motociklist podiže pijesak stražnjim kotačem

Punom parom naprijed

Philip Platzer

Bilo da se radi o motocross ili enduro utrkama ili pak motociklističkim utrkama na stazi, fotografije Philipa Platzera uvijek se ističu svojom energijom. Philipa je kroz život još odmalena pratila strast za sportovima na otvorenom. Brzina mu je u krvi: vozači i strojevi penju se stjenovitim poljima, bacaju se u uske zavoje i podižu ogromne oblake blata i vode dok jure kraj njega. Svaki kadar eksplozija je aktivnosti. Odrastao je na skijama, surf dasci i snowboardu, a taj se ritam života svakako prenio na njegov portfelj.

“Svaka snimka predstavlja novi izazov,” Philip će kroz smijeh, “i to je vjerojatno razlog zašto se uvijek vraćam akciji. Kako biste na lokaciji izradili najdramatičnije slike, uvijek se morate prilagođavati i tražiti rješenja. Nikada se nećete naći u situaciji da samo dođete na lokaciju i počnete pritiskati okidač!”

motociklist skače kroz zrak na motociklu paralelnom s tlom

© Philip Platzer | Sony α1 + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS | 1/1600s @ f/2.8, ISO 100

Prema Philipu, ako želite upečatljive fotografije, za početak je dobra ideja proučiti kutove. “Mijenjanje položaja snimanja može uvelike pridonijeti tome da nešto što izgleda poprilično statično postane iznimno dramatična slika,” objašnjava. “Rijetko ćete me vidjeti da fotografiram dok stojim! Uvijek sam blizu tla i pokušavam vozača snimiti odozdo jer to ima više prednosti. Niski kutovi subjekta uvijek čine moćnijim. Kada su motociklisti u pitanju, na ovaj ih način doslovno izdižem u kadru, stoga je svaki njihov skok prenaglašen.”

“Niskom perspektivom također se postiže veća dubina,” nastavlja, “tako da možete vidjeti više pozadine, primjerice planine ili nebo, a u kadar ćete uhvatiti i više prednjeg plana. Na taj se način ističe subjekt na slici. On više nije lik usred ničega, već sportaš koji radi nešto nevjerojatno u stvarnom okruženju.”

dva motociklista utrkuju se kroz pijesak

© Philip Platzer | Sony α1 + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS | 1/1000s @ f/2.8, ISO 80

Na Philipovim slikama okruženje je veoma važno. “Voda i prašina ovdje nam definitivno idu u prilog,” dodaje sa smiješkom, “što više to bolje, pod uvjetom da ne prave probleme vozačima. Teško je postići željene fotografije ako nema zapljuskivanja vode ili oblaka prašine. Ponekad ćemo namjerno posuti zavoje šljunkom ili pijeskom kako bi kotači imali što za podizati.”

motociklist vozi strmom planinom

© Philip Platzer | Sony α1 + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/125s @ f/4.5, ISO 50

Isto vrijedi i za zanimljivost prednjeg plana. “Stvar je u tome da se bez prednjeg plana slika može doimati veoma plosnato. No, malo zelenila ili poneka stijena između fotoaparata i vozača daju prekrasnu dubinu snimci. Ponekad ću kadrirati stijene da postignem što želim, no ponekad se u jednakoj mjeri radi o uklanjanju prepreka ili stvari koje odvlače pažnju. Naravno, kada pratite motocikl i snimati pri brzini od 1/80 s ili 1/60 s, prednji plan, ako ga imate u kadru, bit će još zamućeniji od pozadine, a to sve pridonosi dojmu brzine koji želim postići.”

motociklist izvodi veliki skok na motociklu u šumi

© Philip Platzer | Sony α1 + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS | 1/1250s @ f/2.8, ISO 160

S obzirom na sve što se događa, zadnja stvar o kojoj Philip želi brinuti je to da fotoaparat nije dovoljno brz. Nasreću, to nije problem jer se Philip koristi fotoaparatom Sony Alpha 1. “Stvar oko koje sam nekada najviše morao brinuti je jesu li vozači u fokusu, no zahvaljujući nevjerojatnom sustavu automatskog fokusiranja fotoaparata Sony Alpha 1 to više nije nešto o čemu moram mnogo razmišljati,” govori s pouzdanjem. “Sve što želim da je u fokusu je posve izoštreno, a 95 % vremena koristim se načinom rada za praćenje. ‘Naciljam’ motocikl koji prolazi kroz zavoj krećući se prema meni, a fotoaparat ga cijelo vrijeme slijedi.”

Kako radi s komercijalnim klijentima i robnim markama, što zahtijeva brojne mogućnosti, Philip je oduševljen rezolucijom od 50 megapiksela fotoaparata Alpha 1. “Veličina slika je savršena za mene,” kaže, “jer slike čini svestranima. Klijenti se njima mogu koristiti u obliku u kojem su snimljene, mogu ih obrezivati kako bi se uklopile u materijal koji izrađuju ili pak zumirati kako bi istaknuli pojedinosti poput opreme vozača ili dijelova motocikla. To je kao da ste dobili posve novu sliku!”

motociklist vozi kroz blatnu vodu

© Philip Platzer | Sony α1 + FE 24-70mm f/2.8 GM II | 1/2000s @ f/2.8, ISO 50

Spomenimo naposljetku fizička svojstva fotoaparata. Prljavština, prašina i voda koji lete posvuda potencijalno mogu oštetiti fotoaparate koji nisu dorasli zadatku. No, Philip se osjeća bezbrižno zahvaljujući svom izdržljivom fotoaparatu Alpha 1 zaštićenom od nepovoljnih vremenskih uvjeta. “Isprva sam bio u strahu,” priznaje, “hoće li fotoaparat moći sve izdržati, jer neke od situacija u kojima se nađem mogu biti poprilično izazovne. Ovdje nije riječ o snimanju vjenčanja tijekom kojeg može pasti malo kiše, već o ležanju kraj lokve kroz koju će vozač proći, tako da će vas ili zapljusnuti voda ili ćete biti prekriveni prašinom. No, fotoaparat Sony Alpha 1 samo malo očistite i spreman je raditi dalje. Mogli bismo reći da je i on poprilično energičan!”

Predstavljeni proizvodi

Philip Platzer

Philip Platzer | Austria

"Najbolje stvari događaju se izvan zone komfora!"

Povezani članci