Fokus slike

Mārcis Baltskars | Čudesna kiša

Odjednom je počelo kišiti. Nikada se ne može predvidjeti hoće li mladenci biti voljni da smoče svoju krasnu odjeću i malo hodaju po kiši, ali to je bila sjajna prilika da se dobije jedinstvena fotografija. Nažalost, ne možete imati vrijeme po narudžbi pa zato mi fotografi koristimo ono što nam priroda da kako najbolje znamo.

Srećom, ovi mladenci imali su povjerenja u mene i bili su spremni na avanturu tog posebnog dana. Hodali smo okolo po mokroj travi sve dok nismo našli najbolji kut, pozadinu i, najbitnije, pozu. Zato su, iako se na slici vidi kišobran, mladenci u stvari bili veoma mokri i promrzli. To je užitak fotografiranja – svaka fotografija ima priču koja se na njoj ni ne vidi.

mladenci se ljube na kiši

© Mārcis Baltskars | Sony α7R IV + FE 70-200mm f/4 G OSS | 1/80s @ f/14, ISO 100

Snimio sam tu fotografiju Sonyjevim fotoaparatom Alpha 7R IV i objektivom FE 70-200mm f/4 G OSS. Većinu vremena radim s tim fotoaparatom, a za vjenčanja je upravo savršen. Ima senzor od 60 megapiksela koji mi omogućuje da stvaram velike printove pune detalja bez gubitka na kvaliteti. Na vjenčanjima se sve odvija veoma brzo pa moram brzo reagirati. To znači da mi kadriranje nije uvijek savršeno. Zato kada u naknadnoj obradi moram obrezati sliku, Alpha 7R IV daje rezoluciju koja je dovoljno visoka da mogu postići idealnu kompoziciju.

Tog popodneva baš je jako kišilo, što bi otežalo fokusiranje na bilo kojem drugom fotoaparatu. Ali zahvaljujući Sonyjevoj funkciji Eye AF, bez problema sam doveo mladence u fokus, a kapljice kiše stvorile su krasnu maglovitu pozadinu.

Podesio sam otvor blende objektiva na f/14. Ne bi bilo moguće snimiti tu fotografiju širokokutnim objektivom. Snimanje objektivom žarišne duljine 70 – 200 mm pri takvom otvoru blende daje veću dubinu polja i dramatičniji efekt. U ovom slučaju time se pojačava dojam prisutnosti kiše. Točno sam to želio postići na ovoj fotografiji – osjećaj da promatrač ne samo da vidi kišu, nego da je i osjeća. A ako ja, kao fotograf, uspijem fotografijom prenijeti ljudima ne samo informaciju, nego i osjećaj, tada znam da sam dobro obavio posao.

Vrijednost te fotografije ne leži samo u slici, nego i u tome da ona daje mladencima uspomenu na razne detalje dana vjenčanja, kao što su vrijeme, čudesna kiša i mokre cipele. S godinama se takvi detalji obično zaborave, ali fotografije nas još dugo podsjećaju na te uspomene, osjećaje i zov avanture života.

Za mene ta slika predstavlja srž zaljubljivanja – to da ništa na ovom svijetu nije važnije od neke osobe i da dok god ste zajedno možete uživati u trenutku i biti sretni, makar se cijeli svijet okrenuo naopačke.

Predstavljeni proizvodi

Mārcis Baltskars

Mārcis Baltskars | Latvia

"Najbolja stvar sa slikama je ta što se nikad ne mijenjaju, čak ni kad se promijene na njima prikazani ljudi." – Andy Warhol

Povezani članci

Prijavite se za primanje biltena α Universe

Čestitamo! Uspješno ste se pretplatili na bilten α Universe

Unesite valjanu adresu e-pošte

Nažalost, došlo je do pogreške

Čestitamo! Uspješno ste se pretplatili