veliki kit s mladunčetom pliva kroz zrake svjetlosti

Istraživanje oceana

Ricardo Nascimento

Voda je oduvijek privlačila Ricarda Nascimenta. “Bodyboardam i lovim valove od kada sam imao 12. Moj je otac oduvijek strastveno volio ocean. Zajedno bismo pecali iz čamčića kada sam bio mlađi,” prisjeća se. Ricardo je sada svoju karijeru posvetio snimanju u moru, fotografirajući i snimajući nevjerojatna stvorenja koja žive ispod valova svojim fotoaparatom Sony Alpha 1.

Ricardo je nedavno snimao na Azorima zajedno s tvrtkom Futurismo Azores Adventures koja organizira izlete za turiste koji s broda žele vidjeti kitove i ostala nevjerojatna morska stvorenja koja žive u okolici otoka. Tvrtka ima certifikat udruženja World Cetacean Alliance (WCA), najveće organizacije za zaštitu mora na svijetu, a uz to i angažira morske biologe koji prate i istražuju ulješure i druge životinje kako bi naučili više o njihovom ponašanju. Tu na scenu stupa Ricardo.

“Sve što vidim ispod površine, ja snimim i fotografiram,” kaže. “Snimam ulješure, oceanske dupine, kornjače, dupine, hobotnice, meduze, a što više sadržaja snimim, to će biolozi moći bolje identificirati i istražiti pojedine životinje.”

narančasta kornjača nepomično stoji ispod površine

© Ricardo Nascimento | Sony α1 + FE PZ 16-35mm f/4 G | 1/400s @ f/8.0, ISO 1000

Rezolucija od 50 megapiksela fotoaparata Sony Alpha 1 za fotografije, odnosno 8K za videozapise Ricardu omogućuje izradu snimaka toliko detaljnih da se mogu upotrijebiti za praćenje pojedinačnih kitova i učenje o njihovom ponašanju. Kao i kod drugih projekata zaštite divljih životinja, fotografije i videozapisi također pričaju priču za koju se Ricardo nada da će naći odjeka kod ljudi.

“Ulješure se zbog ulja na Azorima lovilo više od 200 godina, no danas su zaštićena vrsta. Nevjerojatne su. Zaranjaju do dubine od 2500 metara i ispod površine ostaju do 45 minuta u komadu, no ako ih ljudi ne vide, neće suosjećati s njima te nikada neće uložiti truda u zaštitu oceana. Budući da možemo identificirati kitove te smo im nadjenuli imena, mislim da je ljudima sada lakše imati razumijevanja. Kada ispričate priču pojedinačne životinje, suosjećate s njome. To je jedna od stvari koju sam otkrio da mogu postići fotoaparatom, objektivom i kućištem za podvodno snimanje.”

veliki kit napola ispod površine oceana

© Ricardo Nascimento | Sony α1 + FE PZ 16-35mm f/4 G | 1/125s @ f/8.0, ISO 4000

Već prvi put kada je Ricardo postavio svoj Sony Alpha 1 u kućište za podvodno snimanje, znao je da je to fotoaparat za njega. “Kada sam prvi put isprobao fotoaparat Alpha 1, pomislio sam kako je vrijeme za promjenu.” Ricardo nije bio zadovoljan kako je njegov prethodni DSLR fotoaparat funkcionirao pod vodom, kao ni činjenicom da mu je za snimanje videozapisa trebala teška kinematografska kamera. Fotoaparat Alpha 1 Ricardu je pružio spoj fotoaparata i kamere u jednom uređaju i sada istim kućištem fotoaparata može snimati zapanjujuće fotografije i videozapise.

“Moja kinematografska kamera s objektivom teži oko 14 kg kada je sve postavljeno. Dakle, s tim opterećenjem ja skačem s broda, ronim, izranjam i izvlačim se iz mora, i to ponekad do 50 puta dnevno, a to ostavlja svoj trag na mom tijelu. Fotoaparat Alpha 1 mnogo je lakši i lakše je njime manevrirati. Mogu plivati brže, a time imam bolje šanse da snimim nevjerojatne fotografije i videozapise.”

jato kitova ispod površine

© Ricardo Nascimento | Sony α1 + FE PZ 16-35mm f/4 G | 1/125s @ f/8.0, ISO 2500

Valja spomenuti da Ricardo roni na dah. Ne koristi se ronilačkom opremom, već zadržava dah i roni što dublje i duže može. “Tijekom zarona dah mogu držati do dvije minute,” kaže. “Uvijek kada snimam videozapise uspijem postići stanje koncentracije i krajnje se opustim. Prekrasan je osjećaj biti sa životinjom pod morem, no uvijek morate voditi računa o tome da ne možete predugo ostati jer može doći do nesreće.”

