunac je toga Xperia PRO-I i njezina ambalaža bez imalo plastike.

Pravila o papiru za veću održivost

Osim želje da smanjimo iskorištavanje dragocjenih izvora papira, prioritet nam je i nabava papira po pravilima održivosti, kao što su papir s certifikatom FSC i reciklirani papir. Kartonske posudice u ambalaži pametnog telefona izrađuju se od otpadnog papira koji se ne može reciklirati u druge papirne proizvode. Odabirom sirovine u skladu s bojom vanjskog pakiranja može se oblikovati kakav jest bez izbjeljivanja ili bojenja.

Hrpa zgužvanog papira

Da biste pogledali ovaj videozapis, prihvatite kolačiće za Youtube

Otvorite u nastavku svoje postavke za kolačiće i u dijelu „Funkcionalni” uključite kolačiće za Youtube.

Bez plastične ambalaže

U ovom videozapisu inženjer za dizajn ambalaže Tomoyuki Nishizaki govori o tome kako namjeravamo postići ambalažu bez imalo plastike za Xperia PRO-I.

Zajednička izgradnja održivog društva

Osim internih inicijativa, Sony potiče i poslovne partnere, potrošače i druge dionike da počnu djelovati da bismo zajedničkim naporima izgradili održivo društvo. Više, primjerice, uz pametne telefone Xperia ne isporučujemo USB kabele i punjače, jer ih većina kupaca već ima, a kupce uređaja Xperia molimo da recikliraju ambalažu pametnog telefona.

Ilustracija USB kabela i punjača precrtanih zelenom linijom, uz dodatak ikone planeta Zemlje i pametnog telefona Xperia