Fokus slike

Andrea Frazzetta | Arktičke daskašice

Slika je bila iz mog projekta posvećenog dvjema sportašicama – Aline Bock i Lena Stoffel – koje su doputovale na otočje Loftoten da bi surfale u ledenim vodama. Dvije arktičke daskašice motivirane su svojom fascinacijom koju osjećaju prema tom sportu, ali i netaknutom prirodom, ljepotom, surovošću i nepredvidljivošću Arktika.

No projekt je postao mnogo više od puke reportaže o daskanju na Arktiku jer mi je pružio priliku da razvijem vještinu vizualnog istraživanja odnosa između ljudi i ekstremnog okružja.

Arktičke daskašice Aline Bock i Lena Stoffel pod sjevernim svjetlom u Kabelvegu na Lofotenu.

© Andrea Frazzetta | Sony α7R III + FE 16-35mm f/2.8 GM | 2s @ f/3.5, ISO 12,800

Ova je fotografija snimljena netom prije ponoći. Temperatura je bila blizu smrzavanju, a Alina i Lena snimljene su kako se dive sjevernom svjetlu iznad fjorda Hopsfjorden na otoku Austvågøyu. Taj divni fjord ima mirnu, ali ledenu vodu u kojoj možete lako veslati i diviti se snježnim visovima na sve strane.

Te sam večeri pratio Aline i Lenu u šetnji oko fjorda te sam ih primijetio kako stoje u tom položaju. Shvatio sam da će s tom pozadinom fjorda, planina i, naravno, sjevernog svjetla to biti sjajna slika. Postavio sam Sony Alpha 7R III s G Master objektivom FE 16 – 35mm f/2,8 G. Napravio sam sve što sam mogao da bih maksimizirao količinu vidljive svjetlosti koju mogu uhvatiti te sam postavio otvor blende objektiva na f/3,5 uz visoku osjetljivost od ISO 12.800. Te su mi postavke dopustile da uđe svjetlo, a da ipak zadržim dobru dubinu polja i oštrinu slike, a koristio sam, naravno, i stativ da bi fotoaparat ostao savršeno nepomičan. Zatim sam zamolio daskašice da budu mirne dok ne prođe ekspozicija.

Bilo je zanimljivo to snimati jer je usprkos noći snijeg služio kao divovski reflektor slabašnog svjetla koje je dopiralo s neba, a i iz seoskih kuća u daljini.

Još prije samo nekoliko godina, dok nisu postojali fotoaparati kakav je Sony Alpha 7R III, bilo bi nemoguće snimiti takvu sliku. Ključna je razlika senzor od 42,4 milijuna piksela jer nudi i nevjerojatne detalje i mogućnost vrlo čistih slika bez smetnji, čak i kada snimate uz tako visoke postavke osjetljivosti. On mi je omogućio da za projekt snimim neke sjajne slike na kojima nisu uhvaćene samo daskašice nego i zadivljujući krajolici i fjordovi od kojih zastaje dah.

Predstavljeni proizvodi

Andrea Frazzetta

Andrea Frazzetta | Italy

"Fotografija je za mene savršen alat za istraživanje te način na koji otkrivam svijet, druge i sebe"

Povezani članci

Prijavite se za primanje biltena α Universe

Čestitamo! Uspješno ste se pretplatili na bilten α Universe

Unesite valjanu adresu e-pošte

Nažalost, došlo je do pogreške

Čestitamo! Uspješno ste se pretplatili