ananda joinet drži svoj fotoaparat alpha 7m4 dok promatra krajolik

Kako ovjekovječiti prirodu

Ananda Joinet

Zovem se Ananda Joinet, profesionalna sam fotografkinja i snimateljica i dio tima Imaging Creators tvrtke Sony Europe. Rođena sam u regiji Limousin u središnjoj Francuskoj koja mi je pružila moje omiljeno igralište: prirodu.

Od djetinjstva sam fascinirana prirodom, životinjama i umjetnošću te je fotografija vrlo brzo za mene postala strast, način na koji sam mogla izraziti što volim. Snimiti ono što osjećam kada sam u prirodi važan je element mog rada.

planina od pješčenjaka obasjana crvenim svjetlom u sumrak

© Ananda Joinet | Sony α7 IV + FE 20-70mm f/4 G | 1/25s @ f/4.5, ISO 125

Kada krenem na snimanje, bez obzira planiram li fotografirati životinje ili krajolik ili čak vlog ekspediciju, veliku važnost pridajem ne samo kvaliteti opreme kojom se koristim, već i njenoj veličini i težini. Objektiv FE 20-70mm je kompaktan, doima se veoma solidnim u ruci, no iznenađujuće je lagan. Sitne sam građe (!) stoga teški, glomazni objektiv za mene vrlo brzo može postati problem. Žarišna duljina ovog objektiva mnogo je šira nego što je to uobičajeno za standardne objektive za zumiranje, što mi pruža veću fleksibilnost kada snimam portrete, krajolik ili pak videozapise o svojim putovanjima. Za mene predstavlja savršeni objektiv za putovanja, kod kojeg ne dolazi do narušavanja brzine ili kvalitete.

slabo osvijetljena padina planine kamenite teksture

© Ananda Joinet | Sony α7 IV + FE 20-70mm f/4 G | 1/320s @ f/4.0, ISO 500

Kao i svi ostali Sonyjevi objektivi koje posjedujem, ovaj objektiv savršeno funkcionira s integriranim funkcijama mog fotoaparata Alpha 7 IV, pogotovo sa značajkama praćenja automatskog fokusiranja i funkcijom Eye AF. Jednom kada se počnete koristiti ovim tehnologijama gotovo je nezamislivo vratiti se starijim sustavima automatskog fokusiranja te je to jedan od razloga zašto se uvijek koristim originalnim Sonyjevim objektivima! Međutim, ponekad ću se ipak koristiti ručnim fokusiranjem stoga mi je drago da je objektiv opremljen robusnim prstenom za fokusiranje.

sony alpha 7m4 na koji je pričvršćen objektiv sel2070g

Značajka objektiva koja me najviše zaintrigirala je prošireni raspon žarišne duljine. Standardni objektiv za zumiranje čija početna duljina iznosi 20 mm umjesto uobičajenih 24 mm definitivno je prednost. U praski mi pruža veću fleksibilnost prilikom kadriranja. Ponekad morate postići kompromis po pitanju kompozicije te morate izostaviti element koji bi se dobro uklopio, no kut gledanja vam jednostavno nije dovoljno širok da biste postigli željenu kompoziciju. S objektivima 20-70mm nisam uopće primijetila takva ograničenja. Volim široke snimke te se često koristim odličnim Sonyjevim objektivom PZ 16-35mm f/4 G, no žarišna duljina objektiva 20-70mm znači da za fotografiranje krajolika sa sobom mogu ponijeti samo jedan objektiv.

dugačka ekspozicija vodopada s tmurnim nebom

© Ananda Joinet | Sony α7 IV + FE 20-70mm f/4 G | 8s @ f/5.6, ISO 125

Kada općenito govorimo o snimanju krajolika, koristim se otvorom blende f/8 ili manjim kako bih zadržala dubinu polja, no zanimalo me vidjeti kakve ću rezultate postići s posve otvorenom blendom. Pri f/4 objektiv je postigao očaravajuće glatke snimke na kojima se pojavio čak i bokeh efekt, zbog čega smatram da bi to bio odličan objektiv i za portrete.

krupni plan lista paprati

© Ananda Joinet | Sony α7 IV + FE 20-70mm f/4 G | 1/320s @ f/4.0, ISO 1000

S vremena na vrijeme pojavi se objektiv koji je posve različit od onih koje smo navikli upotrebljavati, a ovdje se radi o upravo takvom objektivu. Omogućuje mi da putujem neopterećeno, nema kompromisa po pitanju fleksibilnosti žarišne duljine, a iznimno me se dojmilo kako je odradio sve zadatke koje sam mu postavila. Vrlo je brzo postao moj prvi izbor za fotografiranje krajolika te jedva čekam da ga isprobam za portrete.

Povezani članci

Prijavite se za primanje biltena α Universe

Čestitamo! Uspješno ste se pretplatili na bilten α Universe

Unesite valjanu adresu e-pošte

Nažalost, došlo je do pogreške

Čestitamo! Uspješno ste se pretplatili