krupni plan muškarca koji drži košarkašku loptu

Rizik se isplati | Košarka i fotoaparat Alpha 1

Mine Kasapoğlu

Ponekad nove ideje imaju najskromnije početke. Mala misao ili ideja mogu biti začetak novog projekta. Upotreba nove postavke, fotoaparata ili objektiva može biti sve što vam je potrebno za trenutak inspiracije.

Upravo se to dogodilo turskoj sportskoj fotografkinji Mine Kasapoğlu kada se nedavno koristila fotoaparatom Sony Alpha 1 i objektivom FE 400mm f/2.8 G Master za fotografiranje košarkaške utakmice.

dva košarkaša odmjeravaju se tijekom utakmice

© Mine Kasapoğlu | Sony α1 + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/1250s @ f/2.8, ISO 2500

“Mnogo me ljudi vidjelo uživo na televiziji kako ležim na parketu košarkaškog igrališta. Moji prijatelji fotografi slali su mi poruke i pitali jesam li to fotografirala košarku objektivom od 400 mm.”

Iako je objektiv od 400 mm uobičajen za fotografiranje sportova na otvorenom, primjerice nogometa, skijanja ili bicikliranja, na skučenom prostoru košarkaškog igrališta neobičan je izbor. Međutim, Mine je smislila nešto posebno kada je izvukla objektiv iz torbice za fotoaparat i postavila ga na svoj Alpha 1.

košarkaš trči i vodi loptu

© Mine Kasapoğlu | Sony α1 + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/1250s @ f/2.8, ISO 3200

Tijekom prve dvije četvrtine utakmice napravila sam sve uobičajene snimke koje novinska agencija traži za takvo događanje. Za to sam se koristila objektivom 70-200mm f/2.8 G Master. Tijekom drugog dijela utakmice odlučila sam se poigrati objektivom FE 400mm f/2.8 GM. Nitko ne fotografira košarku objektivom od 400 mm, no svidjelo mi se kako su slike ispale.”
košarkaš pokazuje prstom tijekom utakmice

© Mine Kasapoğlu | Sony α1 + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/1250s @ f/2.8, ISO 3200

Na taj je način snimila portrete usred igre kojima je uhvatila izraze lica košarkaša u danom trenutku, koncentrirane na utakmicu pod svjetlima reflektora.

“Na licu sportaša uvijek tražim autentične izraze. Ne volim fotografirati grimase, izobličena lica i slično. Volim junačke snimke snimljene u autentičnim trenucima kada je sportaš u svom elementu. Takve trenutke ne možete ponoviti u studiju.”

Mine je takve portrete tijekom utakmice uspjela snimiti zahvaljujući fotoaparatu Sony Alpha 1 i slojevitom BSI CMOS senzoru od 50,1 megapiksela.

košarkaš gleda u daljinu tijekom utakmice

© Mine Kasapoğlu | Sony α1 + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/1600s @ f/2.8, ISO 3200

Fotografkinja sam “stare škole” i još uvijek se sjećam svih pravila analogne fotografije. Snimali bismo na ISO 3200 filmu i morali se pomiriti sa zrnatim izgledom fotografija. No, danas mi fotoaparat Alpha 1 pruža mnogo više mogućnosti jer mogu raditi pri slabom osvjetljenju, a slike izgledaju odlično i vrlo su jasne. Super je snimati u takvim uvjetima, a mogućnost takvog snimanje mi je od velike koristi.”

Fantastična kvaliteta slika napravljenih pri slabom osvjetljenju nije jedina prednost fotoaparata Alpha 1 koja je Mini pomogla da snimi ove portrete tijekom utakmice. Fotoaparat se u takvim uvjetima može i precizno fokusirati.

dva igrača tijekom košarkaše utakmice

© Mine Kasapoğlu | Sony α1 + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/1250s @ f/2.8, ISO 2500

“Sportske fotografe uvijek brine fokusiranje na lice. Kada vidite da fotograf gleda zaslon svog fotoaparata, možete biti sigurni da provjerava kako je lice fokusirano jer o tome ovisi je li snimka uspjela. Zahvaljujući fotoaparatu Sony Alpha 1 to ne moram provjeravati. Mogu snimiti cijeli niz fotografija pri 30 fps i biti sigurna da su sve dobro fokusirane. To je važno jer tako mogu odabrati željeni izraz lica kako bi sportaša prikazala u najboljem svjetlu u danom trenutku.”

Napredne mogućnosti automatskog fokusiranja fotoaparata Sony Alpha 1 promijenile su način na koji Mine fotografira sportove poput košarke. “Dok sam se za fotografiranje koristila DSLR fotoaparatom, ako sam htjela snimiti igrača kako zakucava morala sam se fokusirati na obruč i čekati. Uz funkciju praćenja automatskog fokusiranja fotoaparata Alpha 1 mogu pratiti sve što se događa i svejedno snimiti zakucavanje. Fokusiranje mi je uvijek bila najveća briga, no ne i nakon što sam prešla na Sony.”

muškarac podiže košarkašu loptu

© Mine Kasapoğlu | Sony α1 + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/1000s @ f/3.5, ISO 2500

Portreti košarkaša održavaju Mininu strast za prikazivanje emocija koje sportaši proživljavaju tijekom igre. U njenom radu krije se i jedna još veća motivacija: inspirirati iduću generaciju sportaša i sportašica.

“Moja je misija inspirirati iduću generaciju. Želim sportaše prikazati u tako dobrom svjetlu da svi požele raditi što i oni, a to mi bez problema polazi za rukom koga god da fotografiram zahvaljujući mojoj Sony opremi.”

Predstavljeni proizvodi

Mine Kasapoğlu

Mine Kasapoğlu | Turkey

"Traženje svjetlosti, energije i emocija snimljenih u pravom trenutku"

Povezani članci

Prijavite se za primanje biltena α Universe

Čestitamo! Uspješno ste se pretplatili na bilten α Universe

Unesite valjanu adresu e-pošte

Nažalost, došlo je do pogreške

Čestitamo! Uspješno ste se pretplatili