skakač u dalj pada u pijesak nakon uspješnog skoka

U potrazi za savršenstvom

Aleksandra Szmigiel

Uz izvrsne vještine, kreativnost i Sony Alpha 1 koji joj omogućuje pretvaranje jedinstvene vizije u slike, Aleksandra Szmigiel bila je spremna za snimanje skoka skakača s motkom Roberta Sobera na Poljskom državnom atletskom prvenstvu 2021. “U skoku s motkom akcija je tako brza da sve mora biti precizno postavljeno te za hvatanje trenutka morate snimati odgovarajućom brzinom. Ovdje sam željela uhvatiti djelić sekunde u kojem je motka puštena, ali je još dovoljno blizu skakaču tako da se gotovo dodiruju. Volim snimati čiste, uredne slike, pa sam snimala sa samog ruba strunjače, ispod letvice, uz nebo iza Roberta.”

skakač s motkom poseže za motkom u zraku

© Aleksandra Szmigiel | Sony α1 + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/1250s @ f/3.5, ISO 500

Aleksandra, koja je i sama bila profesionalna atletičarka, razumije perspektivu natjecanja te ono što je potrebno za snimanje sjajnih sportskih slika. “Sport snimam već gotovo 10 godina, no i dalje sam strastveno predana podizanju svojih radova na novu razinu. Imam mnogo poštovanja prema sportašima i načinu na koji treniraju da bi ispunili svoje ciljeve, a Alpha 1 uz koji sam snimala mnoge događaje diljem svijeta ove godine zadovoljio je moja očekivanja.”

atletičarka usredotočena na izbačaj

© Aleksandra Szmigiel | Sony α1 + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS | 1/1600s @ f/2.8, ISO 400

U sportu postoji izraz “granični dobitak” koji opisuje mala, postupna poboljšanja koja dovode do velikih razlika kada se sportaši natječu. Jesu li poboljšanja fotoaparata Alpha 1 za Aleksandru imali isti učinak? “Da, ali za neke bih rekla da su ogromna, ne mala. Na primjer, na slici Roberta razlika je u brzini snimanja nevjerojatna, čak i za izvanredan fotoaparat kao moj Alpha 9 II. Prijelaz s 20 sl./s na 30 sl./s povećanje je od 50 %, što znači da imate više prilike za snimanje savršenog trenutka. Naravno, uz to dolazi i elektroničko tražilo koje se ne zatamnjuje, pa jednostavno mogu pratiti osobu koju snimam.”

red trkačica na startnoj liniji

© Aleksandra Szmigiel | Sony α9 II + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS | 1/1000s @ f/2.8, ISO 1250

Aleksandra hvali i fokusiranje na fotoaparatu Alpha 1. Na jednoj joj je slici način automatskog fokusiranja s praćenjem u stvarnom vremenu omogućio snimanje smrznutog izraza lica skakačice u dalj unatoč brzini skoka i pješčanoj oluji koju je stvorila. Aleksandra je skok snimala izravno brzinom od 1/1250 te uz f/2,8 i ISO 1200 i kaže sljedeće: “to je tako teško za postići fotoaparatom, posebice kada u obzir uzmete brzinu skakačice, malu dubinu polja i pijesak koji leti ispred nje."

skakač u dalj pada u pijesak nakon uspješnog skoka

© Aleksandra Szmigiel | Sony α1 + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS | 1/1250s @ f/2.8, ISO 2500

Fotografi, baš kao i sportaši, mogu napredovati promjenom svog pristupa, a za Aleksandru to podrazumijeva snimanje više portreta ove godine. “Otkrila sam da se želim približiti i pričati priče tih nevjerojatnih osoba kroz njihove osjećaje. U prošlosti sam često koristila šire objektive i fizički bila bliže, no ove sam godine otkrila da mi FE 400 mm f/2,8 GM OSS omogućuje da se približim na drugi način, ali pritom nastavim bilježiti te emotivne trenutke. Sada ih mogu snimati kada ne skrivaju kako se osjećaju, te tim osjećajima popuniti kadar da bih to dočarala i gledatelju.”

“U takvim trenucima nemate vremena za promjenu postavki, no dobro je što mogu koristiti iste postavke kao i za akcijske snimke. Brzina zatvarača postavljena je na oko 1/1000 s, a blenda je potpuno otvorena te često koristim Auto ISO na fotoaparatima Alpha 9 II ili Alpha 1 jer znam da će slika izgledati sjajno čak i uz visoke postavke. Zatim ručno mijenjam ekspoziciju prema onome što vidim na elektroničkom tražilu. Puno koristim i automatsko fokusiranje s prepoznavanjem očiju da bih zadržala oštrinu upravo tamo gdje je i potrebna."
sportašica izgleda ljuto

© Aleksandra Szmigiel | Sony α9 II + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/1250s @ f/2.8, ISO 640

“Zbog toga je Sonyjev objektiv 400 mm f/2,8 GM čudo za sportske fotografe poput mene. Njegova je kvaliteta vrhunska, a opet je dovoljno lagan da ne moram koristiti stativ koji mrzim jer me usporava kada imam priliku snimiti neki prekrasan prizor! Naravno, Alpha 9 II i Alpha 1 imaju ugrađenu stabilizaciju slike, što mi u kombinaciji s optičkom stabilizacijom objektiva omogućuje da brže radim i da se ne zaustavljam da bih pronašla najbolje snimke.”

sportašica plače od sreće

© Aleksandra Szmigiel | Sony α9 II + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/2000s @ f/3.2, ISO 640

“Uz fotoaparate kao što su Alpha 1 i Alpha 9 II mogu jednostavnije snimati te neočekivane trenutke i vjernije ih dočaravati no ikada prije. Baš kao i u sportu, da bih uspjela kao fotografkinja, moram biti usredotočena na trenutak bez smetnji, pa je za mene najvažnije to da ne moram razmišljati o fotoaparatu koji koristim, već da sve funkcionira bez greške. Sonyjevi profesionalni fotoaparati Alpha najbliže su tome.”

Predstavljeni proizvodi

Aleksandra Szmigiel

Aleksandra Szmigiel | Poland

„Ne volim previše govoriti. Draže mi je priče pričati fotografijama.”

Povezani članci

Prijavite se za primanje biltena α Universe

Čestitamo! Uspješno ste se pretplatili na bilten α Universe

Unesite valjanu adresu e-pošte

Nažalost, došlo je do pogreške

Čestitamo! Uspješno ste se pretplatili