Fokus slike

Danas Macijauskas | Snimanje savršenog trenutka

Ovaj je momak u nevolji. Uskoro će ga pojesti val.

Surfer mora reagirati jer će se val spustiti, a kada se spusti, to će biti kao da je u ogromnoj perilici rublja. Oko 40 sekundi snažno će se okretati pod vodom. Morat će duboko udahnuti i držati dah pod vodom te pričekati da ga jet ski pokupi. 

Prijatelj mi je dan prije snimanja ove slike ispričao o surferskom mjestu naziva Dungeons u Cape Townu. Znali su da dolazi plima, a budući da su valovi te veličine neuobičajeni u Južnoj Africi ljeti, znao sam da će to biti sjajna prilika za snimanje impresivnih fotografija – nikada ne propuštam snimati surfere!

Nisam očekivao da će taj surferski događaj biti tako velik. Valovi poput ovoga na slici opasni su, čak i smrtonosni. Morate znati što radite, a ako padnete, morate biti spremni za ono što dolazi. No to je i razlog zašto obožavam ovaj trenutak; on predstavlja pobjedu čovjeka nad prirodom, makar samo na trenutak.

surfer kojeg će zapljusnuti ogroman val

© Danas Macijauskas | Sony α7 III + FE 70-300mm f/4.5-5.6 G OSS | 1/2000s @ f/6.3, ISO 125

Slika je snimljena s broda fotoaparatom Sony Alpha 7 III i telefoto objektivom za zumiranje Sony 70 – 300 mm f/4,5 – 5,6 G OSS. To je kvalitetan objektiv koji je oštar i svestran. Snimio sam cijelu sekvencu surfera, od početka do spuštanja vala kada ga više ne možete vidjeti, i sve su snimke bile savršeno fokusirane. Fotoaparati Sony Alpha iznimno su dobri u praćenju objekata snimanja, posebno kada je potrebno fiksirati lice osobe. To mi uvelike pomaže, posebno za moj stil fotografije. 

Obožavam ljepotu ove scene. Vidi se snaga prirode u kombinaciji s uzbuđenjem i odvažnošću surfera na velikim valovima. Surferi mjesecima mogu čekati val poput ovog. Noć prije ne spavaju jer su uzbuđeni zbog trenutka poput ovog kada ih zapljusne ogroman, prekrasan val. Tu je i najstrašniji dio, pad vala u kojem je u djeliću sekunde surfer pun uzbuđenja i straha.

Sviđa mi se sve na ovoj slici, a još više i sama priča o slici. Taj mi trenutak mnogo znači i nikada neću zaboraviti ljude koji su mi pomogli da se vratim fotografiji i koji nisu zaboravili na moje fotografije. Zbog toga je to jedina moja slika koju imam na zidu. 

Danas Macijauskas

Danas Macijauskas | Lithuania

„Sve što imamo je danas. Jučer smo trebali napustiti kao lekciju, sutra je mogućnost, a danas je najbolji trenutak naših života.“

Povezani članci

Prijavite se za primanje biltena α Universe

Čestitamo! Uspješno ste se pretplatili na bilten α Universe

Unesite valjanu adresu e-pošte

Nažalost, došlo je do pogreške

Čestitamo! Uspješno ste se pretplatili