Pod morem Ricardo se mora uhvatiti u koštac i s uvjetima snimanja. “Svjetlo nije najveći problem jer postoje rješenja za njega. Fotoaparat Alpha 1 s pouzdanjem mogu postaviti na ISO 4000,” kaže Ricardo. “Ono što je pak veliki problem je gubitak boja kada prijeđete određenu dubinu. To znači da će fotografija snimljena blizu površine izgledati odlično, no na dubini od recimo 10 metara izgledat će veoma plavo. Fotoaparatom Alpha 1 mogu raditi nekomprimirane slike u RAW formatu za najveću razinu detalja, a potom popravljati boje u pojedinačnim datotekama.”

dva kita se mimoilaze

© Ricardo Nascimento | Sony α1 + FE PZ 16-35mm f/4 G | 1/125s @ f/8.0, ISO 2500

Kako bi biolozi mogli identificirati kitove, što rade tako da im proučavaju repove, ključno je snimiti detalje. “Većina fotografija i videozapisa snimljena je na površini, kada kit izranja prije novog zarona. Stoga imate tisuće fotografija repova kitova kojima možete jednostavno pristupiti i putem njih identificirati kitove. Pod vodom moram snimiti detalje repa kako bismo mogli identificirati kita i njegovu lokaciju dodati u bazu podataka.” Biolozi su navikli promatrati ove životinje s broda, no mi im dajemo priliku da vide ponašanje ovih životinja ispod površine.

Kako bi mogao snimiti detalje i zapanjujuće podvodne prizore, Ricardo sa svojim fotoaparatom Alpha 1 upotrebljava dva objektiva, FE 12-24mm f/2.8 GM i FE PZ 16-35mm f/4 G. “Uglavnom se koristim 12 – 24 mm objektivom ako znam da ću snimati samo kitove, no ako ću snimati razne objekte, primjerice kitove na udaljenosti od 15 m, dupine na 2 m i portugalske galije na 30 cm, koristit će su 16 – 35 mm objektivom, mojim prvim izborom za podvodni rad.”

portugalska galija napola ispod površine

© Ricardo Nascimento | Sony α1 + FE PZ 16-35mm f/4 G | 1/125s @ f/13, ISO 1600

Sony je podržao Ricarda na njegovim nedavnim morskim projektima, pruživši mu pomoć i savjete koji su se pokazali ključni za njegov rad. “Objektivi ispod površine funkcioniraju drugačije,” kaže Ricardo. “Zahvaljujući podršci koju mi je Sony pružio mogao sam isprobati različite objektive i vidjeti kako rade pod morem, a da ih nisam morao prvo kupiti. To mi je pružilo veliku slobodu u pogledu odabira najboljih alata za rad na projektu. Sony također mogu nazvati i postaviti tehnička pitanja o fotoaparatima. Sa Sonyjem imam stvarno odlično partnerstvo.”

Kako je podvodna fotografija fizički veoma naporna, Ricardo ponekad propituje svoj odabir karijere. “Teško je. Često ćete početi osjećati fizičku bol. Svakog dana provodite sate i sate u moru. Kada dođete kući, svu opremu morate oprati. Morate izraditi sigurnosne kopije fotografija i videozapisa. Sve torbe morate ponovno spakirati kako treba, napuniti telefon, napuniti fotoaparate, očistiti kućište fotoaparata za podvodno snimanje i onda još pokušati odspavati šest sati kako biste sve mogli ponoviti idućeg dana. Na fotografijama ili videozapisima sve uvijek izgleda mnogo romantičnije nego što stvarno je, no sve se isplati zbog trenutaka kada se nađete osupnuti jer ste u prisutnosti tih nevjerojatnih bića.”

“Obožavam to, obožavam cijeli proces. Da je jednostavno, ne bih se time bavio. Prilagodljivost fotoaparata Alpha 1 sigurno mi pomaže izraditi takve snimke koje bi mi sa starim fotoaparatom i opremom možda promakle.”

Predstavljeni proizvodi

Povezani članci

Prijavite se za primanje biltena α Universe

Čestitamo! Uspješno ste se pretplatili na bilten α Universe

Unesite valjanu adresu e-pošte

Nažalost, došlo je do pogreške

Čestitamo! Uspješno ste se pretplatili