Fokus slike

Jan Tichy | Plesačica

Djevojka na slici veoma je talentirana plesačica. Kada fotografiram plesače ili modele prepuštam im da se samostalno kreću i izražavaju. Trudim se ne davati im previše uputa, već mi je cilj pratiti i snimiti njihove emocije.

Uvijek imam viziju savršenog osvjetljenja. Općenito govoreći, želim da svjetlo u potpunosti obasjava lice osobe i da pada na nju na određeni način. Tada u maloj mjeri dajem upute jer ja mogu vidjeti ono što subjekt ne može. Međutim, tijekom ovog snimanja plesačica je već instinktivno znala kako se kretati, što mi je omogućilo da slobodno fotografiram bez prekida.

U ovom su slučaju izvori svjetlosti bila dva snažna LED svjetla opremljena paraboličnim softboxevima od 120 cm kojima sam dobio prekrasno prigušeno svjetlo. Za fotografiranje sam se koristio fotoaparatom Alpha 9 II i objektivom FE 85mm f/1.4 G Master. Objektiv žarišne duljine od 85 mm nije nešto čime se koristite svaki dan, za razliku od objektiva od 35 mm ili 50 mm koje možete nositi sa sobom i koristiti se njima svakog dana. Objektiv od 85 mm drag mi je jer se odlikuje savršenom perspektivom za portrete zbog čega ne izobličuje glave ili tijela kao što to čini širokokutni objektiv.

portret žene koja rukama dodiruje lice

© Jan Tichy | Sony α9 II + FE 85mm f/1.4 GM | 1/1000s @ f/1.4, ISO 100

Kvaliteta slike dobivena kombinacijom fotoaparata Alpha 9 II i objektiva FE 85mm f/1.4 GM odlična je jer je sve u kadru dodatno izoštreno. Na ovoj slici možete primijetiti kako su detalji oka izuzetno oštri. Za ovakve portrete upotrebljavam funkciju Eye AF jer je praktična i jer svaki put kada želim fokusirati oči subjekta radi savršeno. Sonyjeva tehnologija Eye AF nema konkurencije!

Obožavam to što slika zadržava svoj karakter i prigušenost. Odlikuje se prekrasnim, vrlo blagim bokeh efektom, a način na koji objektiv 85mm G Master snima područja van fokus, počevši odmah nakon izoštrenih područja, je fantastičan.

Na slici poput ove tražim element atrakcije, nešto što će me privući kao da je po prvi put vidim. Stoga ću često snimiti nekoliko sličnih kompozicija i proučiti ih prilikom uređivanja. Koncentrirat ću se na to da pronađem ono nešto što će me privući slici te ću posvetiti dosta vremena da pronađem taj element atrakcije. To može biti kontakt očima, osvjetljenje, boja, tekstura ili pak dio kompozicije. U ovom se slučaju radi o kombinaciji svega navedenog s jednim dodatkom, izraženim obrezivanjem kojim se slici podarila dinamika, a istovremeno stvorile napetost i tajnovitost.

Fotoaparat Alpha 9 II omogućuje mi da ostvarim što sam naumio sa svojim slikama. Jedan je škljocaj dovoljan da me usreći jer osjećam da Alpha 9 II može napraviti snimku baš onako kako je moje oči vide, a to se ne može uvijek reći za sve fotoaparate.

Predstavljeni proizvodi

Jan Tichy

Jan Tichy | Czech Republic

"Fotografija mi je dala najveći dar – pogled na svijet iz jedinstvene perspektive. Okružuje nas toliko ljepote i čarolije koju vrijedi zabilježiti. Samo je nastavite tražiti i uvijek budite spremni"

Povezani članci

Prijavite se za primanje biltena α Universe

Čestitamo! Uspješno ste se pretplatili na bilten α Universe

Unesite valjanu adresu e-pošte

Nažalost, došlo je do pogreške

Čestitamo! Uspješno ste se pretplatili