kate hopewell smith sony alpha 9 mlada i mladoženja u simetričnom položaju gledaju prema prozoru

Dodir finese

Kate Kirkman

Razlog zbog kojeg je Kate Kirkman počela fotografirati nije uobičajen. Nakon što je studirala lijepu umjetnost i povijest umjetnosti na fakultetu, uslijedila je karijera u medijskoj industriji, no sve se promijenilo kada je postala majka. Kate je željela otkriti novu strast i pobjeći od povratka u svijet ureda i putovanja na posao.

kate hopewell smith sony alpha 9 obitelj s 2 mala djeteta pozira za portret u parku

© Kate Kirkman | Sony α9 + FE 85mm f/1.4 GM | 1/250s @ f/4.0, ISO 320

"Kod kuće smo imali fotoaparat s filmom koji je potaknuo moj interes, no digitalna era već je bila u punom zamahu pa sam zatražila DSLR za Božić i počela fotografirati u slobodno vrijeme. Na otvorenom sam dopisnom sveučilištu završila tečaj naziva Umjetnost fotografije. Više sam naučila o kompoziciji i boji no o samom korištenju fotoaparata te sam pritom prepoznala sličnosti s lijepom umjetnošću koju sam studirala. Jedina je razlika bila u mediju. Možda zvučni grozno, no fotografija mi je bila zanimljivija jer je puno brža, trenutačna. Rezultate koje želite vidjeti dobijete odmah, što vas potiče da nastavite raditi."
kate hopewell smith sony alpha 9 mlada gleda u buket prije ceremonije vjenčanja

© Kate Kirkman | Sony α9 + FE 85mm f/1.4 GM | 1/125s @ f/2.2, ISO 250

Godine koje je provela na fakultetu studirajući lijepe umjetnosti i povijest umjetnosti pomogle su Kate u početku njezine fotografske avanture te su joj omogućile stjecanje vještina potrebnih za fotografiranje. "Koristim mnogo toga iz svijeta lijepe umjetnosti", kaže, "jer je vokabular vizualne kompozicije sličan onome što sam naučila na studiju povijesti umjetnosti. Neke osobe instinktivno stvaraju slike bolje od drugih, no ja smatram da svaka osoba može naučiti pravila kompozicije i tako poboljšati svoje radove. Uvjerena sam da učenje osnova kompozicije svakom može pomoći da postane bolji fotograf."

kate hopewell smith sony alpha 9 mlada i mladoženja formalno poziraju ispred prozora nakon ceremonije

© Kate Kirkman | Sony α9 + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/160s @ f/5.0, ISO 50

Kate najvažnijim elementom svojih slika smatra osvjetljenje. “Ako razumijete svjetlost, razumijete i ekspoziciju, pa možete preuzeti kontrolu nad slikom i snimiti je na uzbudljiv način. Znam kakvo osvjetljenje volim i, unatoč tome što ga ponekad može biti teško ostvariti na lokaciji, otkrivanje je za mene najljepši dio fotografske avanture.”

Način na koji Kate koristi osvjetljenje dosljedno je na svim njezinim slikama osoba. Na portretima, obiteljskim slikama, budoar slikama i slikama vjenčanja pokazuje svoj jedinstveni stil i lako možete primijetiti kako se ističe njezino poznavanje osvjetljenja i lijepe umjetnosti. Svaka je njezina slika umjetničko djelo koje se može izložiti na zidu.

kate hopewell smith sony alpha 9 mladoženja pod budnim okom oca dječaku namješta kravatu prije ceremonije

© Kate Kirkman | Sony α9 + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/200s @ f/3.2, ISO 640

Kate na snimanju vjenčanja radi sa svojim mužem. Objašnjava da je njihova uloga ispričati priču, ali da je njihov pristup znatno drugačiji od dokumentarnih fotografa. "Mi sliku snimamo, ali je u istoj mjeri i stvaramo", kaže. "Neprestano premještam i usmjeravam objekte snimanja da bih dobila najbolje moguće osvjetljenje – ne snimamo samo što se događa, već stvaramo posebne trenutke."

kate hopewell smith sony alpha 9 mlada i mladoženja u simetričnom položaju gledaju prema prozoru

© Kate Kirkman | Sony α9 + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/125s @ f/2.8, ISO 400

Kate se prilikom snimanja oslanja na dva Sonyjeva fotoaparata α9 koje smatra sjajnom kombinacijom veličine i brzine u pogledu automatskog fokusiranja i brzine snimanja. “Trebao mi je fotoaparat s dva utora za kartice. To mi je iznimno važno kada snimam vjenčanja.”

Kate ima favorite i što se tiče objektiva: “Za snimanje osoba koristim Sonyjeve G Master objektive. Imam FE 70-200mm f/2.8 GM, FE 24-70mm f/2.8 GM i 85mm f/1.4 GM. Koristim i makro objektiv FE 50mm f/2.8, ali samo za krupne planove.”

kate hopewell smith sony alpha 9 mlada i mladoženja u zagrljaju nakon ceremonije

© Kate Kirkman | Sony α9 + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS | 1/320s @ f/2.8, ISO 160

Prijelaz s DSLR-a na fotoaparate bez zrcala znatno je utjecao na način na koji Kate snima. "Nakon prijelaza s DSLR-a dostupne su mi neke značajke bez kojih ne bih mogla živjeti", kaže Kate. "Mogućnost pregleda slike na tražilu prije samog snimanja zaista je nevjerojatna, a Eye AF mi omogućuje da fokusiram oko bez obzira na to kako držim fotoaparat."

kate hopewell smith sony alpha 9 mlada stoji zatvorenih očiju i uživa u trenutku mira prije ceremonije

© Kate Kirkman | Sony α9 + FE 85mm f/1.4 GM | 1/400s @ f/1.8, ISO 200

"Prijelaz s DSLR-a na modele bez zrcala bio je tako jednostavan – slično kao kada sjednete u automobil koji nikad niste vozili. Najprije vam je nepoznat, no naviknete se već nakon nekoliko vožnji. Mislim da bi mi bilo čudno vratiti se na modele na kojima ne vidim ekspoziciju, što mi je sada sasvim prirodno. To bi mi predstavljalo veliki problem."

Predstavljeni proizvodi

Kate Kirkman

Kate Kirkman | UK

"U vječitoj sam potrazi za svjetlošću. Svjetlost pretvara obične stvari u čaroliju." – Trent Parke

Povezani članci

Prijavite se za primanje biltena α Universe

Čestitamo! Uspješno ste se pretplatili na bilten α Universe

Unesite valjanu adresu e-pošte

Nažalost, došlo je do pogreške

Čestitamo! Uspješno ste se pretplatili