james matthews stoji na planini s kamerom sony fx6

Vatreno nebo | Kratak film, FX6

James Matthews

Ja sam James Matthews, snimatelj, Youtuber i Sonyjev ambasador iz Essexa u Velikoj Britaniji. Snimanjem se bavim još otkako mi je bilo 14 godina te sam tijekom godina zaključio da nadahnuće pronalazim u emotivnim elementima kao što su priroda, ljudi i glazba. Kombinacija tih triju elemenata u meni budi određeni osjećaj koji potom izražavam kroz film.

Vatreno nebo

U kratkom filmu „Vatreno nebo” gledatelje vodim na put prepun strahopoštovanja i pustolovina dok proživljavaju nevjerojatne trenutke u prirodi i uživaju u prekrasnim krajolicima koje je doživio glavni lik Luke. Lukea pratimo u teškim, ali prekrasnim uvjetima otoka Madeira gdje se penje na vrh otoka i doživljava vatreno nebo.

james matthews čuči u magli s kamerom sony fx6

Prvi dojmovi nakon snimanja kamerom Sony FX6

Omiljena značajka kamere FX6 svakako mi je varijabilni ND filtar i mogućnost njegove upotrebe u automatskom načinu rada. Ta mi je značajka ključna da mogu zadržati dosljedan izgled tijekom cijelog filma bez smanjivanja kvalitete slike da bih postigao odgovarajuću ekspoziciju. Varijabilni ND filtar omogućuje zadržavanje konstantne brzine zatvarača i dubine polja, što mi daje željenu dosljednost.

Još jedno poboljšanje koje cijenim pri snimanju su boje. Zacijelo su najbolje koje sam vidio ako se izuzmu kinokamere tvrtke Sony Venice i FX9. Boje su iznimno vjerne, a čak i više uz profil slike S-Cinetone. Obuhvaćaju i 10-bitnu internu dubinu boja, što slici daje bolji prikaz jako osvijetljenih dijelova (npr. nema gubitka bijele u oblacima na svijetlom nebu, npr.), a dodatno i više fleksibilnosti u postprodukciji.

Tu su i performanse kotrljajućeg zatvarača, što je još jedno meni dobrodošlo poboljšanje. Veliki sam ljubitelj snimanja iz ruke s puno pokreta fotoaparata i panoramskih snimaka. Kotrljajući zatvarač gotovo ne postoji u ovom fotoaparatu te mi dopušta da pouzdano upravljamo ovim pokretima ne brinući o previše ravnih crta koje se savijaju u pozadinu snimki.

james matthews drži kameru sony fx6 s pričvršćenim objektivom od 24 – 105 mm

Izgled slike i objektivi korišteni tijekom snimanja

Da biste postigli određene izglede, morate odabrati različite žarišne duljine da biste izrazili različite emocije i ispričali priču. Za brojne kadrove ovog kratkog filma koristio sam Sony G Master FE 16 – 35 mm f/2,8 pri 35 mm. Htio sam postići sredinu između krupnog plana lika i njegova prikaza u okruženju, koje je bilo važan element priče. Za krupne kadrove glavnog lika koristio sam Sony FE 85 mm f/1,8 da bih ga izolirao od pozadine i određene prikaze fokusirao na njegove izraze lica i emocije. Zahvaljujući brzom otvoru blende objektiva f/1,8 u kombinaciji sa senzorom punog kadra kamere FX6 i internim ND filtrom, uspio sam postići iznimno plitko polje kad sam htio izolirati lik, a da pritom ne mijenjam izgled snimke. Važno je mijenjati ta dva objektiva da bi se prikazao razvoj emocija lika i promjene okruženja u kojem se nalazio

james matthews prilagođava postavke izbornika na kameri sony fx6

Savjeti za snimanje uz Sony FX6 i završne misli

Kratak savjet svima koji snimaju kamerom Sony FX6: oslonite se na novi varijabilni ND: Ako imate u glavu viziju ili određeni izgled, nemojte misliti da morate pristati na kompromis da biste zadržali odgovarajuću ekspoziciju. Uz varijabilni ND filtar možete biti kreativniji i slobodniji pri snimanju. Ova je kamera fantastičan alat za snimatelje: poni kadar, izvrsne radne značajke pri slabom osvjetljenju, varijabilni ND te sjajna 10-bitna obrada boja. Osmišljena je za sjajnu kinematografiju i postizanje osobnog izgleda. Jednostavno postavite rasvjetu i počnite snimati!

Predstavljeni proizvodi

James Matthews

James Matthews | UK

"Moj je rad nadahnut emocijama. Kada publika gleda moj film, želim u njima izazvati određene osjećaje i povesti ih na putovanje."

Povezani članci

Prijavite se za primanje biltena α Universe

Čestitamo! Uspješno ste se pretplatili na bilten α Universe

Unesite valjanu adresu e-pošte

Nažalost, došlo je do pogreške

Čestitamo! Uspješno ste se pretplatili