mathias kniepeiss s fotoaparatom sony alpha 1 i objektivom fe 24 – 70 gm mk2

Footvolley | Testiranje novog objektiva FE 24 – 70 mm f/2,8 GM II

Mathias Kniepeiss

Mathias, nagrađivani fotograf, pretvorio je hobi u struku prije 18 godina i sad radi po cijelom svijetu kao fotograf, kreativni direktor i predavač. „Upoznavanje drugih svjetova i kultura”, rekao je Mathias, „sjajnih ljudi i mjesta u cijelom svijetu meni je najljepši dar i vrlo sam zahvalan i sretan što se mogu baviti nečime što volim!”

Kad mu je ponuđeno da testira novi objektiv FE 24 – 70 mm f/2,8 GM II, Mathias je objeručke prihvatio priliku i, srećom, već je imao zakazan savršen zadatak za to: svjetsko prvenstvo u footvolleyju na Crvenom moru u Eilatu i Tel Avivu.

Kakav vam je bio prvi dojam o objektivu?

Kad sam prvi put primio objektiv, odmah me se dojmila kvaliteta izrade i dojam visoke kvalitete. Zamjetno je manji od prethodne verzije i podosta lakši, što je za mene golema prednost. Zbog posla mnogo putujem te, kad nosim nekoliko fotoaparata i brojne objektive, sve što je lakše vrlo je dobrodošlo!

Osobito mi se svidio prsten za zatezanje zuma. Kad bih ga čvrsto zategnuo, imao sam osjećaj kao da upotrebljavam objektiv fiksne žarišne duljine jer se uopće nije mijenjala. Ali kad bih ga postavio na najlabaviju postavku, mehanizam je vrlo glatko funkcionirao i mogao sam doista brzo mijenjati žarišne duljine. Bez tog brzog zuma ne bih uspio snimiti toliko dobrih akcijskih snimki. Ručni prsten otvora blende osobito će se svidjeti videosnimateljima ili fotografima koji preferiraju stare metode.

igrač footvolleyja proteže se da bi stopalom zahvatio loptu

© Mathias Kniepeiss | Sony α1 + FE 24-70mm f/2.8 GM II | 1/2500s @ f/2.8, ISO 100

Poprilično je poboljšana i ravnoteža novog objektiva na fotoaparatima Alpha 1 i 9 II. S težim objektivima katkad imate osjećaj da naginju prema naprijed, što vam otežava brzo reagiranje i praćenje akcije.”

Kako vam se svidjela brzina automatskog izoštravanja na novom objektivu u odnosu na postojeću verziju MK1?

Novo automatsko izoštravanje znatno je brže, što mi otvara nove mogućnosti i povećava kreativnost! Potpuno je promijenilo moj pristup snimkama jer sam objekte uspijevao „uhvatiti” ranije sa sigurnošću da će me AF pratiti bez problema. Mogao sam tijekom snimanja nizova fotografija brzo mijenjati kut i žarišnu duljinu, a to mi otvara potpuno nove mogućnosti. Počeo sam snimati s pomoću mojeg pouzdanog fotoaparata Alpha 9 II, a kad sam se prebacio na Alpha 1, želio sam vidjeti hoće li objektiv moći pratiti korak s 30 sl./s koje nudi Alpha 1... I nije imao nikakvih problema! Gotovo da je prebrz za ljudsko oko.

dva igrača footvolleyja dodiruju loptu stopalima iznad mreže

© Mathias Kniepeiss | Sony α1 + FE 24-70mm f/2.8 GM II | 1/8000s @ f/2.8, ISO 200

Na ovom je objektivu vrlo dobro smanjeno odstupanje pri izoštravanju. Jeste li to primijetili?

Moram priznati da u početku to uopće nisam primijetio! No kad sam promijenio fokus s nečega što je izravno ispred mene na pozadinu, primijetio sam da se kadriranje uopće nije promijenilo. Kao da više uopće nema odstupanja pri izoštravanju!

dva igrača footvolleyja posežu za loptom u sumrak

© Mathias Kniepeiss | Sony α1 + FE 24-70mm f/2.8 GM II | 1/1000s @ f/4.0, ISO 640

Želite li još nešto podijeliti s nama?

Ovaj je objektiv pravo remek-djelo, osobito u pogledu svestranosti žarišne duljine. Kvaliteta slike doista me se dojmila, bokeh efekt pri 70 mm vrlo je ujednačen, a oštrina rubova pri 24 mm uvelike je nadmašila moja očekivanja.

Ljubitelj sam Sonyjevih objektiva još otkako sam prije mnogo godina nabavio svoj prvi fotoaparat Alpha. Razlika između dobre i sjajne fotografije po meni je uvijek u kvaliteti i bokeh efektu objektiva i oduvijek smatram da su Sonyjeve leće izvrsne po tom pitanju. To se odnosi i na novi G Master Mk II. Bez obzira na senzor visoke rezolucije na fotoaparatu Alpha 1, vidljivo je da objektiv bolje razlučuje i najsitnije detalje. Znam da me neće zabrinjavati radne značajke i kompatibilnost objektiva bez obzira na mogućnosti koje se uvedu u novim generacijama fotoaparata!

Mathias Kniepeiss

Mathias Kniepeiss | Austria

"U fotografiji ništa nije nemoguće, bilo da dokumentirate priče za vječnost ili stvarate nove svjetove"

Povezani članci

Prijavite se za primanje biltena α Universe

Čestitamo! Uspješno ste se pretplatili na bilten α Universe

Unesite valjanu adresu e-pošte

Nažalost, došlo je do pogreške

Čestitamo! Uspješno ste se pretplatili