skupina ljudi sjedi u automobilu po noći

Beskrajni horizont

Alexandru Don

Kao filmaš uvijek sam smatrao da je objektiv jednako važan kao i sama kamera. Ipak je objektiv onaj dio opreme koji hvata svjetlost i oblikuje sliku, dajući nam priliku da kroz svoje snimke ispričamo priču. Za mene osobno najvažnije je imati objektiv koji je svestran, koji se može prilagoditi raznim situacijama te koji mi može pomoći snimiti suštinu prizora.

Čim sam Sonyjev objektiv FE 20-70mm f/4 G uzeo u ruku impresionirale su me njegova veličine i težina. Njegova kompaktnost i izdržljivost u savršenoj su ravnoteži, zbog čega je rukovanje njime jednostavno i udobno čak i tijekom duljeg razdoblja. No, objektiv nije samo ergonomičan, već je i njegova kvaliteta izvanredna. Oštrina i kvaliteta slike su me zapanjile. Sve snimke koje sam napravio bile su kristalno čiste i prepune detalja.

Što se radnih značajki tiče, koristiti se ovim objektivom bilo je savršeno. Automatsko fokusiranje bilo je brzo poput munje i precizno, a praćenje nepogrešivo. Čak i u uvjetima u kojima je osvjetljenje predstavljalo izazov objektiv je radio savršeno. Ako se volite koristiti funkcijom Eye AF, bit će vam drago čuti da možete postići impresivne rezultate kada se tom funkcijom koristite na ovom objektivu.

Još jedna značajka kojom se ovaj objektiv ističe je suzbijanje odstupanja fokusa. Tijekom fokusiranja gotovo da uopće nisam primijetio promjene na slici, a to je velika prednost. Prsten za ručno mijenjanje otvora blenda dobar je dodatak jer tako mogu bolje kontrolirati tijek svog rada.

alexandru don drži kameru sony fx6 na koju je pričvršćen objektiv sel2070g

No možda najimpresivnija značajka ovog (i drugih Sonyjevih objektiva) je način na koji se bez problema integrira s mojim kamerama. Nikada nisam morao brinuti o kompatibilnosti ili gubitku funkcionalnosti, sve jednostavno savršeno radi jedno s drugim. Tako imam jednu stvar manje o kojoj moram voditi računa dok se koncentriram na to da napravim savršenu snimku.

Nedavno sam imao priliku koristiti se novim objektivom FE 20-70mm f/4 G tijekom snimanja glazbenog spota i reklame za ekstremni sport i mogu vam reći da me nije razočarao. Glazbeni spot snimao sam Sonyjevim kamerama FX6 i FX3 te je objektiv dokazao svoju svestranost. Široki raspon omogućio mi je brzo prebacivanje između krupnih planova i širokih snimki krajolika, a kvaliteta slika bila je konzistentno zapanjujuća. Objektiv je odlično radio u različitim uvjetima osvjetljenja, od snimki napravljenih u slabo osvijetljenim interijerima do jarko osvijetljenih scena na otvorenom.

Pravi test ovog objektiva bio je pak reklama za ekstremni sport koju smo snimali u uvjetima iznimne hladnoće. Ne samo da je objektiv radio bez greške u teškim vremenskim uvjetima, već je i raspon žarišne duljine bio za mene revolucionaran. Istim sam se objektivom mogao koristiti i za iznimno široke snimke i za zumirane krupne planove, što mi je tijekom snimanja uštedjelo dragocjeno vrijeme. Zajedno s nosačem, objektiv je zaista došao do izražaja. Stvarno me impresioniralo koliko je snimljeni materijal bio gladak i stabilan.

Objektivom sam napravio prekrasne snimke čak i kada sam snimao za vedra, veoma sunčana dana. Svijetli dijelovi snimke i tonovi kože savršeno su uhvaćeni, a ukupna kvaliteta slike bila je izvanredna.

Ukratko, objektiv FE 20-70mm f/4 G pun je pogodak. Bez obzira jesam li snimao glazbeni spot, reklamu za ekstremni sport ili pak samo trenutke iz svakodnevice, s njime sam svaki put postigao zapanjujuće rezultate. Njegov širok raspon žarišnih duljina, odlična kvaliteta slike i pouzdan rad čine ga nezaobilaznim dijelom moje opreme. Ako ste u potrazi za novim objektivom, toplo vam preporučam da isprobate ovaj, nećete se razočarati.

sony fx3 s pričvršćenim mikrofonom i objektivom sel2070g

20-70mm f/4 G Vs 24-70mm f/2.8 GM

Prilikom odabira objektiva u obzir je potrebno uzeti mnogo faktora: žarišnu duljinu, otvor blende, kvaliteta slike itd. Ako se ne možete odlučiti između Sonyjevih objektiva 24-70mm f/2.8 GM i 20-70mm f/4 G, niste jedini s tim problemom. Oba objektiva savršena su za fotografe i snimatelje, no kako odabrati onaj savršen za vas?

Imao sam priliku upotrijebiti oba objektiva i uvjerio sam se u jedinstvene prednosti svakog. 24-70 GM klasični je svestrani objektiv široke žarišne duljine i svijetlog otvora blenda što ga čini popularnim izborom za razne situacije. Međutim, osobno bih se odlučio za 20-70mm zbog nekoliko ključnih prednosti koje mi nudi.

alexandru don drži kameru sony a7sm3 na koju je pričvršćen objektiv sel2070g

Prvo i osnovno, objektiv 20-70mm bitno je lakši i kompaktniji od objektiva 24-70mm. To se isprva možda ne čini tako bitnim, no kada cijeli dan nosite opremu sa sobom svaki je gram važan. Manja veličina i težina čine rukovanje lakšim i udobnijim kada se njime koristite dulje vrijeme.

Razlika u veličini nije jedina prednost objektiva 20-70mm, kvaliteta slike je također izvrsna. Objektivom možete dobiti oštre, detaljne slike na kojima je boja odlično prikazana, dok je automatsko fokusiranje brzo i precizno. Osim toga, objektiv se odlikuje nekolicinom naprednih tehnologija kao što su suzbijanje odstupanja fokusa i napredna optika zahvaljujući kojima ćete postići prekrasne filmske slike.

Da zaključim, iako su i Sony 24-70mm i 20-70mm odlični objektivi, osobno preferiram 20-70mm. Njegova kompaktna veličina, odlična kvaliteta slike i napredne tehnologije čine ga fantastičnim odabirom kako za fotografe, tako i za snimatelje.

Povezani članci

Prijavite se za primanje biltena α Universe

Čestitamo! Uspješno ste se pretplatili na bilten α Universe

Unesite valjanu adresu e-pošte

Nažalost, došlo je do pogreške

Čestitamo! Uspješno ste se pretplatili