orionova maglica

Kako snimam | Duboki svemir

Stefan Liebermann

Zbog pandemije bolesti COVID-19 zadnjih godinu dana nisam mogao putovati na spektakularne lokacije na koje inače putujem radi svoje strasti za astrofotografiju. No vrijeme provedeno kod kuće iskoristio sam za snimanje fotografija dubokog svemira. Kod fotografija dubokog svemira odlično je to što ih možete snimati bilo gdje na svijetu. Uz odgovarajuću opremu, kao što je Sony Alpha 7R III, svjetlosno onečišćenje ne predstavlja problem.

maglica konjska glava

© Stefan Liebermann | Sony α7R III + FE 600mm f/4 GM OSS | 120s @ f/4.0, ISO 800 (48 images stacked | 96 minutes)

 

Razlika između astrofotografije i snimanja fotografija dubokog svemira

Astrofotografske fotografije kombiniraju pejzaž s nebeskim elementima koji su nam svima poznati – Mjesecom, zvijezdama i naravno Mliječnom stazom. S druge strane, kada snimate fotografije dubokog svemira, snimate objekt na noćnom nebu pomoću telefoto objektiva, kao što je Sony FE 200 – 600 mm f/5,6 – 6,3 G OSS, i obično 2x telekonvertera. S tom kombinacijom dobivate supertelefoto objektiv sa žarišnom duljinom i do 1200 mm. Pronalaženje željenog objekta na noćnom nebu pojednostavnjuju posebne aplikacije, kao što je Stellarium, koju ja koristim.

Zbog načina na koje ta udaljena nebeska tijela emitiraju svjetlost, moguće ih je snimiti iz vlastitog vrta. Ne morate putovati na neku mračnu udaljenu lokaciju da biste snimili fantastične fotografije. Mjesec je savršen objekt za početak jer ga možete snimati pomoću vrlo pristupačnih fotoaparata i objektiva.

iss kruži oko punog mjeseca

© Stefan Liebermann | Sony α7S III + FE 600mm f/4 GM OSS + 2x teleconverter | 1/4000s @ f/8, ISO 12,800 (Images taken from 4K 120fps capture)

Znanstvena podloga

Digitalni fotoaparati ispred senzora imaju filtar koji blokira određene frekvencije svjetlosti koje naše oči ne mogu vidjeti, kao što su infracrvena i ultraljubičasta svjetlost. Ja imam modificirani Sony Alpha 7R III s kojega je taj filtar profesionalno uklonjen da bi mogao snimati te frekvencije svjetlosti iz dubokog svemira koje naše oči ne mogu vidjeti.*

zviježđe andromeda

© Stefan Liebermann | Sony α7 III + FE 600mm f/4 GM OSS | 30s @ f/4.0, ISO 800 (180 images stacked | 90 minutes)

No da bi se vidjela samo svjetlost iz dubokog svemira, moram blokirati gotovo svu vidljivu svjetlost i dopustiti prolazak samo određenih valnih duljina, pa upotrebljavam još jedan posebni astrofotografski filtar koji privremeno stavljam ispred senzora tijekom snimanja.

Budući se Zemlja okreće, zvijezde na nebu izgledaju kao da se kreću. Da bih tome doskočio, fotoaparat i objektiv montiram na uređaj za praćenje nebeskih tijela. Taj uređaj polako okreće fotoaparat relativno u odnosu na okretanje Zemlje da bi se izbjegle zamućene fotografije ili tragovi zvijezda, čak i uz ekspoziciju od nekoliko minuta.

Ekspozicija fotografije

S obzirom da u moj Sony Alpha 7R III ulazi vrlo malo svjetlosti, objektiv postavljam na najveći mogući otvor blende, a osjetljivost fotoaparata na najvišu ISO postavku s niskom razinom šuma, a u slučaju fotoaparata Sony Alpha 7R III to je ISO 800. Zatim ekspoziciju fotografije postavljam na najveću moguću postavku i ovisno o situaciji to može biti 1 minuta ili 10 minuta.

zvjezdani skup plejade

© Stefan Liebermann | Sony α7 III + FE 600mm f/4 GM OSS | 30s @ f/4.0, ISO 800 (375 images stacked | 188 minutes)

Trik za snimanje fotografija dubokog svemira jest da ne snimate samo jednu fotografiju. Snimite što više fotografija možete – stotine ili čak tisuće fotografija. Ja mogu cijelu noć sjediti u vrtu i neprestano snimati isti objekt. Nakon toga se stvara konačna ekspozicija fotografije spajanjem fotografija pomoću softvera kao što je Astro Pixel Processor ili Deep Sky Stacker.

Softver traži detalje na fotografiji koji su konzistentni na tisućama fotografija. Filtrira detalje koji nisu konzistentni, npr. šum ili atmosferske uvjete, i omogućuje dobivanje fotografija koje su nevjerojatno oštre i detaljne premda ste ih snimili u vlastitom vrtu.

Prvi koraci

Ako ste početnik, možete se usredotočiti na nešto jednostavno, npr. na snimanje mjeseca. Za to vam nije potreban modificirani fotoaparat. To je izvedivo pomoću fotoaparata kao što je Sony Alpha 7C ili Alpha 7 III i telefoto objektiva kao što je cijenom pristupačan Sony FE 200 – 600 mm f/5,6 – 6,3 G OSS s FE 2x telekonverterom.

Ekspozicija ovisi o tome što vidite na zaslonu. Fotografiju biste trebali učiniti što svjetlijom i to pomoću histograma na fotoaparatu da ne biste preeksponirali najsvjetlija područja. Zatim snimite niz fotografija da biste izradili stog.

mjesec s vidljivim kraterima

© Stefan Liebermann | Sony α7 III + FE 600mm f/4 GM OSS + 2x teleconverter

Za Mjesec je najbolje izraditi stog jer u našoj atmosferi ima mnogo atmosferskih turbulencija. Ako snimite jednu fotografiju Mjeseca, možda ćete imati samo jedno oštro područje. Ako snimite više fotografija i spojite ih, možete dobiti konačnu fotografiju na kojoj je cijela površina mjeseca oštra i detaljna.

Uz to, prilikom snimanja Mjeseca nije vam potreban uređaj za praćenje zvijezda. Samo se pobrinite da Mjesec svaki put bude u središtu fotografije, a softver za spajanje pobrinut će se za poravnanje svake fotografije.

 

* Imajte na umu da Sony ni njegovi ovlašteni servisni centri ne pružaju uslugu modifikacije fotoaparata. Sony ne preporučuje modifikacije hardvera i one se izvode u potpunosti na rizik vlasnika.

Predstavljeni proizvodi

Stefan Liebermann

Stefan Liebermann | Germany

"To je posebna vrsta fotografije: nešto što nije vidljivo ljudskom oku, ali je stvarno"

Povezani članci

Prijavite se za primanje biltena α Universe

Čestitamo! Uspješno ste se pretplatili na bilten α Universe

Unesite valjanu adresu e-pošte

Nažalost, došlo je do pogreške

Čestitamo! Uspješno ste se pretplatili