narančasto svijetlo obasjava planinu u sumrak

Profil objektiva | FE 20-70mm f/4 G

Ananda Joinet

Nadahnuta geometrijskim oblicima pustinje Bardenas fotografkinja Ananda Joinet uputila se u pratnji svoje Sony opreme istražiti i fotografirati neukroćenu ljepotu jednog od najunikatnijih mjesta u Europi.

“Htjela sam prikazati koliko je priroda nevjerojatna i da čovjek zapravo ništa nije izmislio. Crpimo nadahnuće iz svega što nas okružuje: geometrijski oblici, krivulje, linije, materijali i sve ostalo potječe iz prirode,” kaže Ananda.

narančasto svijetlo obasjava planinu u sumrak

© Ananda Joinet | Sony α7 IV + FE 20-70mm f/4 G | 1/800s @ f/4.0, ISO 400

Bilo je vrlo izazovno snimati za ovaj projekt u neprijateljskom, suncem užarenom pustinjskom okruženju. “Morala sam se nositi s vrućinom, nedostatkom vremena, uvjetima osvjetljenja i brinuti se hoće li se desiti koji dobri zalazak sunca tijekom mog putovanja. Međutim, malo ljudi upušta se preduboko u pustinju, jer kad to učinite, uistinu ste ‘sami na svijetu’”.

Ananda je otputovala u pustinju noseći svoj fotoaparat Sony Alpha 7 IV koji je uvijek uz nju. “Iznimno je svestran, a budući da sam i snimateljica, omogućuje mi i snimanje videozapisa. Uvijek me posebno impresionira definicija koju pruža senzor rezolucije 33 MP. Tu je zatim precizno i pouzdano automatsko fokusiranje zahvaljujući kojem nema šanse da propustim snimku,” kaže Ananda.

planinski lanac bardenas u sumrak

© Ananda Joinet | Sony α7 IV + FE 20-70mm f/4 G | 1/800s @ f/4.0, ISO 400

Niz slika posebno se ističe svojim bojama kojima su uhvaćene hladnoća i toplina pustinje tijekom prijelaza iz dana u noć. Ta boja dio je priče koju je Ananda željela ispričati, no također je bila razigrani dio niza.

goli planinski lanac pred olujnim nebom

© Ananda Joinet | Sony α7 IV + FE 20-70mm f/4 G | 1/25s @ f/4.0, ISO 125

“Eksperimentiranje s bojama i svjetlima bilo je veoma zadovoljavajuće. Svjetla u sumrak i zoru stvorila su nevjerojatno sjene i nijanse u dolini i krivuljama planina Bardenas. Te tople boje u kontrastu s planinama stvaraju veoma slikovit svemir.”

planina oštrih vrhova okupana toplim svjetlom

© Ananda Joinet | Sony α7 IV + FE 20-70mm f/4 G | 1/25s @ f/4.5, ISO 125

Boje pomažu ispričati dio priče iznimnog krajolika i pretvaraju ga u drugi svijet. “Tražim emociju u krajoliku: svjetlo, atmosferu. Volim prikazati ljepotu svakog elementa u prirodi, bilo da budi vesele ili melankolične osjećaje. Uvijek pokušavam stvoriti dozu poezije ili nostalgije na svojim slikama kako bi osoba koja ih gleda osjećala isto što sam i ja osjećala kad sam snimala.”

osušeno blato u suhoj pustinji

© Ananda Joinet | Sony α7 IV + FE 20-70mm f/4 G | 1/1250s @ f/4.0, ISO 320

Na fotoaparat Sony Alpha 7R IV bio je postavljen objektiv FE 20-70mm f/4 G serije. Pruža šire vidno polje u odnosu na tradicionalne 24 – 70 mm objektive za zumiranje, no zbog manjeg otvora blende f/4 još uvijek je dovoljno malen i lagan da bi bio sjajan objektiv za putovanja i omogućio fotografima da slobodno istražuju.

“Za ove fotografije koristila sam se objektivom FE 20-70mm f/4 G jer je iznimno prilagodljiv: mogu se prebaciti s ultra širokog kuta na telefoto što je vrlo praktično kad želim snimiti niz različitih snimaka. Također je veoma lagan, što ga čini savršenim objektivom za putovanja.”

ispucalo blato na tlu pustinje

© Ananda Joinet | Sony α7 IV + FE 20-70mm f/4 G | 1/250s @ f/6.3, ISO 320

Na papiru se može činiti da je mala razlika između snimanja pri duljini od 20 mm i 24 mm, no ta mala razlika može značajno utjecati na slike. “Ispostavilo se da sam u mnogo situacija snimala pri duljini od 20 mm i rezultati su me zapanjili. Nisam očekivala takvu izvanrednu oštrinu od objektiva f/4, a nisam primijetila ni gubitak oštrine na rubovima slika. Radi se o sjajnom objektivu za fotografije i videozapise.”

U nastavku su prikazane dvije Anandine omiljene fotografije u sklopu ovog projekta. Obje slike pokazuju da je unatoč okrutnosti pustinjskog krajolika priroda prisutna i nezaustavljiva.

krupni plan ispucalog blata u pustinji

© Ananda Joinet | Sony α7 IV + FE 20-70mm f/4 G | 1/800s @ f/4.0, ISO 320

suha biljka okružena ispucalim blatom

© Ananda Joinet | Sony α7 IV + FE 20-70mm f/4 G | 1/800s @ f/4.0, ISO 320

“Na prvoj se slici vide otisci jelena i lisice koji su ostali na tlu nakon kiše i koji će ostati vidljivi do idućeg pljuska. Druga slika prikazuje vrijesak, koji, unatoč suhom tlu i suhim vjetrovima, uspijeva usprkos svemu.”

Te su fotografije snimljene s visine, gledajući dolje u doline pustinjskog lanca. “Volim te poglede odozgo jer nas projiciraju iznad prizora kao gledatelje onoga što se događa pred nama. Zbog njih se poželim vratiti natrag i fotografirati faunu koja se tamo skriva.”

Kasnije ove godine Ananda će ponijeti svoj objektiv FE 20-70mm f/4 G serije u Norvešku, nakon čega će otići na poluotok Hornstrandir na Islandu fotografirati polarne lisice. “Okušat ću se u fotografiranju divljih životinja 24 – 70 mm objektivom. Naravno, ponijet ću i svoj telefoto objektiv, no bit će zanimljivo vidjeti kako mogu snimiti lisice i njihovo stanište 24 – 70 mm objektivom.”

Predstavljeni proizvodi

Povezani članci

Prijavite se za primanje biltena α Universe

Čestitamo! Uspješno ste se pretplatili na bilten α Universe

Unesite valjanu adresu e-pošte

Nažalost, došlo je do pogreške

Čestitamo! Uspješno ste se pretplatili