Fokus slike

Tomasz Markowski | Sudar

Ova slika priča tragičnu priču. Kraj je prve etape utrke Tour of Poland i nizozemski biciklist Dylan Groenewegen pada nekoliko metara prije cilja nakon sudara sa svojim sunarodnjakom Fabiom Jakobsenom. Možete vidjeti emocije na licima svih na slici. Možete vidjeti intenzitet, silinu i dinamičnost biciklizma, ali ne otkriva ozljede biciklista.

skupina biciklista udara u ograde tijekom utrke

© Tomasz Markowski | Sony α9 + FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSS | 1/3200s @ f/6.3, ISO 1250

Kao i obično, pridružio sam se skupini fotografa u blizini cilja. Svi smo nestrpljivo očekivali kraj utrke i u ruci sam držao Sony Alpha 9 s objektivom FE 100 – 400 mm G Master spreman za snimanje uobičajenog slavlja pobjednika utrke.

Kada snimam biciklističke utrke, na motociklu se vozim do različitih točaka utrke, pa mi je važno koristiti lagani fotoaparat i ne previše opreme. Zato su Sony Alpha 9 i objektiv FE 100 – 400 mm G Master savršeni za mene. Imaju odličnu kvalitetu slike, a dimenzije i težina su im idealni za snimanje brzih biciklističkih utrka, kao što je Tour of Poland.

Kako su se biciklisti približavali cilju, Groenewegen je izašao iz svoje kolone skrećući prema desnoj ogradi i ostavljajući malo prostora za Jakobsena, zbog kojeg je preletio preko ograde. Obojica su se natjecali za prvo mjesto i kretali su se brzinom od 80-ak kilometara na sat.

Budući da nije bilo navijača zbog ograničenja zbog pandemije bolesti COVID-19, mogli smo čuti tutnjavu bicikala koji udaraju u metalne ograde. Zvuk bicikala koji se međusobno sudaraju. Zatim je uslijedilo nekoliko strašnih trenutaka tišine. Sljedećih nekoliko sati bili su odlučujući za život Fabia Jakobsena. Jakobsen je pretrpio teške ozljede, podvgnut je petosatnoj operaciji i proveo je tjedan dana u intenzivnoj njezi. Groenewegen je slomio ključnu kost.

Odlična je vijest da su i Fabio i Dylan ponovno u glavnoj skupini i ponovno se natječu. Moja je fotografija osvojila treće mjesto na ovogodišnjem natjecanju organizacije World Press Photo. To pokazuje kako prilikom snimanja sportskih događanja fotografi moraju pratiti situaciju i biti spremni za snimanje svega što se može dogoditi u djeliću sekunde. Sve se može promijeniti nevjerojatno brzo, pa je važno da imamo fotoaparate i objektive koji nam omogućuju snimanje tih munjevitih trenutaka.

Tomasz Markowski

Tomasz Markowski | Poland

"Učinite vidljivim ono što bez vas možda nitko nikad ne bi vidio." – Robert Bresson

Povezani članci

Prijavite se za primanje biltena α Universe

Čestitamo! Uspješno ste se pretplatili na bilten α Universe

Unesite valjanu adresu e-pošte

Nažalost, došlo je do pogreške

Čestitamo! Uspješno ste se pretplatili