usamljeni konj i džokej jure prema ciljnoj crti

Praktično testiranje novog objektiva FE 70 – 200 mm f/2,8 GM OSS II

Aleksandra Szmigiel

Profesionalnoj sportskoj fotografkinji Aleksandri Szmigiel 70 – 200 mm objektiv s brzom blendom oduvijek je bio neizostavan dio sadržaja torbe s opremom. „Obožavam kvalitetu objektiva G Master i mada je poprilično težak, 70 – 200 mm f/2,8 GM tako je svestran i pogodan za raznovrsne situacije koje snimam.”

konj otresa vodu s glave

© Aleksandra Szmigiel | Sony α1 + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS II + 2x teleconverter | 1/1600s @ f/5.6, ISO 1000

Nova verzija gotovo je 30% lakša od prethodnog modela pa je Aleksandra, kad je podigla objektiv, bila oduševljena olakšanom konstrukcijom.

„Nisam mogla vjerovati da držim 70 – 200 mm f/2,8 G objektiv – tako je nevjerojatno lagan i savršeno uravnotežen s mojim fotoaparatom Alpha 1.”

Kako bi temeljito testirala nove značajke objektiva FE 70-200mm f/2.8 GM OSS II, Aleksandra je posjetila hipodrom u rodnoj Varšavi. „Utrke konja izuzetno su brze i htjela sam vidjeti kako će novi objektiv izaći na kraj s brzinom praćenja pri automatskom fokusiranju. Uz to, kad radim volim biti vrlo mobilna pa sam željela probati snimati iz ruke cijeli dan bez monopoda i vidjeti kako je objektiv uravnotežen s modelom Alpha 1.”

dva konja s džokejima u punom trku

© Aleksandra Szmigiel | Sony α1 + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS II + 2x teleconverter | 1/1250s @ f/5.6, ISO 200

„Smjestila sam se uz stazu i napravila velik broj snimaka dok su džokeji jurili pokraj mene. Još je jedna nova značajka treći način stabilizacije, osmišljen za snimanje objekata u pokretu. Koristeći malu brzinu zatvarača panoramski sam snimala jahače koji su prolazili te sam uspjela uhvatiti nekoliko zamućenih akcijskih prizora. Ustanovila sam da je kadriranje bilo stabilnije po okomitoj osi, no mogla sam bez poteškoća ispratiti i vodoravni pomak. Pritom je ogromna prednost bila i mala težina objektiva, jer je objekte lakše pratiti kad težište nije pomaknuto daleko naprijed.”

zamućeni konji jure stazom hipodroma

© Aleksandra Szmigiel | Sony α1 + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS II | 1/25s @ f/11, ISO 200

Novi se objektiv odlikuje i prstenom za ručnu regulaciju otvora blende, značajkom koju videografi smatraju iznimno korisnom. „To mi je dobrodošao dodatak”, kaže Aleksandra. „Uvijek snimam s ručnom prilagodbom ekspozicije pa mogućnost brze promjene otvora blende znači da se mogu koncentrirati na kompoziciju. Također, jako volim ‘retro’ stil! Primijetila sam i da se prsten za upravljanje zumiranjem pruža manji otpor nego na objektivu koji imam, no to je možda posljedica lakše građe?”

konj i džokej usred utrke

© Aleksandra Szmigiel | Sony α1 + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS II + 2x teleconverter | 1/1250s @ f/5.6, ISO 200

Ne treba ni spominjati da su u akcijskoj fotografiji preciznost i brzina autofokusa od presudne važnosti. Novi objektiv raspolaže s četiri XD (ekstremno dinamična) linearna motora s vrlo učinkovitim potiskom, koji brzinu AF-a povećavaju za 4 puta u odnosu na prethodni model.

„Oduvijek sam bila zadovoljna brzinom AF-a na svojem sadašnjem 70 – 200 mm f/2,8 GM objektivu, ali ova nova verzija naprosto je ludo brza. Čak i dok su konji galopirali izravno prema meni, objektiv uopće nije imao poteškoća s održavanjem fokusa ni dok sam mijenjala žarišnu duljinu tijekom snimanja.”

„Još jedan objektiv kojim često snimam jest FE 400 mm f/2,8 GM OSS, koji je prekrasan stakleni sklop, no u prigodama kad želim ostati mobilna, pokazalo se da me 400 mm usporava. Iako ću time izgubiti nekoliko postavki osvjetljenja, jako me zanimalo kako će se novi objektiv ponašati kad upotrijebim svoj 2x konverter, i nisam se razočarala! Fokusiranje je bilo nevjerojatno brzo i nisam imala poteškoća s praćenjem konja koji je trčao ravno prema meni. Činjenica da sa sobom mogu nositi lagan i visokokvalitetan objektiv i mali konverter, a ipak imati opseg kakav trebam za sportsko snimanje bez gubitaka na kvaliteti čini ovaj objektiv apsolutno savršenim za svakoga tko treba dugačku telefoto varijantu.”

Predstavljeni proizvodi

Povezani članci

Prijavite se za primanje biltena α Universe

Čestitamo! Uspješno ste se pretplatili na bilten α Universe

Unesite valjanu adresu e-pošte

Nažalost, došlo je do pogreške

Čestitamo! Uspješno ste se pretplatili