terenac brončane boje parkiran na trgu

Osvajanje visina

Uroš Podlogar

„Volim fotografirati sve što se kreće”, nasmijao se profesionalni fotograf Uroš Podlogar, „i nema boljeg mjesta za to od ovog.”
toyota terenac vozi kroz pustinju

© Uroš Podlogar | Sony α7R IV + FE 135mm f/1.8 GM | 1/1000s @ f/4.0, ISO 800

Modificirana Toyota Hilux ostavljajući za sobom oblak šljunka tutnji po jednoj od brojnih strmih staza oko planine Stol u Julijskim Alpama. Vozi po vrhu sipara i nakratko se odvaja od tla prije nego što proleti kroz jarak pun vode uz prskanje s obje strane. Da, ovaj je dio svijeta divlje i raznoliko igralište za izvancestovne vozače – ali i fotografe.

„Na snimanju automobila kao što je ovo”, objašnjava Uroš, „važno je snimiti široku lepezu fotografija – pa su osim akcije potrebne i snimke na kojima je automobil statičan i izgleda odlično. Potraga za odličnim lokacijama”, nastavio je, „vrlo mi je važna da bih mogao snimiti uzbudljivije fotografije. To je dio stila koji definira moj rad. Osim toga, uvijek tražim nove kutove, odlično osvjetljenje i sve što može poboljšati detalje automobila. Naposljetku, smisao je ovih fotografija pomoći ljudima da otkriju nešto novo i posebno.”

toyota terenac vozi kroz pustinju podižući kamenčiće u zrak

© Uroš Podlogar | Sony α7R IV + FE 135mm f/1.8 GM | 1/1600s @ f/1.8, ISO 50

„U sklopu pripreme za akcijske fotografije jedna je od prvih stvari pronaći mjesto koje omogućuje interakciju automobila na uzbudljiv način – kamenčići, prašina ili voda u zraku daju fotografijama energiju. Da bih zamrznuo eksplozivnu akciju, snimam pri minimalno 1/1000 s te koristim kontinuirano automatsko fokusiranje uz pomicanje područja automatskog fokusa upravljačkom ručicom da bih počeo pratiti automobil”, nastavio je. „I premda tijekom snimanja ne snimam tisuće fotografija, koristim način neprekidnog snimanja Hi+ na fotoaparatu Alpha 7R IV. Uz 10 sl./s mogu snimati fotografije s kotačima u zraku ili s vodom koja prska u odgovarajućem smjeru. Zanima me sve uz što akcija izgleda najbolje moguće.”

toyota terenac parkiran ispred zgrade

© Uroš Podlogar | Sony α7R IV + 24-70mm f/2.8 | 1/500s @ f/3.5, ISO 100

„Za statične fotografije potrebni su odlična kompozicija i posvećenost detaljima”, kazao je Uroš . „Naravno, najprije provjerimo jesu li čisti”, nasmijao se, „ali manje mrlje koje uhvati senzor od 61 MP mog fotoaparata mogu se ukloniti u postprodukciji. Pozadina je iznimno važna, pa tražim prekrasne krajolike ili stare zgrade pazeći da ništa ne nagrđuje prizor. Moraju biti komplementarne, ali automobil uvijek mora biti u središtu pažnje, pa snimam pri f/5,6 ili f/8 uz upadljivu, ali ne dominantnu pozadinu.”

Bez obzira na to radi li se o statičnim ili akcijskim fotografijama, Uroš voli snimati iz niskog kuta, uz koji je automobil dominantniji u kadru.

„To je drukčija perspektiva od one iz koje obično gledamo”, objasnio je, „što također pridonosi prepoznatljivosti mojih fotografija.”
toyota terenac na trgu obasjan sunčevom svjetlošću straga

© Uroš Podlogar | Sony α7R IV + 24-70mm f/2.8 | 1/320s @ f/5.6, ISO 100

Uroš ima neuobičajeni omiljeni objektiv i jedan općenitiji savjet za neiskusne fotografe automobila. „Za početak”, objasnio je, „vrlo je važno ne koristiti objektive vrlo širokog kuta. Oni izobličuju automobil prilikom snimanja iz blizine i ne prikazuju pravilno dizajn. Automobil mora izgledati kao da ga gledate vlastitim očima i želim poštivati rad osobe koja ga je dizajnirala, pa nikad ne idem ispod 35 mm na fotoaparatu sa senzorom punog kadra.”

ƒ„Omiljeni mi je objektiv”, nastavio je, „FE 135 mm f/1,8 GM, a posebice za akcijske fotografije. Koristim i FE 24 – 70 mm f/2,8 GM na drugom fotoaparatu, a imam i objektive FE 35 mm f/1,4 GM i FE 85 mm f/1,4 GM. No mislim da 135 mm F1,8 I kombinira nevjerojatnu oštrinu i prekrasan efekt zamućenja te da je zahvaljujući svom svijetlom maksimalnom otvoru blende odličan za snimanje uz slabo osvjetljenje. Telefoto snimkama daje drukčiji ugođaj od onog na fotografijama snimljenim uobičajenijim objektivom kao što je 70 – 200 mm. Budući da se radi o objektivu fiksne žarišne duljine, morate malo više planirati i predvidjeti kako će se automobil kretati, ali to se uz dobru komunikaciju s vozačem može lako riješiti.”

krupni plan blatnjave gume terenca

© Uroš Podlogar | Sony α7R IV + FE 135mm f/1.8 GM | 1/500s @ f/1.8, ISO 50

Predstavljeni proizvodi

Uroš Podlogar

Uroš Podlogar | Slovenija

"To nije rad. To je strast ili, zapravo, ljubav. Pronaći ono što ti udiše život i tjera ti srce na kucanje. A onda to slijediš svim snagama"

Povezani članci

Prijavite se za primanje biltena α Universe

Čestitamo! Uspješno ste se pretplatili na bilten α Universe

Unesite valjanu adresu e-pošte

Nažalost, došlo je do pogreške

Čestitamo! Uspješno ste se pretplatili