velika mačka trči kroz šikaru serengetija

Brzina i agilnost

Chris Schmid

Zovem se Chris Schmid i švicarski sam fotograf, istraživač National Geographica, filmaš i filmski snimatelj specijaliziran za povijest prirode na zabačenim lokacijama, pretežno usredotočen na velike mačke. Moj je glavni cilj uvijek jednak: suočiti se s prirodom u samom njezinom srcu kako bih povećao svijest o krhkosti našeg planeta i potaknuo djelovanje s ciljem njegove zaštite. Iskreno sam predan očuvanju divljih životinja te tijesno surađujem s WildAidom, organizacijom posvećenom zaštiti okoliša koja ima sjedište u San Franciscu, s ciljem smanjenja potražnje za ilegalnim proizvodima od divljih životinja. Tijekom 2019. Pokrenuo sam Stay·Wild, internetsku prodavaonicu nakita koja 50 % ostvarene dobiti donira neprofitnim organizacijama kako bi se podržali projekti za očuvanje divljih životinja.

Bili ste jedan od prvih profesionalnih fotografa koji su isprobali Sony Alpha 1; kakvi su bili vaši prvi dojmovi i koje su vam se značajke posebno dopale?   Kad sam prvi put čuo za taj fotoaparat, impresioniralo me to što je konačno postala dostupna opcija fotografiranja velikom brzinom (do 30 snimaka u sekundi) u visokoj rezoluciji (50 MP) – to je najbolje što nudi svaki od tih segmenata. Uz Alpha 1 najzad imam fotoaparat koji može sve i ne mora žrtvovati jedan aspekt u korist drugoga. Kad pođem na snimanje, ne mogu se stalno vraćati do vozila, a u određenim situacijama ni nositi dva fotoaparata. Veliko je poboljšanje moći koristiti isti fotoaparat za sve vrste snimaka koje radim. Drugo je poboljšanje unaprijeđeni sustav automatskog fokusiranja. On je već bio dobar i na drugim fotoaparatima, ali na ovome je zadivljujuće brz, osobito praćenje očiju uz automatsko fokusiranje na velikim mačkama, koje je daleko bolje od ičega što sam dosad koristio. U segmentu videozapisa značajke izgledaju sjajno, što je važno i za moj rad na filmskom snimanju.

velika mačka sjedi na stijeni i motri okoliš

© Chris Schmid | Sony α1 + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS | 1/800s @ f/4.5, ISO 500

Kako po vašem mišljenju ta tehnološka poboljšanja potiču vaš radni proces i kreativnost? Kao što sam rekao, uz brzinu i rezoluciju u istom fotoaparatu daleko mi je lakše pripremiti se za fotografiranje. Znam da ću s modelom Alpha 1 imati brzinu za hvatanje jedinstvenih trenutaka, ali i dovoljnu rezoluciju za obrezivanje slike bude li to potrebno. To mi je vrlo važno, osobito u prizorima lova, kada se sve odvija tako brzo i nikad zapravo ne znate gdje će završiti. Dinamički opseg senzora vrlo je dobar i za očuvanje maksimalne detaljnosti kadra čak i u situacijama s problematičnim osvjetljenjem. Dobar bi primjer bile fotografije snimane u smjeru izvora svjetla; jako volim takve slike s jakim kontrastom, no za njih je potreban dobar dinamički opseg kako bi se sačuvale pojedinosti u sjenama ili svjetlinama, a Alpha 1 u tom pogledu daje zadivljujuće rezultate.

lavica lovi u visokoj travi

© Chris Schmid | Sony α1 + FE 400mm f/2.8 GM OSS + 1.4x teleconverter | 1/640s @ f/4.0, ISO 1000

Koje biste još značajke izdvojili i u kojim okolnostima? Jako me zanimalo isprobati novi sustav za automatsko fokusiranje, posebno ono koje se oslanja na oči životinja. Prilikom prethodnih testiranja nije me posve uvjerilo, ali na ovom fotoaparatu poboljšanja su me zadivila i sada je to nešto na što se u potpunosti mogu osloniti. Bio sam u brojnim situacijama u kojima je npr. lav hodao kroz visoku travu. Na dosadašnjim fotoaparatima Alpha automatsko bi fokusiranje u tim situacijama ponekad malo lutalo i skakalo na vlati trave ispred životinje. Na modelu Alpha 1 ono se savršeno držalo očiju životinje, što se u praksi pokazalo impresivnim.

leopard na stijeni pokazuje zube

© Chris Schmid | Sony α1 + FE 400mm f/2.8 GM OSS + 1.4x teleconverter | 1/800s @ f/5.0, ISO 640

Objektivi i dodatni pribor još su jedna ključna komponenta fotografije i filmskog snimanja. Koje ste objektive i pribor koristili za inicijalno testiranje i zašto? Za snimanje sam koristio Sony FE 400 mm f/2,8 GM. Mislim da je taj objektiv zaslužan za 70 % mojih fotografija. Ponekad bih po potrebi dodao 1,4x pretvarač za dodatni domet, pri čemu nisam primijetio nikakav gubitak na oštrini ili brzini automatskog fokusiranja. Jako volim Sony od 400 mm jer se mogu držati podalje od životinja i pustiti ih da se ponašaju prirodno, ali ujedno i uključiti okoliš u svoje slike. Uz taj objektiv koristio sam i FE 70 – 200 mm f/2,8 GM te FE 100 – 400 mm f/4,5 – 5,6 GM. Ti mi objektivi omogućuju snimanje uz nešto širi kut i obuhvaćanje još više okoliša. Koristio sam i FE 16 – 35 mm f/2,8 GM; rekao bih da je manje od 5 % mojih fotografija snimljeno širokokutnim objektivom, no kad vam on zatreba, doista vam treba i uvijek iz toga nastane nešto fantastično.

mladunče leoparda hoda kroz visoku travu

© Chris Schmid | Sony α1 + FE 400mm f/2.8 GM OSS + 1.4x teleconverter | 1/1000s @ f/4.0, ISO 640

Koji biste savjet dali ambicioznim fotografima koji žele poći vašim stopama?   Kad bih morao dati samo jedan, možda najvažniji savjet, to bi bilo da razmisle prije nego što pritisnu zatvarač. Razmislite što želite stvoriti i postići onim što je pred vama. Budite selektivni sa svojim radovima i ako ne osjetite emociju, možda je bolje da taj trenutak zadržite samo za sebe. Nemojte snimati fotografije samo zato što su lijepe; snimajte ih da biste poslali poruku i podijelili osjećaje.

grupa mladih lavova sjedi na stijeni

© Chris Schmid | Sony α1 + FE 400mm f/2.8 GM OSS + 1.4x teleconverter | 1/640s @ f/5.0, ISO 1250

Imate li kakvu poruku za kraj – zahvalu ili posljednji savjet našim čitateljima Budite svoji, razvijajte vlastiti stil i viziju svijeta. Svatko od nas drukčije doživljava ono što vidi, a vaša fotografija mora biti reprezentacija načina na koji svijet promatrate vi, a ne netko drugi.

Predstavljeni proizvodi

Chris Schmid

Chris Schmid | Switzerland

"Slika je snažna. Jedna snimka može zabilježiti emociju ili pobuditi unutarnje osjećaje."

Slični članci

Prijavite se za primanje biltena α Universe

Čestitamo! Uspješno ste se pretplatili na bilten α Universe

Unesite valjanu adresu e-pošte

Nažalost, došlo je do pogreške

Čestitamo! Uspješno ste se pretplatili