zgrade jarkih boja iza kanala u amsterdamu

Izuzetno širokokutni objektiv: snimanje uz novi FE 14 mm f/1,8 G Master

Albert Dros

"Nisam očekivao ovaj objektiv!", otkriva Albert Dros. "Kada su me iz tvrtke Sony obavijestili da izdaju novi objektiv koji žele da testiram, mislio sam da će to biti širokokutni objektiv s otvorom blende od f/2, no kada su rekli da je u pitanju 14 mm f/1,8, ostao sam oduševljen."

Albert je svjetsku slavu stekao na temelju svojih sjajnih slika pejzaža koje često snima izuzetno širokokutnim objektivima. No Albertova je druga strast astrofotografija u kojoj su širokokutni objektivi velikog otvora blende ključni za snimanje i tla i svakog detalja na noćnom nebu.

tulipani ispred starih zgrada u amsterdamu

© Albert Dros | Sony α7R IV + FE 14mm f/1.8 GM | 1/15s @ f/13, ISO 200

"Za astrofotografiju uvijek koristim objektiv fiksne žarišne duljine, i to ne samo zbog oštrine, već i zbog toga jer objektiv za zumiranje nikad neće imati tako velik otvor blende i propuštati toliko svjetlosti. To znači da mogu koristiti ISO postavku manje osjetljivosti za dobivanje najbolje oštrine i detalja s fotoaparata Alpha 7R IV. Taj objektiv u tom je pogledu savršen; uvijek bih ga koristio za astrofotografiju. Kada pogledate kutove, mogli biste očekivati komu, no nema ničega – zvijezde su nevjerojatno oštre."

Pametna upotreba dva izuzetno asferična (XA) elementa u dizajnu objektiva tvrtki Sony omogućila je izradu objektiva 14 mm f/1,8 koji je izuzetno oštar od kuta do kuta, ali i osjetno lakši od sličnih objektiva. "Očekivao sam vrlo velik i težak objektiv", kaže Albert, "jer sam koristio slične objektive i bili su puno teži od ovog, pa ih je bilo teško nositi na snimanje zbog veličine i težine. No novi objektiv 14 mm f/1,8 G Master težak je samo 460 g te je zbog toga sjajan kada moram, primjerice, planinariti do lokacije."

jarko sunce iznad pjescane dine

© Albert Dros | Sony α7R IV + FE 14mm f/1.8 GM | 30s @ f/8.0, ISO 100

Kvaliteta slike unatoč veličini i masi nije ugrožena. Izobličenje je očito nešto što fotografi moraju uzeti u obzir pri izboru širokokutnih objektiva, no 14 mm f/1,8 G Master uzrokuje vrlo malo izobličenja.

"Sve se linije čine vrlo ravnima, razina izobličenja vrlo je niska", kaže Albert, "te trenutno u mojem softveru za uređivanje nema dostupnih profila za objektive, pa znam da izobličenje nije ispravljeno na taj način. Oštrina u kutovima također je vrlo dobra uz sve veličine otvora blende, posebno uz f/1,8."
ogoljelo drvo na pjescanoj dini

© Albert Dros | Sony α7R IV + FE 14mm f/1.8 GM | 1/60s @ f/9.0, ISO 100

Korištenje filtara još je jedna stvar o kojoj fotografi pejzaža moraju razmišljati. "Ispred objektiva nema navoja za filtar", objašnjava Albert, "no, kao što je to slučaj i s objektivom Sony FE 12 – 24 mm f/2,8 G Master, sa stražnje strane objektiva nalazi se utor, pa možete koristiti gel filtar. Sony isporučuje i predložak koji vam omogućuje da sami izrežete gel filtre na željeni oblik. Istog je oblika kao i objektiv FE 12 – 24mm f/2.8 G Master, pa koristiti možete i gel filtre koje ste pripremili za taj objektiv."

sunceva svjetlost probija se kroz krosnje ruzicastog cvata

© Albert Dros | Sony α7R IV + FE 14mm f/1.8 GM | 1/80s @ f/9.0, ISO 200

Što se tiče izrade, ovaj objektiv ima sve značajke koje očekujete od objektiva Sony G Master. Prsten otvora blende omogućuje brze promjene dubine polja i ekspozicije, a te je klikove naravno moguće uključivati i isključivati, što ih čini savršenim za tiho i uglađeno korištenje pri snimanju videozapisa. Prilagođeni gumbi na cijevi objektiva također omogućuju pristup značajkama jednim dodirom, što objektiv čini savršenim za fotografe i snimatelje koji rade u mnogo različitih polja. Dva iznimno dinamična linearna motora omogućuju brzo, precizno i tiho fokusiranje, bez obzira na to snimate li fotografije ili videozapise. "Automatski sam fokusirati uspio čak i zvijezde zbog količine svjetlosti koja ulazi u objektiv", prisjeća se Albert.

vjetrenjaca sa zvjezdanim nebom u pozadini

© Albert Dros | Sony α7R IV + FE 14mm f/1.8 GM | 13s @ f/1.8, ISO 1600

"Ovaj će objektiv postati zlatni standard za sve koji žele snimati noćne kadrove jer fotografiju doista podiže na novu razinu. Pomislili biste da će uz tu žarišnu duljinu biti ogroman, no vrlo je malen i lagan. Ne znam kako je to moguće, no Sony je u tome uspio i to je stvarno impresivno."

Predstavljeni proizvodi

Albert Dros

Albert Dros | Netherlands

„Opsjednut sam potragom za savršenom fotografijom”

Povezani članci

Prijavite se za primanje biltena α Universe

Čestitamo! Uspješno ste se pretplatili na bilten α Universe

Unesite valjanu adresu e-pošte

Nažalost, došlo je do pogreške

Čestitamo! Uspješno ste se pretplatili