Detalji Alpha Universe priče
Njujorško stanje uma

Ron Timehin

Baš kao i kod fotografiranja pejzaža, za snimanje grada nije dovoljno samo se pojaviti. Morate biti na pravom mjestu u pravo vrijeme. Upravo je zbog toga projekt Rona Timehina u New Yorku tako živopisan. Mješavina popularnih i nepoznatih scena, od zore do sumraka, snimana je u razdoblju od pet dana za lokalni lanac hotela te se temeljila na iskustvu snimanja pejzaža i putovanja te ranijeg rada za popularne robne marke u Londonu.

 

Ron Timehin sony alpha 7RM3 odbljesak americke zastave u prozoru automobila nocu

© Ron Timehin | Sony α7R III + FE 35 mm f/1,4 ZA | 1/125 s @ f/6,3, ISO 125

"Osoblje hotela Indigo vidjelo je moj Instagram te utvrdilo da je upravo to ono što traže – kampanja koja će povećati interes za odsjedanje u hotelu na Manhattanu i koja povezuje hotel s pričom grada."

Kako nalaziš sjajne lokacije, posebno u gradu u kojem ne živiš?

 

Ron Timehin sony alpha 7RM3 mracni tunel u new yorku s grafitima po zidovima

© Ron Timehin | Sony α7R III + FE 12 – 24 mm f/4 G | 1/60 s @ f/7,1, ISO 1000

"Turistička mjesta ne možete u potpunosti izbjeći, no ja ih se klonim i tražim prizore koji su malo skriveniji. Koristio sam iste metode kao i u Londonu – kombinaciju traženja fotografija na internetu, ali i mjesta kao što su kafići na vrhovima krovova. Svaki grad nudi sjajne poglede, a jedna je snimka upravo odavdje, iz kafića hotela Indigo."

 

Ron Timehin sony alpha 7RM3 kutna zgrada u new yorku ispred koje prolazi zuti taksi

© Ron Timehin | Sony α7R III + FE 35 mm f/1,4 ZA | 1/160 s @ f/8,0, ISO 640

Naravno, dobro je imati i povjerljive informacije. "Na Instagramu imam veze u New Yorku i u toj mreži razmjenjujemo dobre lokacije. Ja im pokažem svoje lokacije, a oni vrate uslugu!"

Budući da je imao samo tjedan dana za snimanje, Ron je morao puno raditi. "Preferiram raditi na taj način, ući u ritam i sve što s time ide, jer kada se projekt rastegne na dulje razdoblje, mogu izgubiti motivaciju i usredotočenost. Jedini je nedostatak bio što sam, baš kao i kod snimanja pejzaža, bio vrlo ovisan o vremenu. Zbog toga sam većinu vremena proveo vani snimajući izlazak i zalazak sunca. Kao i kod snimanja prirode, izbjegavam podnevne sate jer je osvjetljenje manje interesantno. S obzirom na to da sam puno bio vani, dobio sam dobru kombinaciju uvjeta, uključujući maglu koja je uvijek dobrodošla. Veliki sam pobornik teorije da loši vremenski uvjeti rezultiraju sjajnim slikama."

Ron Timehin sony alpha 7RM3 tracnice u new yorku uz most brooklyn vidljiv u magli

© Ron Timehin | Sony α7R III + FE 12 – 24 mm f/4 G | 1/320 s @ f/8,0, ISO 640

Ron koristi opremu tvrtke Sony otkad je kupio prvi a7R, a sada je otkrio da je novi komplet bez zrcala puno bolji za putovanja od velikih i teških DSLR-ova. O snimanju pomoću fotoaparata a7R III kaže sljedeće: "Detalji su fantastični, a da bih bio siguran da je oštrina najveća koju senzor omogućuje, fokusiram ručno, a pri tome mi je vrlo korisna značajka vršnih vrijednosti fokusa u tražilu; svoju sam postavio na žutu jer se ističe u urbanim scenama."

 

Ron Timehin sony alpha 7RM3 pogled prema gore prema cetiri nebodera u new yorku

© Ron Timehin | Sony α7R III + FE 12 – 24 mm f/4 G | 1/250 s @ f/8,0, ISO 100

"Nisam ni bio svjestan koliko korištenje elektroničkog tražila i kvalitetnog nagibnog LCD-a može utjecati na moj rad. Postoji toliko značajki bez kojih više ne bih mogao. U mnogim se fotografijama fokusiram na simetriju, pa mi rešetke za pretpregled olakšavaju rad, i to na tražilu, ali i na zaslonu. No najvažnija mi je stvar prilikom fotografiranja pretpregled ekspozicije. Ta mi značajka štedi puno vremena te je ključna u gužvama i prizorima na ulicama gdje je iščekivani trenutak vrlo lako propustiti."

Ron Timehin sony alpha 7RM3 taksiji u new yorku okruzeni parom koja izlazi iz sahtova

© Ron Timehin | Sony α7R III + FE 50 mm f/1,4 ZA | 1/400 s @ f/4,0, ISO 100

Ron više voli raditi snimajući iz ruke bez stativa, no kaže da mu korištenje stativa u New Yorku, za razliku od Londona, nikad nije predstavljalo problem. "Jedna od snimki ovdje prikazuje vlak koji se kreće u podzemnoj željeznici, što ne bih mogao snimiti u Londonu jer su stativi u londonskom Tubeu zabranjeni. Budući da sam većinu vremena na nogama, pokušavam raditi bez stativa koji mi je dodatni teret, pa mi je optička stabilizacije slike na fotoaparatu a7R III od presudne važnosti."

Ron Timehin sony alpha 7RM3 duga ekspozicija podzemnog vlaka koji prolazi kroz stanicu astor

© Ron Timehin | Sony α7R III + FE 12 – 24 mm f/4 G | 6 s @ f/18, ISO 50

Širok asortiman objektiva Alpha ključan je za Ronove gradske projekte.

"Imam objektiv od 12 – 24 mm, ali pretežito ga koristim na vrhu zgrada ili za interijere jer u gradskoj gužvi dulji objektivi kao što su 50 mm ili 70 – 200 mm pojednostavnjuju okruženje, što daje čišću kompoziciju. 70 – 200 mm zbog težine rijetko nosim u razgledavanje, ali uvijek pokušavam pronaći mjesto na kojem će mi pomoći i omogućiti snimanje sjajnih snimki."

Ron Timehin sony alpha 7RM3 nocni pogled na manhattan uz most brooklyn u daljini

© Ron Timehin | Sony α7R III + FE 35 mm f/1,4 ZA | 30 s @ f/10, ISO 100

Njegov najdraži objektiv? "35 mm. Tako je svestran i pogled kroz njega tako je ljudski – to je savršen objektiv za pričanje priča u urbanom okruženju te je zajedno s fotoaparatom a7R III zaista udahnuo život ovom projektu."

Predstavljeni proizvodi
ILCE-7RM3
Alpha 7R III 35mm punog kadra s autofokusom

ILCE-7RM3

SEL35F14Z
Distagon T* FE 35 mm F 1,4 ZA

SEL35F14Z

SEL50F14Z
Planar T* FE 50mm F1.4 ZA

SEL50F14Z

 

SEL1224G
FE 12-24mm F4 G

SEL1224G

 

Slični članci
Ron Timehin
Alpha Universe

Ron Timehin

UK

"Fotografija mi pruža mogućnost analize, uvažavanja i tumačenja svijeta koji me okružuje. Ona mi daje priliku da se izrazim putem medija koji istodobno dokumentira trenutke otrgnute od vremena. U suštini, to je moj kreativni, vizualni dnevnik."

Prikaz profila


x