vodomar sjedi na grani s ribom u kljunu

Divlje životinje i novi FE 70 – 200 mm f/2,8 GM OSS II

Petar Sabol

Svi koji prate rad Petra Sabola znaju da osobito voli vodomare i da mu nije dosadilo snimati ih još otkako je 2013. prvi put otkrio svu njihovu ljepotu. Stoga nije morao puno razmišljati o objektu koji će odabrati kad mu je predloženo da napravi probno snimanje novim objektivom FE 70 – 200 mm f/2,8 GM OSS II.

vodomar uranja u vodu

© Petar Sabol | Sony α1 + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS II + 2x teleconverter | 1/4000s @ f/5.6, ISO 2500

 

Kakvi su vaši prvi dojmovi o objektivu?

„To je objektiv za zumiranje s radnim značajkama objektiva fiksne žarišne duljine! Ono što me isprva najviše iznenadilo bila je njegova težina i kompaktnost. Razlika u težini u odnosu na prethodnika je golema, tolika da sam na početku mislio da u njemu nema stakla! Ovaj bih objektiv mogao vrlo rado koristiti svaki dan, a da se ne umorim, i to čak i bez tronošca.”

vodomar u letu s ribom u kljunu

© Petar Sabol | Sony α1 + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS II | 1/10000s @ f/4.0, ISO 2000

 

Što ste mislili o uravnoteženosti ovog proizvoda s vašim fotoaparatom?

Nedavno sam prešao na Alpha 1, a kombinacija tog kućišta s novim 70 – 200 mm objektivom fenomenalna je – vrlo su dobro uravnoteženi i savršeno leže u ruci. Prsten za zumiranje ne pruža otpor pri okretanju te je responzivan baš kao i onaj za fokusiranje, koji radi savršeno pri izravnom podešavanju fokusa. Prekidači za fokusiranje, načini stabilizacije i novi prsten za ručno reguliranje otvora blende dobro su razmješteni; nakon samo nekoliko minuta koristio sam ih bez potrebe za provjerom koji je koji, što mi govori da se o dizajnu objektiva temeljito razmišljalo.

vodomar raširenih krila

© Petar Sabol | Sony α1 + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS II + 1.4x teleconverter | 1/6400s @ f/4.0, ISO 800

 

Što kažete na brzinu automatskog fokusa u usporedbi s vašim izvornim 70 – 200 mm GM objektivom?

Brzina fokusiranja apsolutno je zadivljujuća! U kombinaciji s modelom Alpha 1 u trenutku pogađa fokus u rasponu od minimalne žarišne duljine do beskonačnosti ili obratno. Praćenje vodomara dok uranjaju u vodu odličan je test svakog sustava za automatsko fokusiranje, a svaki put kad bi ptice izronile, AF bi se smjesta fiksirao na objekt.

dvije slike vodomara koji izranja iz vode s ulovom

© Petar Sabol | Sony α1 + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS II + 1.4x teleconverter | 1/10000s @ f/4.0, ISO 2000

 

Uveli smo novi način stabilizacije posebno osmišljen za panoramske snimke. Što mislite o toj značajci?

Slijedio sam vodomara kad se obrušio u vodu i izronio s ulovom. Stabilizacija radi odlično jer moramo imati u vidu da je riječ o ekstremno brzoj i malenoj ptici koja u lovu na ribu izlijeće iz vode u djeliću sekunde te može iznenada promijeniti smjer. Koristio sam novu postavku načina 3, i ona je svaki put savršeno zadržala kadar.

Jeste li novi objektiv koristili s telekonverterom, i ako jeste, kakav je vaš dojam o radnim značajkama?

Radne značajke prilikom upotrebe telekonvertera osobito su me se dojmile! Koristio sam oba svoja konvertera, od 1,4x i 2x, i nisam primijetio nikakav gubitak oštrine ili kontrasta, a brzina fokusiranja bila je gotovo ista kao i bez njih. S ovim objektivom u suštini imam tri objektiva u jednom ako koristim telekonvertere. Doista fenomenalan komad opreme koji uvelike pomiče granice u odnosu na sve iz dosadašnje ponude.

vodomar koji izranja

© Petar Sabol | Sony α1 + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS II | 1/1250s @ f/2.8, ISO 2500

 

Imate li kakav završni komentar o objektivu?

Ono što mi se jako sviđa jest to što se kupnjom tog objektiva s 1,4x i 2x telekonverterima zapravo dobivaju tri odlična objektiva za zumiranje s radnim značajkama serije G Master jednako dobrima kao kod objektiva fiksne žarišne duljine.

To je najbolji 70 – 200 mm f/2,8 objektiv koji sam ikad koristio i doista nisam očekivao toliko poboljšanja na svim područjima.
Petar Sabol

Petar Sabol | Croatia

"Uvijek pokušavam postići da moje fotografije izgledaju još bolje, ma koliko vremena i napora to tražilo"

Povezani članci

Prijavite se za primanje biltena α Universe

Čestitamo! Uspješno ste se pretplatili na bilten α Universe

Unesite valjanu adresu e-pošte

Nažalost, došlo je do pogreške

Čestitamo! Uspješno ste se pretplatili