prodajni automati u tokiju u sumrak

Daleko od gomile: detalji Japana

Gábor Erdélyi

Ako pogledajte novosti na Instagramu Gábora Erdélyija, vidjet ćete različite portretne i komercijalne fotografije. „U osnovi se smatram portretnim fotografom”, kazao nam je. „Jako me zanimaju ljudi, ali snimam i modne i arhitekturne fotografije te fotografije interijera, vjenčanja i životnog stila. Ne fokusiram se samo na jednu temu.”

 japanska kada ispred prozora

© Gábor Erdélyi | Sony α7R III + FE 12-24mm f/4 G | 1/400s @ f/7.1, ISO 1250

S obzirom na vrijeme koje posvećuje portretima, iznenađujuće je vidjeti Gábora da radi na dugogodišnjem osobnom projektu bez ljudi. Čine ga tisuće fotografija sitnih, prekrasnih detalja koje je snimio na svojim putovanjima u Japan, zemlju koju posjećuje svake godine još od prvog posjeta 2016. Svaki put sa sobom obavezno ponese fotoaparat Sony Alpha koji trenutno koristi i za koji od milja zna kazati da mu je „partner u stvaranju”.

izlog u tokiju

© Gábor Erdélyi | Sony α9 + FE 50mm f/1.8 | 1/400s @ f/4.5, ISO 100

Dok je snimao uobičajene turističke fotografije Tokija, Gábor je smatrao da ne prenosi pravu dušu Japana, pa je počeo istraživati njegove ruralnije dijelove. „Posjetili smo dolinu Iya na otoku Shikoku i tamo sam se istinski zaljubio u Japan. Osvojila su me usporena, poluprazna mala sela, gostoljubivi ljudi, iznimno čisti, ali često dotrajali objekti i tišina. Tamo sam počeo fotografirati sitne detalje, možda međusobno nepovezane, ali karakteristične za ovu seriju.”

blaga svjetlost dopire kroz prozor s lišćem u pozadini

© Gábor Erdélyi | Sony α9 + FE 50mm f/1.8 | 1/160s @ f/5.0, ISO 500

„Prvi se put u životu nisam fokusirao na ljude”, kazao je. „Umjesto na ljude, fokusirao sam se na predmete koje su ljudi izradili te na njihovu prolaznost i na prolaznost vremena. Pritom sam koristio tehnike koje sam naučio tijekom svoje fotografske karijere.”

toranj osvijetljen narančastom svjetlošću okružen maglom noću

© Gábor Erdélyi | Sony α9 + 135mm f/2.8 | 1/160s @ f/4.0, ISO 2000

„Na svako putovanje ponesem drugi fotoaparat. Koristio sam Sony Alpha 9, Alpha 7 RII, Alpha 7R III i Alpha 7R IV. Obožavam te fotoaparate, obožavam njihove male dimenzije u odnosu na DSLR-ove jer su veličina i težina iznimno važne na ovakvim putovanjima. No tu su i ključne značajke: brzina snimanja za ulične fotografije, kvaliteta slike uz visoke ISO postavke za snimanje noću i nevjerojatno brzo fokusiranje. Ne zaboravimo Eye AF za slučajeve kada snimam portrete. To su moji glavni fotoaparati za putovanja i posao.”

muškarac na biciklu gleda u telefon

© Gábor Erdélyi | Sony α9 + 18mm f/2.8 | 1/160s @ f/5.0, ISO 2500

Kao što svaki fotograf zna, cilj je uvijek putovati sa što manje opreme, ali nagonu za pakiranje još jednog objektiva teško je odoljeti. Premda je Gábor pokušao svesti broj svojih objektiva na minimum, svejedno je ponio objektive FE 24 – 70 mm f/2,8 GM, FE 12 – 24mm f/4 G i FE 70 – 200 mm f/2,8 GM OSS.

žena stoji ispred zgrade sa žutim pročeljem

© Gábor Erdélyi | Sony α9 + FE 50mm f/1.8 | 1/1600s @ f/4.5, ISO 100

„O objektivu koji ću uzeti određenog dana uvijek odlučujem ujutro. Ako uzmem samo jedan, najčešće je to FE 24 – 70 mm f/2,8 GM, koji nosim oko vrata”, objasnio je Gábor.

Projekt sada obuhvaća tisuće slika. „Dosad sam obradio 2300 fotografija sa svojih putovanja u Japan. Taj sam broj uspio suziti na približno 400 fotografija. Poslije ih namjeravam urediti za album”, otkrio je Gábor.

Kao i svakom fotografu, odabir najboljih slika nije lak. „Osobno iskustvo veže me uz svaku fotografiju i teško odlučujem priča li neka priču samo meni ili i svima drugima”, objasnio je.
dvije osobe prelaze ulicu na pješačkom prelazu u tokiju

© Gábor Erdélyi | Sony α9 + FE 50mm f/1.8 | 1/640s @ f/8.0, ISO 320

Gábor svim fotografima savjetuje da se prihvate ovakvog osobnog fotografskog projekta. „Osobni projekti, radost fotografiranja i inherentni doživljaj pomažu vam da shvatite da fotografi imaju jedno od najljepših zanimanja na svijetu”, kazao je Gábor.

potrgani dječji tobogan u parku u tokiju

© Gábor Erdélyi | Sony α9 + 18mm f/2.8 | 1/250s @ f/5.0, ISO 400

„Stvaranje fantastično utječe na vas. Daje vam samopouzdanje i osjećaj postignuća, puni vas energijom i pruža vam priliku da pokažete svoju osobnu viziju”, nastavio je. „Definitivno svakome preporučujem da uzme fotoaparat da bi mogao iskusiti taj osjećaj. Ne morate postati profesionalni fotograf da biste snimali fantastične fotografije.”

Gábor Erdélyi

Gábor Erdélyi | Hungary

Jedno je snimiti fotografiju izgleda osobe, a druga snimiti portret onoga što ta osoba zapravo jest.

Povezani članci

Prijavite se za primanje biltena α Universe

Čestitamo! Uspješno ste se pretplatili na bilten α Universe

Unesite valjanu adresu e-pošte

Nažalost, došlo je do pogreške

Čestitamo! Uspješno ste se pretplatili