Fokus slike

Tomasz Tomaszewski | Pogled

Ako vremenske prilike dopuste, pripadnici starosjedilačkog naroda svakog se dana okupljaju na Zócalu, ogromnom središnjem trgu Grada Meksika. Transformiraju se od ranog jutra – odijevaju tradicionalne nošnje, boje lica poput svojih predaka, plešu i izvode rituale. Spaljuju korijenje ljekovitih biljaka i pročišćuju duše turista. No, to nije lakrdijaštvo za turiste u nadi da će se oduševiti i dati im koji pesos, ljudi koje iscjeljuju i zabavljaju su Meksikanci. Za izvođače, to predstavlja važan dio života. Na taj načine čuvaju svoje tradicije i rituale, sigurni da će ih mlađe generacije naslijediti.

Na ovoj mi je fotografiji bilo važno dokumentirati fantastične pernate ogrtače i detaljan način na koji je čovjek oslikao svoje lice, no htio sam više. Htio sam fotografiju koja će komunicirati nešto posebno, zbog koje će promatrač zastati i zamisliti se ili začuditi.

Kako bih je snimio, morao sam kao i uvijek premostiti barijeru između nas dvojice, stoga smo započeli razgovor i malo se bolje upoznali, ne samo kao turist i subjekt. Kada sam snimio fotografiju, svidio mi se njegov pogled. Kao da se iza njega krije neka tajna ili nešto opasno.

Tomasz Tomaszewski portret čovjeka u plemenskoj nošnji

© Tomasz Tomaszewski | Sony α1 + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/125s @ f/8.0, ISO 1600

Kako bi boja na slici poput ove najbolje došla do izražaja, potrebno vam je svjetlo. Bio je oslonjen na dovratak, zaklonjen od sunca, stoga sam uz svoj fotoaparat Sony Alpha 1 i objektiv 24-70mm f/2.8 GM upotrijebio i malo LED svjetlo. Tako sam mogao istaknuti sve nježne nijanse i tonove pera, kao i naglasiti njegovo lice.

Primijenio sam ekspoziciju u trajanju od 1/125 s pri f/8 te ISO 1600. Inače uglavnom snimam sa širim otvorom blende, no ovdje sam htio izraženiju dubinu polja koja se postiže s f/8 kako bi se na slici vidjele sve fine teksture i pojedinosti nošnje. Zahvaljujući tehnologiji stabilizacije slike Steady-Shot Inside fotoaparata Alpha 1, znao sam da će pri brzini od 1/125 s slika izgledati dobro i oštro, no prepustio sam i funkciji Auto ISO da ISO postavi do 1600. Alpha 1 omogućuje mi fotografiranje i pri vrijednosti poput ISO 6400, a da ne moram razmišljati o šumu. Stvarno je zapanjujuće! I naravno, automatsko fokusiranje s praćenjem očiju odmah se fiksiralo na subjekta.

Kada radite s takvim fotoaparatom, na koji se možete osloniti da će raditi bez pogovora, imate više prostora za kreativnost. Imam puno povjerenje u njega. Ne moram trošiti vrijeme igrajući se postavkama, a čak ne moram ni pogledati slike na zaslonu kako bih provjerio jesu li u fokusu ili dobro eksponirane. Jednostavno znam da jesu. Zbog toga što se mogu usredotočiti na trenutak, umjesto na to da se igram fotoaparatom, on postaje produžetak mog oka. Iz tog razloga Alpha 1 smatram fotoaparatom za sve situacije.

Predstavljeni proizvodi

Tomasz Tomaszewski

Tomasz Tomaszewski | Poland

"Ono što je meni važno u fotografiji nije što slika prikazuje i predstavlja, nego kakva pitanja potiče"

Povezani članci

Prijavite se za primanje biltena α Universe

Čestitamo! Uspješno ste se pretplatili na bilten α Universe

Unesite valjanu adresu e-pošte

Nažalost, došlo je do pogreške

Čestitamo! Uspješno ste se pretplatili