Fokus slike

Chris Schmid | Zlatni raj

Prašina koja se podigla zbog brzog trčanja bila je gusta i svjetlo je bilo fantastično. Pratio sam krdo gnuova tijekom velike migracije uz rijeku Mara u Serengetiju u Tanzaniji. Dok sam čekao da prijeđu preko rijeke, iznenada su promijenili smjer i uputili se prema zapadu.

Takvo je ponašanje bilo iznenadno, ali ne i neočekivano. Gnuovi trče prateći kišu da bi pronašli bolja mjesta za ispašu. Neprestano trče, ali ne pokazuju nikakve znakove umora. Oni su jedno od prirodnih svjetskih čuda.

Brzo sam se okrenuo i postavio automobil tako da mogu snimiti fotografiju s pozadinskim osvjetljenjem. I prije nego što pritisnem okidač znam točno kakvu fotografiju želim snimiti. Htio sam snimiti atmosferu prašine, svjetlo i vrućinu. Vrlo mi je važno fotografijama prenijeti ugođaj mjesta koje snimam. Htio sam nešto dramatično, tajnovito, ali i toplo da bih prenio jedinstvenu afričku atmosferu. Katkad je teško snimiti migraciju zbog ogromnog broja životinja, pa sam odlučio kadar zatvoriti stablima na lijevoj i desnoj strani slike između kojih trče gnuovi.

krdo gnuova u serengetiju obasjano narančastom svjetlošću

© Chris Schmid | Sony α7R IV + FE 400mm f/2.8 GM OSS + 1.4x converter | 1/400s @ f/5.0, ISO 250

Kada znate kakvu fotografiju želite snimiti, možete na odgovarajući način postaviti fotoaparat. Za ovu sam fotografiju koristio Sony Alpha 7R IV s objektivom FE 400 mm f/2,8 s telekonverterom od 1,4x. Tako sam dobio žarišnu duljinu od 560 mm da bih mogao sažeti sliku i prenijeti osjećaj dubine.

Volim snimati uz pozadinsko osvjetljenje. Želim da moje fotografije budu posebne. Za snimanje uz svjetlo iza objekta snimanja potreban je senzor s odličnim dinamičkim rasponom da bi se zadržali svi detalji u najtamnijim i najsvjetlijim dijelovima slike. Zato snimam fotoaparatom Sony Alpha 7R IV. Dinamički raspon jednostavno je fantastičan i omogućuje mi snimanje prizora koji se odigravaju preda mnom na najbolji mogući način

Prilikom snimanja divljih životinja stvari se događaju samo jedanput, pa moram biti siguran da ću snimiti fotografiju koju želim. Sustav automatskog fokusa na fotoaparatu Sony Alpha 7R IV ključan je za to, čak i kada snimam uz slabo osvjetljenje. Koristim i elektroničko tražilo da bih mogao provjeriti ekspoziciju i boju u stvarnom vremenu. U tražilu mogu vidjeti sliku koja je vrlo blizu onoga što želim na konačnoj fotografiji, što znači da više vremena mogu posvetiti snimanju jer manje vremena trošim na provjeru slika.

Volim jedinstvenu atmosferu ove fotografije i osjećaje koje ona pobuđuje. Ostavlja dojam izgubljenog raja. Smirena je, ali istovremeno ima kaotičnu atmosferu sa svom tom prašinom i siluetom gnua. Drago mi je što sam to uspio prenijeti na jednoj fotografiji, ali migracija gnuova zaista je nešto što bi svatko trebao vidjeti barem jedanput u životu.

Chris Schmid

Chris Schmid | Switzerland

"Slika je snažna. Jedna snimka može zabilježiti emociju ili pobuditi unutarnje osjećaje."

Povezani članci

Prijavite se za primanje biltena α Universe

Čestitamo! Uspješno ste se pretplatili na bilten α Universe

Unesite valjanu adresu e-pošte

Nažalost, došlo je do pogreške

Čestitamo! Uspješno ste se pretplatili