odraz snijegom prekrivenih planina u mirnom jezeru

Profil objektiva | FE 12-24mm f/2.8 GM

Michael Schaake

Kada Michael Schaake sprema fotografsku opremu koju će ponijeti na neku od svojih epskih avantura, Sonyjev superširokokutni objektiv FE 12-24mm f/2.8 G Master među prvima je koji će završiti u njegovoj torbi.

“Najveća prednost koju mi pruža je to što mogu jednom snimkom obuhvatiti veliki dio krajolika,” kaže ovaj fotograf iz Njemačke specijaliziran za divlje životinje i prirodu. Snimanje veličanstvenih vidika Michaelu je važno jer gledatelja želi povesti na putovanje do lokacije koju je snimao.

sunce zalazi iznad oceana natkrivenog oblačnim nebom

© Michael Schaake | Sony α7R IV + FE 12-24mm f/2.8 GM | 1/800s @ f/4.5, ISO 100

Ako pak snimate noćno nebo, bilo da se radi o Mliječnoj stazi ili polarnoj svjetlosti, potreban vam je širokokutni objektiv poput ovog jer je nebo tako prostrano, a vi želite snimiti sva prekrasna svjetla dok se pojavljuju.”
polarna svjetlost iznad snježnog prizora

© Michael Schaake | Sony α7R V + FE 12-24mm f/2.8 GM | 10s @ f/3.2, ISO 2500

Na Michaelovim avanturama u Norveškoj Sonyjev objektiv 12-24mm f/2.8 G Master zaista se iskazao. Njegova najkraća žarišna duljina od 12 mm u kombinaciji s otvorom blende f/2,8 omogućila je snimanje i najslabije vidljivih zvijezda. Prilikom snimanja noćnog neba razlika od jednog korak otvora blende u usporedbi s f/4 objektivom za zumiranje opetovano se dokazala.

“Potrebna vam je sva dostupna svjetlost,” napominje Michael. “Otvor blende f/2,8 uglavnom mi nije potreban za snimanje krajolika jer želim postići najveću dubinu polja kada je to moguće. Meni je stoga zapravo potreban kako bih uhvatio većinu svjetla koje noćno nebo pruža.”

polarna svjetlost i mliječna staza iznad mirnog jezera

© Michael Schaake | Sony α1 + FE 12-24mm f/2.8 GM | 15s @ f/2.8, ISO 6400

Objektivom za zumiranje FE 12-24mm f/2.8 G Master Michael je snimio jednu od svojih omiljenih novijih fotografija polarne svjetlosti iznad jezera kraj sela Kvikkjokk u Švedskoj.

“Sjećam se kada sam snimio ovu fotografiju, bio je to stvarno prekrasan trenutak. Bilo je veoma mirno. Vjetar nije nimalo puhao, stoga je odraz stabala na vodi bio savršen. Vidimo i dio Mliječne staze koja vodi naš pogled prema sredini fotografije. Polarna svjetlost s lijeve strane pak vodi pogled gotovo do iste točke, s dva stabla malo udesno. Osobno je smatram veoma lijepo uravnoteženom fotografijom.”

samotno stablo na vrhu planine u zoru

© Michael Schaake | Sony α7R IV + FE 12-24mm f/2.8 GM | 1/5000s @ f/3.2, ISO 100

Michael se mogao koristiti objektivom fiksne žarišne duljine, no 12 – 24 mm žarišna duljina pružila mu je svestranost koja je pogotovo važna kada pješačite prirodom. “Ja nisam jedan od onih koji će dopješačiti negdje i onda satima čekati da snimim fotografiju. Uvijek sam u pokretu, hodam ili pješačim.” S time u vidu, Michael želi da svaki gram kojim optereti svoju torbu za fotoaparat ima svoju svrhu.

drveni mol nad mirnim jezerom

© Michael Schaake | Sony α7R IV + FE 12-24mm f/2.8 GM | 117s @ f/16, ISO 200

“Ovaj je objektiv svestraniji od onog od 24 mm. Taj je samo ponekad dovoljno širok, dok je onaj od 14 mm ponekad ili preširok ili nedovoljno širok. Sonyjev 12 – 24 mm objektiv za mene predstavlja nadaleko najsvestraniju opciju. U većini slučajeva ponijet ću i objektive FE 24-105mm f/4 G OSS i 70-200 GM II. Na taj sam način spreman za sve moguće situacije.”

suncem obasjana planina odražava se u mirnom jezeru

© Michael Schaake | Sony α7R V + FE 12-24mm f/2.8 GM | 1/60s @ f/22, ISO 250

Ponekad upotreba objektiva za zumiranje predstavlja popriličan kompromis u usporedbi s objektivima fiksne žarišne duljine. No, zahvaljujući dizajnu objektiva 12-24mm f/2.8 G Master nema potrebe za kompromisima. Michael optičku kvalitetu smatra i više nego dovoljnom za upotrebu s njegovim Sonyjevim fotoaparatima Alpha 7R IV i Alpha 7R V od 61 megapiksela.

“Ovo je poseban objektiv. Iznimno je oštar s posve otvorenom blendom pri f/2,8, no f/8 je idealna postavka. Slike su u kutovima oštre i nema izobličenja.”

voda teče preko stijena u planinama

© Michael Schaake | Sony α7R IV + FE 12-24mm f/2.8 GM | 6s @ f/14, ISO 100

Među Michaelovim omiljenim fotografijama snimljenima 12 – 24 mm objektivom je jedna snimljena na otoku Skye.

Sjećam se da se vrijeme stalno mijenjalo. U jednom su se trenu oblaci razmaknuli i sunce je provirilo prekrasnim, dramatičnim svjetlom. Prednost žarišne duljine od 12 mm je ta da sam se mogao približiti rijeci, stoga možete vidjeti sve detalje i teksture stijena koje je sunce osvijetlilo.”
sunčeva svjetlost prodire kroz stabla u šumi

© Michael Schaake | Sony α1 + FE 12-24mm f/2.8 GM | 1/30s @ f/16, ISO 100

Kada vremenski uvjeti to dopuštaju, Michael ne zazire od snimanja izravno u sunce kako bi postigao prekrasan efekt zvjezdastog 18-kračnog sunca zahvaljujući 9 zaobljenih listića otvora blende objektiva. “Uvijek kadriram tako da je grana ili udaljeno stablo ravno ispred sunca kako bih postigao zvjezdasti efekt, no nikada nemam problema s odbljescima ili pojavom točaka, osim ako ne idem do krajnjih granica ili ako namjerno ne želim da su na snimci.”

mala kuća na vrhu planine u zoru

© Michael Schaake | Sony α1 + FE 12-24mm f/2.8 GM | 1/320s @ f/18, ISO 100

Općenito govoreći, radne značajke objektiva FE 12-24mm f/2.8 G Master su iznimne, što Michael i brojni drugi fotografi i očekuju kada vide crveni logotip serije G na Sonyjevom objektivu. “G Master simbol je kvalitete, tako da možete biti sigurni da se radi o savršenom objektivu.”

Predstavljeni proizvodi

Michael Schaake

Michael Schaake | Germany

"Uhvatiti trenutak i vidjeti dramatičnu ljepotu prirode iznimno je osobno iskustvo koje nadahnjuje. Kada dijelim fotografije, želim i druge povesti sa sobom na to putovanje"

Povezani članci

Prijavite se za primanje biltena α Universe

Čestitamo! Uspješno ste se pretplatili na bilten α Universe

Unesite valjanu adresu e-pošte

Nažalost, došlo je do pogreške

Čestitamo! Uspješno ste se pretplatili